Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
265.73 Кб
Скачать

5. Облік процесу виробництва

Важливим у процесі кругообороту капіталу є процес виробниц­тва, який являє собою сукупність операцій з виготовлення продукції, виконання робіт та надання послуг. Він здійснюється в результаті взаємодії факторів виробництва: засобів праці, предметів праці й живої праці. Це зумовлює відповідні витрати підприємства на ви­робництво продукції: витрати сировини і матеріалів на виготовлен­ня продукту, амортизації засобів праці зайнятих у виробництві, за­робітної плати, нарахованої працівникам, та інші витрати, пов'язані з організацією та управлінням процесом виробництва. Всі витрати, пов'язані з виробництвом, у сукупності складають виробничу со­бівартість виготовленої продукції (виконаних робіт, наданих послуг). Отже, процес виробництва — це процес реалізації витрат, результа­том якого є продукція (роботи, послуги).

Бухгалтерський облік має на меті: здійснення обліку витрат мате­ріальних, трудових та фінансових ресурсів на виробництво продукції; визначення обсягів (кількості) отриманої продукції (виконаних робіт, наданих послуг); розрахунок витрат на продукцію, виробництво якої не завершено (незавершене виробництво); розрахунок вартості (со­бівартості) готової продукції та калькулювання собівартості оди­ниці продукції.

У цьому розділі розглядаються в загальному вигляді порядок обліку витрат на виробництво, випуск продукції та розрахунок її собівартості.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 "Витрати" витратами визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капі­талу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати мо­жуть бути достовірно оцінені. Для визначення фінансових резуль­татів звітного періоду необхідно порівнювати доходи звітного періо­ду з витратами, які було здійснено для отримання цих доходів, що відповідає основному принципу бухгалтерського обліку — нараху­вання та відповідності доходів і витрат.

Витрати виробництва — це виражені в грошовій формі по­точні витрати матеріальних, трудових, фінансових та інших ресурсів на виробництво продукції. Витрати здійснюються шля­хом виплат грошових коштів або зменшення негрошових активів; виникнення заборгованості за прийнятими до оплати й акцептова­ними рахунками, векселями виданими, зобов'язань за нарахованою оплатою праці; обміну (зустрічного продажу) іншого активу. Ці по­точні витрати обліковуються та плануються як собівартість продукції.

Для правильного визначення собівартості продукції в плануванні й обліку виробничі витрати прийнято групувати за певними ознака­ми: за цільовим призначенням, за способом віднесення витрат, ви­дами продукції, процесами, стадіями виробництва, центрами відпові­дальності (центрами витрат і центрами прибутку). Так, за цільовим призначенням витрати поділяють на основні і накладні. До основ­них відносять витрати, які безпосередньо пов'язані з виробництвом продукції і становлять її матеріальну основу (сировина, матеріали, заробітна плата та ін.). До накладних відносять витрати, пов'язані з організацією виробництва та його управлінням (загальновиробничі витрати).

За способом віднесення витрат на конкретні об'єкти (види продук­ції, процеси, стадії тощо) їх поділяють на прямі й непрямі. Прямі — це витрати, які пов'язані з виробництвом певного виду продукту; в момент здійснення їх відносять на собівартість цього продукту і відоб­ражають безпосередньо (прямо) у складі витрат з його виробництва (матеріали, комплектуючі, паливо, заробітна плата робітників). Не­прямі витрати, як правило, пов'язані з виробництвом кількох видів продукції, а тому прямо до собівартості тієї або іншої продукції вони не можуть бути віднесені. Вони включаються до собівартості окре­мих видів продукції за певною умовною ознакою, що дає змогу ви­значити, яка частка непрямих витрат має бути віднесена на собівартість тієї або іншої продукції (наприклад, пропорційно прямим витратам, витратам з оплати праці, використаних потужностей, обсягу діяль­ності тощо). Непрямі витрати (загальновиробничі) за ступенем впливу на них обсягу виробництва поділяють на постійні та змінні.

До змінних належать витрати на обслуговування й управління виробництвом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. До них належать

витрати на управління виробництвом, амортизація необоротних ак­тивів, витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних за­собів, витрати на удосконалення технології й організації виробниц­тва та інші витрати. До постійних загальновиробничих витрат на­лежать витрати на обслуговування й управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) у разі зміни об­сягу діяльності. До них належать витрати на опалення, освітлення та інше утримання приміщень, оплата праці загальновиробничого персоналу, витрати на охорону праці тощо.

Синтетичний облік процесу виробництва здійснюють на таких рахунках: 23 "Виробництво", 24 "Брак у виробництві", 25 "Напівфаб­рикати", 26 "Готова продукція", 27 "Продукція сільськогосподар­ського виробництва", 15 "Капітальні інвестиції", 39 "Витрати май­бутніх періодів", рахунки класу 9 "Витрати діяльності".

