Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
anatomiya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

1П.Яка ендокринна залоза досягає найбільшого розвитку у 11-13 років,бере участь у підтримці імунітету,у дорослих атрофується.

Вилочкова залоза — парний орган, який розташований позад грудини. До цього часу все ще вважається спірною належність її до ендокринних залоз, гормон залози не виділений у чистому вигляді. Більшість авторів все ж вважає вилочкову залозу ендокринною. Найбільшого розвитку залоза досягає в 11... 13 років, коли маса її дорівнює 35... 40 г, після чого настає зворотний розвиток, і у дорослих людей зберігаються серед жирової тканини лише окремі ділянки залози з ендокринною функцією.

2П.Дайте класифікацію рецепторів за різними ознаками.

1. За психофізіологічними відчуттями, що виникають при збудженні рецепторів, вони поділяються на:зорові;слухові;смакові;нюхові;термічні;кінетостатичні, тощо.2. За особливостями будови:2.1. За наявністю спеціалізованої сенсорної клітини:первинні – інформація про дію подразника сприймається безпосередньо нервовим закінченням;вторинні – інформації про дію подразника сприймається спеціалізованою сенсорною (рецепторною) клітиною, а далі передається на нервове закінчення. 2.2. За наявністю чи відсутністю допоміжних структур:вільні нервові закінчення – допоміжних структур не мають;рецептори, що мають допоміжні структури (більшість); усі допоміжні структури створюють оптимальні умови для сприйняття рецептором інформації про дію адекватного подразника (подразник, до дії котрого рецептор спеціалізований у ході еволюції);3. За природою адекватного подразника:механорецептори;хеморецептори;терморецептори;фоторецептори.4.За локалізацією:екстерорецептори – сприймають інформацію про дію зовнішніх чинників

(шкірні рецептори, зорові, тощо);інтерорецептори – сприймають інформацію про дію внутрішніх чинників

(вісцерорецептори, пропріорецептори, тощо);

5. За швидкістю адаптації: рецептори,що швидко адаптуються (дотикові рецептори шкіри); рецептори, що адаптуються з середньою швидкістю

3П.У дітей частіше,ніж у дорослих,спостерігається запалення середнього вуха.З якими анатомічними особливостями органа слуху пов»язане дане захворювання?

слухова труба коротша, ширша, не має вигину, розташована більш горизонтально, її глоткове устя закривається не повністю і розташовується на рівні твердого піднебіння

4П.З»ясуйте причини високої працездатності серця.

Пояснити таку працездатність серця можна тим, що період його роботи (скорочення) менше періоду відпочинку. Скорочення серця триває 0,3 сек., а розслаблення, відпочинок - 0,5 сек.

6П.Поясніть механізм збільшення тепловіддачі при м»язовій активності.

Незначна рухова активність збільшує теплоутворення на 50-80 %, а важка м'язова робота - на 400-500 %. Подразнюються холодові рецептори шкіри, в них виникає збудження, яке йде в центральну нервову систему і звідти — до м'язів, викликаючи періодичні їх скорочення - тремтіння і рефлекторне підвищення м'язового тонусу. Підсилення обміну речовин і теплоутворення під впливом холоду відбувається і при відсутності м'язових рухів за рахунок окисного розпаду білків, жирів, вуглеводів. У хімічній терморегуляції значну роль відіграють печінка і нирки. В стані спокою на частку печінки припадає близько 20 % загальної теплопродукції. При охолодженні тіла теплопродукція в печінці зростає. При підвищенні температури повітря теплопродукція в організмі зменшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]