Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ист.екон.учен. 1-120 (Яцюк+Олейник).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
321.74 Кб
Скачать

74. Криза економічної науки в радянськийперіод, їїформування за соціальнимзамовленням.

Характерними рисами економічної теорії, починаючи з 30-х ро­ків, були її повна заідеологізованість, схоластичність, вульгаризація суспільно-економічних процесів. З науки повністю зникають альте­рнативність суджень, вилучається сама науковість. Так, у 60-х рр. у зв'язку з розпочатою кампанією щодо впрова­дження госпрозрахунку необхідно було довести тезу про те, що то варно-грошові відносини відіграють певну роль у стимулюванні ви­робництва і можуть бути використані як важелі саморегулювання і за умов планової економіки. У 70-ті рр., у зв'язку зі згортанням економічної реформи, що бу­ла спрямована на часткове використання механізмів саморегулю­вання, економісти знову звертаються до аналізу методологічних проблем політичної економії та проблем економічного зростання і його показників. Робиться висновок, що країна досягла в своєму економічному розвитку якісно нових рубежів — стадії розвинутого соціалізму. Однак наприкінці 70-х та у 80-х рр. в економічній теорії стають помітними певні зміни: усе сміливіше висловлюється думка про не­обхідність дослідження економічних явищ з нових позицій з ураху­ванням об'єктивних факторів невартісного походження. Відбуваєть­ся перегляд раніше догматизованих марксистських положень. Ведеться пошук компромісу між марксистською та іншими еконо­мічними теоріями.

У 80—90-х рр. змінюється й визначення предмета політичної економії: її починають трактувати як науку не тільки про виробничі відносини, а й про їхній зв'язок з продуктивними силами, надбудо­вою. Це дало можливість досліджувати вплив різноманітних факто­рів на розвиток суспільного виробництва, тобто робити те, що на Заході робили з початку століття.

Висновки, зроблені на підставі досліджень закономірностей функціонування господарського механізму, підготували перегляд усієї концепції економічного устрою суспільства.

75. Порівняльні економічні системи в дослідженнях в. Голубничого

Саме підручник "Економічні системи в дії - Сполучені Штати, Радянський Союз, Франція", в якому ВсеволодуГолубничому належить майже весь матеріал щодо економіки СРСР, заслуговує на особливу увагу, бо в ньому закладено основи теорії порівняльних економічних систем.Вперше праця "Економічні системи в дії" видана 1952 року, а відтак перевидавалася в 1957 та в 1965 pp., що свідчить про її популярність. Автори виходили з того, що економічна теорія, яка оперує "чистими" економічними системами, наприклад, "чистий капіталізм", "чистий соціалізм" тощо, заходить у суперечність з реальною дійсністю, в якій ідеальних систем не існує. Економічна система кожного типу містить елементи системи іншого типу, отже, потрібно говорити і про змішані економічні системи. Ефективність економічних систем продемонстровано на прикладі США, СРСР і Франції.З цієї тематики вчений написав велику за обсягом працю "Економічні стосунки Китаю з Радянським Союзом", підготував статтю "Діалектика марксизму Мао Цзе-Дуна". Дослідження В. Голубничого на азійську тематику сприяли його популярності в наукових колах західного світу.В. Голубничий намагався з'ясувати проблеми національного доходу України з позицій його співмірності з національним доходом інших країн. Для цього автор використав марксистську методологію розрахунку національного доходу, якою послуговувалися тоді в СРСР, і методологію західних учених.