Аналітичний облік ведуть у розрізі синтетичних рахунків за кон­кретними видами продукції, виконаних робіт, наданих послуг та стат­тями витрат, перелік і склад яких встановлюється підприємством.

Суть процесу виробництва, облікові завдання, необхідні для його відображення визначають модель бухгалтерського обліку процесу виробництва та необхідну систему рахунків бухгалтерського обліку. Схематично це зображено на рис. 8.4 (с. 192).

Облік процесу виробництва на вказаній схемі й рахунках ведеть­ся з метою здійснення контролю виконання завдання з випуску кож­ного виду продукції та визначення її фактичної собівартості.

Для обліку виробничих витрат і визначення собівартості виго­товленої продукції призначений активний рахунок 23 "Виробниц­тво", основним завданням якого є накопичення виробничих витрат і визначення фактичної собівартості одиниці продукції шляхом каль­куляції. До виробничої собівартості продукції (робіт і послуг) вклю­чають такі витрати:

— прямі матеріальні витрати (вартість сировини і матеріалів та основних матеріалів, що утворюють основу виробленої продукції, та інші витрати);

— прямі витрати на оплату праці (заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт, наданні послуг);

  • інші прямі витрати (відрахування на соціальні заходи, амор­тизація, витрати від браку та інші прямі втрати);

— загальновиробничі витрати (витрати на управління та об­слуговування виробництва, витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних засобів та інші непрямі витрати).

Перелік даних витрат є основою для формування і складання статей витрат з метою калькулювання собівартості продукції, а також об'єктом управлінського обліку на підприємстві.

Бухгалтерський облік витрат, які є складовою валових витрат підприємства для обчислення фінансових результатів, визначається податковим обліком і регулюється податковим законодавством.

За дебетом рахунка 23 "Виробництво" відображаються всі ви­трати, пов'язані безпосередньо з випуском продукції, виконанням робіт та наданням послуг, тобто прямі витрати. Непрямі витрати попередньо обліковують на збірно-розподільчому рахунку 91 "За­гальновиробничі витрати", а наприкінці місяця після їх розподілу за об'єктами калькулювання за певним критерієм списують у дебет рахунка 23 "Виробництво".

Отже, на дебет рахунка 23 "Виробництво" протягом місяця відносять. прямі й непрямі витрати, пов'язані з виробництвом продукції, а іія кредитом відображаються суми фактичної собівартості заверше­ної виробництвом готової продукції. Оскільки протягом місяця одержану з виробництва готову продукцію оприбутковують на склад, як правило, за плановою собівартістю, то лише наприкінці місяця визначають фактичну собівартість, після складання звітної кальку­ляції. Тобто відбувається певне коригування планової собівартості до рівня фактичної.

Наприкінці місяця визначають фактичну собівартість товарного випуску готової продукції і суму списують на дебет рахунків 26 "Готова продукція", 27 "Продукція сільськогосподарського вироб­ництва", 15 "Капітальні інвестиції" та ін.

Залишок (сальдо) за рахунком 23 "Виробництво" може бути лише дебетовим і означатиме витрати, що відносяться до незавершеного виробництва, обсяг і вартість якого визначають за даними інвентариза­ції. Ця сума і відображається в балансі у статті "Незавершене вироб­ництво".

Для визначення фактичної собівартості товарного випуску гото­вої продукції необхідно до (сальдо) незавершеного виробництва на початок місяця додати витрати (оборот за дебетом) за місяць і відня­ти сальдо («незавершене виробництво) на кінець місяця.

Порівняння одержаної суми фактичної собівартості готової про­дукції з плановою дає змогу визначити економію чи перевитрату виробничих витрат з метою контролю й економічного аналізу.

Основними первинними документами при відображенні витрат є: вимоги-накладні, накладні, наряди на виконання робіт, табелі, при­буткові ордери, рахунки-фактури, авансові звіти, видаткові касові ордери, довідки бухгалтерії, відомості розподілу витрат, акти прийо­му виконаних робіт та ін.

Дт 20 Кт Дт 80 Кт Дт 23 Кт Дт 26 Кт

Виробничі запаси Прямі витрати Виробнича собівартість

готової продукції

Дт 66 Кт Дт 81 Кт Собівартість

Зарплата продукції

Розподілені ЗВВ

Дт 65 Кт Дт 82 Кт Дт 91 Кт Дт 90

Відрахування на Загальновиробничі

соц. заходи витрати

Дт 13 Кт Дт 83 Кт

Амортизація

Дт 68 Кт Дт 84 Кт Дт 92 Кт Дт 79

Інші витрати Списання адм. витрат

Адміністративні витрати

Рис 5.3 Відображення процесу виробництва при використанні рахунків 8 і 9 класу

Практичне завдання

Відобразити на рахунках бухгалтерського обліку господарські операції пов’язані з виробництвом продукції на підставі даних таблиці 5.1.

Таблиця 5.1 - Господарські операції підприємства ПП “Світлана”, пов’язані з процесом виробництва.

