Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Грущак Б.Т., МЕ-32.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
72.88 Кб
Скачать

2.2 План державного управління економікою

2.2.1. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямований план

Світова економічна криза не оминула Україну, болісно зачепивши майже всі галузі економіки, тисячі компаній і мільйони громадян. Криза загострила результати бездіяльності останніх років. В умовах, коли джерела швидкого зростання докризових років вичерпано, єдиний шлях виходу України на траєкторію сталого розвитку – це рішучі й всеосяжні реформи, спрямовані на підвищення конкурентоспроможності економіки.

2.2.2. Аналіз причин виникнення проблеми та обгрунтування необхідності її розв'язання програмно-цільовим методом

Основними причинами виникнення проблеми є:

  • Світова економічна криза;

  • джерела швидкого зростання докризових років вичерпано

  • застаріла законодавча база

Комплексне розв'язання проблеми можливе шляхом розроблення, прийняття та виконання Державного цільового плану управління розвитком економіки на період до 2022 року.

2.2.3.Мета плану

Реформи спрямовані на побудову сучасної, стійкої, відкритої й конкурентоспроможної у світовому масштабі економіки, формування професійної й ефективної системи державного управління, і зрештою – на підвищення добробуту українських громадян.

2.3.4. Визначення плану

План охоплює широкий набір стратегічних перетворень за п'ятьма напрямами:

  1. Створення базових передумов економічного росту через утримання низького рівня інфляції, стабілізації державних фінансів і створення стійкої фінансової системи.

  2. Формування режиму максимального сприяння бізнесу шляхом зменшення втручання держави в економіку, зниження адміністративних бар'єрів для його розвитку, модернізації податкової системи й поглиблення міжнародної економічної інтеграції України.

  3. Модернізація інфраструктури й базових секторів шляхом усунення усталених структурних проблем в енергетичній, вугільній, нафтогазовій галузях і ЖКГ, а також розвитку транспортної інфраструктури й ринку землі. Перехід від дотацій до самоокупності виробництва й соціальних послуг.

  4. Збереження й розвиток людського й соціального капіталу шляхом підвищення ефективності й стабільності соціального захисту, поліпшення якості й доступності освіти й медичного обслуговування.

  5. Підвищення ефективності державного управління шляхом реформування державної служби й виконавчої влади).

2.3.5. Шляхи та способи розв'язання проблеми

Необхідні кроки:

1. З метою утримання низького рівня інфляції необхідно

  • Затвердити найважливіші пріоритети роботи НБУ забезпечення низького рівня інфляції й підтримання стабільності фінансової системи шляхом розробки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України» та Супрводження законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України» у Верховній Раді України;

  • Поступово підвищувати дієвість використання процентної ставки як основного інструменту монетарної політики та гнучко управляти обмінним курсом національної валюти шляхом виконання положень Основних засад грошово-кредитної політики в частині забезпечення гнучкості обмінного курсу гривні та підвищення дієвості процентної політики;

  • Посилити координацію НБУ й Кабінету Мінстрів України щодо вирішення завдань підтримання цінової стабільності шляхом підготовки Спільного Плану Кабінету Міністрів України та Національного банку України щодо переходу до режиму, що базується на ціновій стабільності; підписання Спільного Плану

  • Підвищити політичну незалежність НБУ разом з посиленням підзвітності й прозорості його діяльності, поліпшити корпоративне управління НБУ шляхом розробка проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України»; супроводження проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України» у Верховній Раді України.

2. Для підвищення стабільності й збільшення капіталізації фінансової системи необхідно:

  • Завершити рекапіталізацію за рахунок державних коштів, реорганізації або закриття банків, що втратили платоспроможність під час кризи шляхом: надання пропозицій з питань рекапіталізації банків за рахунок держави; приняття рішення стосовно участі держави у до капіталізації банків; постійний аналіз діяльності банків і, у разі наявності підстав прийняття рішення щодо відкликання ліцензії у банків, що втратили платоспроможність під час кризи.

  • Підвищити вимоги до мінімального розміру статутного капіталу фінансових установ шляхом супроводження законопроекту №0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)" та супроводження законопроекту № 2540 від 22.05.2008р. у Верховній Раді України; 26.09.2008р. Верховною Радою України законопроект прийнято у першому читанні

  • Доопрацювати законодавство для полегшення процесу злиття банків шляхом виявлення проблемних питань у процесі злиття банків; створення робочої групи з метою окреслення проблемних питань у процесі злиття банків; підготовка робочою групою відповідного законопроекту.

  • Виявити банки, недокапіталізовані відповідно до діагностичного обстеження якості кредитного портфеля, здійсненого НБУ, скласти й довести до банків відповідні плани до капіталізації шляхом виявлення недокапіталізованих банків; затвердження програм капіталізації банків; контроль за виконанням банками програм до капіталізації.

