Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про практику УСЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

50

План

  1. Характеристика КБ і його структури. Класифікація банківських операцій

  2. Організація касового обслуговування клієнтів

  3. Операції КБ із обслуговування платіжного обороту

  4. Організація проведення операцій КБ із залучення коштів

  5. Робота КБ по залученню коштів населення

  6. Проведення валютних операцій

  7. Управління пасивними операціями банку

  8. Операції КБ із запозичення та використання коштів

  9. Робота КБ з цінними паперами

  10. Кредитна політика КБ

  11. Аналіз діяльності КБ, дотримання обов’язкових нормативів і ціночних показників

  12. Організація внутрішніх банківських показників

Список використаної літератури

  1. Характеристика кб і його структури. Класифікація банківських операцій

Universal Bank входить до складу групи банків Eurobank EFG, яка є частиною міжнародної фінансової організації EFG Grouр, третьої за величиною фінансової групи в Швейцарії. EFG Grouр представлена більш ніж в 30 країнах світу. Організаційно-правова форма Банку: публічне акціонерне товариство.

Eurobank EFG Group є європейською фінансовою організацією з основним фондом 79,4 млрд. євро. Кількість співробітників групи складає 24 000 осіб. Група пропонує свої продукти та послуги як у власній мережі з чисельністю 1 700 відділень та пунктів продажів, так і в альтернативних каналах поширення.

Найбільш авторитетні рейтингові агенції (Standard & Poor’s, Fitch та Moody’s) відзначили Eurobank EFG як банк з найвищим рівнем надання послуг, професіоналізму співробітників та керівництва банку, фінансового потенціалу та інвестицій у сучасні технології.

Universal Bank у вересні 2008 року отримав один з найвищих довгострокових кредитних рейтингів в Україні з відміткою «uaAA» та прогнозом «стабільний» від національного рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг». 11 лютого 2010 року рейтингове агентство «Кредит-Рейтинг» в черговий раз підтвердило найвищу оцінку Universal Bank в рейтингу надійності банківських депозитів. Протягом останніх 11 місяців (даний рейтинг започатковано 24 березня 2009 року) Universal Bank постійно підтверджує свою позицію в даному рейтингу серед 7 банків з найвищою відміткою. Рейтинг відображує довгострокову фінансову стійкість банку і надійність депозитних програм, які характеризується здатністю установи вчасно і в повному обсязі проводити виплати по депозитах. За даними Асоціації українських банків станом на 01 лютого 2010 року Universal Bank за розміром активів (8 710,56 млн. грн.) займає 23 місце у рейтингу українських банків.

Стратегія розвитку, обрана керівництвом Universal Bank, покликана забезпечити стабільне задоволення фінансових потреб клієнтів та розширення спектру послуг, які відповідають вимогам клієнтів. Банк продовжує здійснювати кредитні програми для клієнтів, як для фізичних осіб, так і представників бізнесу. Universal Bank надає повний спектр послуг також і в корпоративному сегменті, забезпечуючи індивідуальний підхід та максимально високий рівень сервісу.

Universal Bank є універсальним банком, який виконує всі види банківських операцій і надає своїм клієнтам – юридичним та фізичним особам – згідно ліцензії Національного банку України № 92 від 07.12.2007 року.

Основні види діяльності Банку:

- приймання вкладів (депозитів) від юридичних i фізичних осіб;

- відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів i банкiв-кореспондентiв, у тому числі, переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

- розміщення залучених коштів від свого iменi, за власний рахунок та на власний ризик;

- надання кредитів з метою одержання доходу;

- здійснення операцій на ринку цінних паперів.

Universal Bank надає весь спектр банківських операцій та послуг, забезпечує швидке і якісне обслуговування на високому рівні в усіх підрозділах та відділеннях. Банк є прибутковою установою, яка дотримується принципів ліквідності й платоспроможності. Діяльність банку протягом 2009 року можна охарактеризувати як стабільно зростаючу по обсягах активних та пасивних операцій. Банк намагається вести свій бізнес ефективно, ґрунтуючись на загальноприйнятих стандартах управління та передової банківської практики, незалежній кредитній політиці, та забезпечуючи високий рівень банківських послуг. Банк формує свою кредитну політику таким чином, щоб вона була ефективною з точки зору ризиків, які приймає Банк, сприяла розвитку вітчизняної економіки та задовольняла попит клієнтів на кредитні ресурси.