з/п

Зміст операцій

Сума, грн.

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

2

3

4

5

1.

На виробництво продукції використані матеріали за фактичною собівартістю:

а) на виробництво продукції М;

6 187

231

20

б) на виробництво продукції Н;

5422

232

20

в) на експлуатацію й обслуговування обладнання;

1061

91

20

г) на загальногосподарські потреби.

1573

92

20

2.

Нарахована зарплата працівникам підприємства:

а) робітникам, які виготовляли продукцію М;

3111

231

66

б) робітникам, які виготовляли продукцію Н;

2 223

232

66

в) персоналу, зайнятому на експлуатації і обслуговуванні устаткування;

548

91

66

г) адміністративно-управлінському персоналу.

1061

92

66

3.

Проведено нарахування на соціальні заходи:

3,1

до Пенсійного фонду (33,2%):

а) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції М;

1032,852

231

651

б) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції Н;

738,036

232

651

в) на заробітну плату працівників, які зайняті експлуатацією та обслуговуванням устаткування;

181,936

91

651

г) на заробітну плату працівників, які зайняті адміністративним устаткуванням.

352,252

92

651

3,2

до Фонду соціального страхування (1,4%):

а) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції М;

43,554

231

652

б) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції Н;

31,122

232

652

Продовження таблиці 5.1

1

2

3

4

5

в) на заробітну плату працівників, які зайняті експлуатацією та обслуговуванням устаткування;

7,672

91

652

г) на заробітну плату працівників, які зайняті адміністративним устаткуванням.

14,854

92

652

3,3

до Фонду страхування на випадок безробіття (1,6%):

а) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції М;

49,776

231

653

б) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції Н;

35,568

232

653

в) на заробітну плату працівників, які зайняті експлуатацією та обслуговуванням устаткування;

8,768

91

653

г) на заробітну плату працівників, які зайняті адміністративним устаткуванням.

16,976

92

653

3,4

до Фонду страхування від нещасних випадків (1%):

а) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції М;

31,11

231

656

б) на заробітну плату працівників, які зайняті виготовленням продукції Н;

22,23

232

656

в) на заробітну плату працівників, які зайняті експлуатацією та обслуговуванням устаткування;

5,48

91

656

г) на заробітну плату працівників, які зайняті адміністративним устаткуванням.

10,61

92

656

4.

Нарахована амортизація:

а) виробничого устаткування;

753

91

13

б)основних засобів загальногосподарського призначення.

343

92

13

5.

Нарахована заборгованість за електроенергію:

а) на виробниче обладнання;

445

91

685

б) на загальногосподарські потреби.

292

92

685

6.

Витрати по експлуатації машин і обладнання списані на собівартість окремих видів продукції:

а) на собівартість продукції М;

2055,25

231

91

б) на собівартість продукції Н.

1468,606

232

91

7.

Адміністративно-господарські витрати списані на фінансовий результат

3663,692

79

92

8.

Готова продукція передана з основного виробництва на склад готової продукції:

а) продукція М;

12510,542

261

231

б) продукція Н.

9940,562

262

232

Дт 91

1 Кт

Кт 20…1061

Кт 66…1061

Кт 651…181,936

Кт 652…7,672

Кт 653…8,768

Кт 656…5,48

Кт 13…753

Кт 685…445

Дт 231…2055,25

Дт 232… 1468,606

Од = 3523,856

Ок = 3523,856

-

-


Таблиця 5.2 – Відомість розподілу загальновиробничих витрат

Вид продукції

База розподілу

заробітної плати працівників

Відсоткове відношення загальновиробничих витрат до бази розподілу

Загальновиробничі витрати, які підлягають розподілу

М

3111

Х

2055,25

Н

2223

Х

1468,606

Разом

5334

66,064042%

3523.856

% =

Дт 92

Кт

Кт 20…1573

Кт 66…1061

Кт 651…352,252

Кт 652…14,854

Кт 653…16,976

Кт 656…10,61

Кт 13…343

Кт 685…292

Дт 79…3663,692

Од = 3663,692

Ок = 3663,692

-

-

Дт 231

Кт

Кт 20…6187

Кт 66…3111

Кт 651…1032,852

Кт 652…43,554

Кт 653…49,776

Кт 656…31,11

Кт 91…2055,25

Дт 261…12510,542

Од = 12510,542

Ок = 12510,542

-

-

Дт 232

Кт

Кт 20…5422

Кт 66…2223

Кт 651…738,036

Кт 652…31,122

Кт 653…35,568

Кт 656…22,23

Кт 91…1468,606

Дт 262…9940,562

Од = 9940,562

Ок = 9940,562

-

-

Дт 261

Кт

С1

Кт 231…12510,542

Од = 12510,542

Ок = 0

С2…12510,542

-

Дт 262

Кт

С1

Кт 232…9940,562

Од = 9940,562

Ок = 0

С2…9940,562

-