3. Для збільшення обсягу надання фінансових послуг, відновлення нормального кредитування економіки за одночасного зниження рівня ризиків фінансової системи необхідно:

  • Реформувати процедуру банкрутства шляхом створення робочої групи та розробки концепції

  • Удосконалити нормативне врегулювання щодо забезпечення виконання зобов'язань позичальників за кредитними договорами з метою підвищення захисту прав кредитора та вкладників банків шляхом розробки проекту Закону України щодо врегулювання питання забезпечення виконання зобов'язань позичальників за кредитними договорами з метою підвищення захисту прав кредитора та вкладників банків

  • Забезпечити повноцінне функціонування агентства кредитних історій шляхом: створення робочої групу з розробки закону "Про внесення змін до деяких Законів України (щодо вдосконалення законодавства щодо функціонування агентств/бюро кредитних історій та обміну інформацією між ними)"; залучити до складу групи досвідчених юристів; розробки Концепції законопроекту.

  • Запровадити міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ) для всіх фінансових установ шляхом: створення робочої групу щодо розробки закону "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні";.

4. Для зростання й розвитку фондового ринку й сектору фінансових послуг необхідно:

  • Поліпшити координацію діяльності регуляторних органів фінансового сектору з метою моніторингу системних фінансових ризиків і вироблення погодженої стратегії й тактики регулювання фінансових ринків шляхом розробки проекту Закону України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" в частині визначення головного органу серед центральних органів виконавчої влади, відповідального за реалізацію єдиної фінансової політики у сфері фінансових послуг.

  • Посилити інституціональну спроможність й операційну незалежність регуляторів ринку небанківських фінансових послуг і фондового ринку шляхом підготовки та запровадження законопроекту про необхідність підвищення фінансового забезпечення регулятора небанківських фінансових послуг

  • Підвищити рівень капіталізації страхових компаній, запровадити принципи страхового нагляду відповідно до стандартів Міжнародної асоціації органів страхового нагляду й створити систему гарантування страхових виплат за договорами страхування життя шляхом оприлюднення законопроекту про внесення змін до Закону України "Про страхування".

  • Створити законодавчу базу для впровадження нових фінансових інструментів та механізмів перерозподілу коштів, у т.ч. похідних цінних паперів шляхом подання та супроводження проекту Закону України "Про похідні (деривативи)" на розгляд до Кабінету Міністрів України

2.3.6. Очікувані результати виконання плану, визначення його ефективності

Виконання плану дасть змогу забезпечити:

  • створення передумови економічного росту

  • розвиток малого та середнього бізнесу

  • модернізація інфраструктури й базових секторів до 2015 року;

  • поліпшення якості й доступності освіти й медичного обслуговування;

  • підвищення якості державного управління.

Список літератури:

  1. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні - О.Н. Ярмиш, В.О. Серьогін

  2. Указ Президента України “Про Положення про Постійного представника Президента України у Верховній Раді України” від 24.12.1999 р. №1616 // Офіційний вісник України. – 1999. - №52.

  3. Указ Президента України “Про Положення про Постійного представника Президента України у Кабінеті міністрів України” від 15.03.2000 р. // Офіційний вісник України. – 2000. - №11.

  4. Розпорядження Глави Адміністрації Президента України від 17.04.2000 р. №30 “Про затвердження Положення про Управління з питань забезпечення зв’язків з Верховною Радою України, Конституційним Судом України та Кабінетом Міністрів України”.

  5. Закону України "Про державну службу"

  6. Державне управління: Навч. посіб. / А.Ф. Мельник, Д36   О.Ю. Оболенський, А.Ю. Васіна, Л.Ю. Гордієнко; За ред. А.Ф. Мельник. — К.: Знання-Прес, 2003. — 343 с

  7. Самолюк В. В. Основи правознавства : навч. посіб. / В. В. Самолюк, А. О. Філіп’єв, Р. С. Мартинюк. – Острог : Вид-во Нац. ун-ту «Острозька академія», 2006. – 253 с.

  8. Делія Ю. В. Суб’єкти муніципального правотворчого процесу: теоретико-правовий аспект / Ю. В. Делія // Збірник наукових праць. – 2009. – № 2. – С. 57–68.

  9. Самолюк В. В. Основи правознавства : навч. посіб. / В. В. Самолюк, А. О. Філіп’єв, Р. С. Мартинюк. – Острог : Вид-во Нац. ун-ту «Острозька академія», 2006. – 253 с.

  10. http://www.president.gov.ua/

  11. http://www.ukrstat.gov.ua/

  12. Андрусенко Г. О. Державне регулювання макроекономічними процесами: Опорний конспект лекцій / Г. О. Андрусенко, Г. І. Мостовий. – Х.: ХРІДУ АДУ „Магістр”, 2003. – 168 с.

  13. Державне регулювання економіки : підруч. / І. Михасюк, А. Мельник, М. Крупка, З. Залога ; під ред. І. Р. Михасюка ; Льв. нац. ун-т ім. І.Франка : –2-ге вид., випр. і допов. – К. : Атака : Ельга-Н, 2000. – 592 с.