Відповідно до Стратегії розвитку Universal Bank на 2009-2012 роки, основною метою є ефективне зростання обсягів бізнесу поширення його частки у банківському секторі України. Для підтримування стабільності банку, згідно зі Стратегією розвитку у 2009-2010 році передбачено збільшення статутного та субординованого капіталу Universal Bank. З метою управління власними ризиками та захисту інтересів клієнтів – дотримання обов’язкових економічних нормативів та політики формування резервів.

Банк працює з сегментами як малого та середнього бізнесу, так і з корпоративними клієнтами. Universal Bank володіє мережею відділень загальнонаціонального масштабу.

Станом на 01.01.2012 функціонують 78 відділення банку (2009: 125 відділень).

Корпоративне управління ПАТ «Універсал Банк» зосереджується на створенні системи важелів і противаг, щозабезпечують узгодження інтересів Спостережної ради та Правління Банку, акціонерів Банку, вкладників та інших зацікавлених осіб.

Органами управління Банку є:

- Загальні Збори Акціонерів;

- Спостережна Рада;

- Правління.

Органами контролю Банку є:

- Ревізійна комісія;

- Внутрішній аудит.

Загальні Збори Акціонерів є вищим органом Банку, що вирішує питання, віднесені до його компетенції законодавством України та Статутом.

До компетенції Загальних Зборів Акціонерів відносяться:

- повноваження, рішення щодо реалізації яких приймаються простою більшістю голосів акціонерів, що беруть участь у Загальних Зборах Акціонерів;

- визначення основних напрямків діяльності Банку та затвердження звітів про їх виконання;

- затвердження річних результатів діяльності Банку, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів та висновків Ревізійної Комісії та зовнішнього аудитора;

- винесення рішень щодо притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління Банку;

- призначення та звільнення Голови та членів Спостережної Ради;

- призначення та звільнення Голови та членів Ревізійної комісії;

- затвердження реєстратора для іменних цінних паперів Банка та затвердження передачі ведення реєстру іменних цінних паперів Банку від одного реєстратора до іншого;

- затвердження положень про Спостережну Раду, Правління та Ревізійну Комісію банку, внесення змін до них та їх скасування;

- прийняття рішень про збільшення або зменшення Статутного Капіталу;

- затвердження розподілу прибутку, строку та порядку виплати дивідендів;

- затвердження умов розміщення Акцій та прийняття рішення про анулювання Банком акцій власного випуску;

- прийняття рішення щодо розміщення акцій Банку чи надання опціону на придбання Акцій, розміщення Банком будь-яких цінних паперів з правом конвертації в акції Банку, розміщення нового виду акцій чи підписання угод щодо вище перерахованих дій;

- прийняття рішень про призначення ліквідатора та затвердження ліквідаційного балансу Банку.

Спостережна рада Банку обирається Загальними зборами акціонерів Банку з числа учасників Банку або їх представників. Члени Спостережної ради Банку не можуть входити до складу Правління Банку та Ревізійної

комісії Банку.

Повноваження і порядок роботи Спостережної ради Банку визначаються Статутом Банку та/чи Положенням про Спостережну раду ПАТ „Універсал Банк”, що затверджується Загальними зборами акціонерів Банку.

Правління є виконавчим органом Банку, яке здійснює керівництво його поточною діяльністю. Правління очолює Голова Правління.

Правління вирішує усі питання діяльності Банку, крім тих, що перебувають у компетенції Загальних Зборів Акціонерів та Спостережної Ради.

Правління підзвітне Загальним Зборам Акціонерів та Спостережній Раді.

Universal Bank здійснює свою діяльність спільно з контрагентами різних секторів економіки: банками, небанківськими фінансовими установами, суб’єктами господарювання (різних форм власності) та фізичними особами. Для забезпечення якісного обслуговування клієнтів Universal Bank, оперативного проведення операцій за дорученням клієнтів, встановлені кореспондентські відносини з іншими українськими та іноземними банками, через які проводиться обслуговування клієнтів банку, як резидентів, так і нерезидентів.

Банківські операції класифікують за наступними ознаками:

1. Залежно до специфіки банківської діяльності:

а) специфічні банківські операції (традиційні);

б) неспецифічні банківські операції (нетрадиційні).

2. Залежно до плати за надані операції І послуги:

а) платні;

б) неплатні.

3. Залежно від порядку формування і розміщення фінансових ресурсів банку:

а) активні;

б) пасивні.

4. Залежно від суб'єктів, яким надаються банківські операції:

а) для юридичних осіб;

б) для фізичних осіб.

