Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зарубежка Дєки 54-62.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

58. Охарактеризуйте «Південну школу» в літературі сша. Розкрийте естетику, головні ідеї. Трилогія у. Фолкнера про Сноупсів «Маєток».

«Південня школа» - умовна назва письменників Пд. Америки І пол. ХХ ст., хоч і  сформувалась ще за доби американського романтизму, а стереотипи про Південь (як благородну, героїчну і трагічну землю) зародились в 19 ст. (напр. в Маргарет Мітчел «Віднесені вітром»), проте умови для культурного розвитку Пд. були несприятливі: поразка в громадянській війні; утвердження порядків Пн. Америки на Півдні; нав’язування «північноамериканської» свідомості; Але в  І пол. ХХ ст. – це відродження південноамериканської  культури: спротив громадськості (після  того, як 1917 року відомий америк. критик Генрі Менкен порівняв культурне  життя Пд. Америки з пустелею Сахарою); група молодих письменників (Аллен Тейт, Джон Кроу Ренсом, Роберт Пенн Воррен) заснували журнал «Втікач». До них долучились: Вільям Фолкнер, Томас Вулф, Клінт Брукс, Джордж Колдуел, Теннесі Вільямс та ін.

Риси південної  традиції та її вплив на літературу Півдня:

- патріархальні,  ієрархічні (а до громад. війни – рабовласницькі) взаємини.

- єдність громади (на противагу «холоднокровному індивідуалізмові» людей Півночі)

- важливість дому, прив’язаність до батьківщини (людина півночі = «перекотиполе»)

Звідси  тема «дому» в літературі, важлива  історія краю, зосередженість на расовій проблематиці, зображення трагізму та фарсу буття (звідси – дефективність сюжету), увага до локального колориту, фольклору, природи.

- гротеск,  символіка 

- перевага  місцевим героям над чужими (патріотизм)

- почуття втрати та несприйняття індустріалізації.

Вільям Фолкнер (1897-1962). В історію американської та світової літератури Фолкнер увійшов як творець епопеї про життя рабовласницького півдня Америки з часів Авраама Лінкольна і Громадянської війни Півночі і Півдня до 50-х рр.. нашого століття. Фолкнер увійшов у літературу як дослідник сноупізма як руйнівного інстинкту агресивності і накопичення в специфічно американському варіанті, родоначальник нової традиції у світовій літературі. Фолкнер створив роман поліфонічної структури, зі своїм суверенним часом і конкретним простором, в якому пізнаються легко рідні місця, де письменник народився і жив. Штат Йокнапатофа («розколота земля») став у прозі Фолкнера універсальною моделлю для пізнання людини в її боротьбі з самим собою і своєю природою, в його велич і слабкості, людини і навколишнього його світу, який він сам створює і від якого страждає. За зовнішніми ознаками романи Фолкнера регіональні, вони відтворюють життя Півдня Америки.

Основний твір Фолкнера - трилогія про Сноупсах: «Селище» (1940), «Місто» (1957), «Особняк» (1959), що входить в сагу про Йокнапатофа. Це піввікова історія провінційного містечка Джефферсона, за яким вгадується рідне місто Фолкнера.

Головна тема трилогії - зростання економічного і політичного впливу буржуазії, що витісняє аристократію. Сноупсах приїжджають в покинутий селище Французова балка, де все належить Білу Уорнеру, і прибирають все до рук. Особливо добре ведеться Флем Сноупс, для якого накопичення - єдина і всепоглинаюча пристрасть, що переходить в інстинкт. Флем Сноупс («огидна гадина») в першому ж романі вибивається в люди з наймитів завдяки вигідному одруження з дочкою місцевого багатія Юлі Уорнер, яка чекала дитину від іншого.

У романі «Місто» - початок кар'єри Флема в Джефферсон, за допомогою брудних прийомів в умовах лютої конкуренції пограбував і обібрав більш слабких підприємців та господарів (спочатку він орендує будиночок на околиці, стає співвласником ресторанчика, а через 18 років - президентом Торгово-Земельного банку ); він доводить до самогубства дружину, привласнюють спадщину прийомної дочки, обгрунтовується в особняку вигнаного ним у результаті нечесної угоди Манфреда де Спейна. Тут він і буде убитий Минком Сноупсах.

У романі «Особняк», який став вершиною творчості Фолкнера, - Флем - президент Земельного банку. Але в цьому романі Сноупсах протистоїть не тільки ліберал і демократ юрист Гевін Стівенс, який в попередньому романі програв затіяний ним процес проти Флема Сноупсах, тому що сила грошей непорушна, і бідняк Мінк («незнищенний, як Джон Ячмінне зерно, безправний трудівник Америки») , але і прийомна дочка Лінда Сноупс - комуністка. Разом зі своїм чоловіком-скульптором вона навчається в університеті, їде воювати в Іспанію, повертається важко контужений, овдовіла, але незломлена. Боротьба між Ліндою та Флема - це символічна боротьба, що відображала політичну ситуацію суспільства.

Поняття моралі, сфери почуття і емоцій незастосовні до власника Флема, який не сприймається як людина. Флем - це функція накопичення, безбарвний чоловічок, який став мертвим задовго до того, як в особняк увійшов Мінк з іржавим пістолетом і єдиною кулею. З холодним серцем і розумом, немов автомат, що працює на отримання прибутку, Флем приносить оточуючим горе і смерть. Такі в різному ступені і всі інші Сноупсах. Фолкнер не сприймає їх як повноцінних людей, описуючи їх поява в селищі, він порівнює їх з хвостом повітряного змія, який тягнеться за фургоном. Ця вторинність по відношенню до роду людського зображена і в гротесковій сцені у князя Темряви, якого Флем довів до люті, майстерно торгуючись про відсоток за свою закладену душу, від якої залишилося лише плямочка, - так вона всохла.

Фолкнера мало цікавила боротьба ідей і класів, він показував «боротьбу людського серця з самим собою», стихійне, інстинктивне начало в людині, людини трагічного у своїй біологічної та соціальної несумісності, безпорадного перед смертю, але сильного в опорі їй. Його симпатії на боці маленьких людей, жалюгідних і знедолених, принижених і розчавлених, але здатних на живі пристрасті і страждання.