5. Залежно від руху матеріальних продуктів:

а) пов'язані з рухом матеріального продукту;

б) чисті банківські операції.

Традиційні банківські операції поділяють на три типи виконуваних операцій:

1) депозитні;

2) кредитні;

3) касово-розрахункові.

Нетрадиційні банківські операції — це операції з надання в користування сейфів, консалтингових послуг, довірчих (трастових) операцій тощо.

Водночас, усі банківські операції, незважаючи на таке різноманіття, можуть бути об'єднані за функціональними ознаками у відповідні групи операцій, ключовими серед яких е;

— кредитні;

— засновницькі;

— розрахунково-касові;

— інвестиційні;

— депозитні;

— міжбанківські;

— емісійні;

— комісійні;

— посередницькі.

Розглянемо їх детальніше.

Кредитні операції — це операції з надання банком позичальнику в тимчасове користування вільних грошових ресурсів на умовах платності, забезпеченості, поворотності, строковості та цільового характеру.

За допомогою засновницьких операцій банки беруть безпосередню участь у створенні нових господарських суб'єктів.

Розрахунково-касові операції включають надання таких послуг, як зберігання коштів клієнтів на відповідних рахунках, отримання платежів на користь клієнтів та здійснення грошових переказів за дорученнями власників коштів, прийняття готівкових коштів для зарахування на рахунки клієнтів та видача готівки з цих рахунків через операційну касу банку.

Інвестиційні операції — це операції з вкладання фінансових ресурсів у різноманітні корпоративні та державні цінні папери, інші боргові зобов'язання шляхом придбання цих фондових цінностей на фондових біржах й організованому позабіржовому ринку.

Депозитні операції — це операції зі залучення тимчасово вільних коштів юридичних та фізичних осіб на рахунки різних типів: поточні, бюджетні, вкладні, ощадні, кодовані тощо.

Міжбанківські операції — операції з не депозитного залучення ресурсів на міжбанківському ринку: отримання кредитів від центрального банку, позик, одержаних від інших комерційних банків; операції з надання позик банкам та розміщення депозитів у центральному банку.

Емісійні операції — операції банку, пов'язані з формуванням власного капіталу та не депозитного залучення фінансових ресурсів, що здійснюється через випуск банківських акцій, облігацій, векселів та інших боргових зобов'язань.

Комісійні операції — це різноманітні консультаційні, інформаційні, аудиторські, облікові, реєстраторські, кастодіальні, трастові послуги, від здійснення яких банки отримують дохід у вигляді комісії.

Посередницькі операції — це послуги банків із розміщення цінних паперів емітентів на первинному фондовому ринку, брокерські та дилерські послуги за операціями з фондовими цінностями, іноземною валютою, інші види операцій на грошовому ринку, в яких банки виступають як посередники, поєднуючи інтереси різних сторін фінансових угод.

За економічною сутністю всі операції комерційних банків можуть бути класифіковані як:

— активні;

— пасивні;

— комісійно-посередницькі.

Активні операції — це операції з розміщення банками власного капіталу та залучених ресурсів з метою отримання доходу, забезпечення діяльності й підтримання необхідного рівня ліквідності (кредитні, засновницькі, інвестиційні, міжбанківські). До активних ще відносять операції з придбання необлікових активів (приміщень, обладнання, технічних засобів тощо) та формування касових залишків і залишків коштів на кореспондентських рахунках банків.

Пасивні операції пов'язані з формуванням власного капіталу та ресурсної бази банку, забезпечують проведення активних операцій з метою досягнення запланованих показників дохідності та є запорукою ліквідності й платоспроможності. До пасивних операцій належать емісійні, депозитні та міжбанківські операції (у частині отриманих позик).

Комісійно-посередницькі послуги — це операції консультаційного характеру, що виконуються банками за рахунок їх високої інформативності, глибоких професійних знань персоналу, володіння новітніми технологіями, а також операції, де банки діють за рахунок та в інтересах клієнтів. До цієї групи включені операції, які приносять банкам дохід, але не потребують додаткового залучення та використання наявних ресурсів. Водночас багато операцій можуть виступати в ролі як активних, так і пасивних. Наприклад, залучення коштів на депозит вважається пасивною операцією, оскільки збільшує ресурсну базу банку. Разом із тим отримані на депозит кошти розміщуються у вигляді залишку на кореспондентському рахунку в центральному банку або в операційній касі банку, що, безумовно, є активною операцією.