Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Приватні підприємства та їх види і характеристика

Приватним підприємством визнається підприємство, що діє на основі приватної власності одного або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Приватним є також підприємство, що діє на основі приватної власності суб'єкта господарювання - юридичної особи.

1. Фермерське господарство є формою підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції. 2. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом 3. Відносини, пов'язані із створенням та діяльністю фермерських господарств, регулюються цим Кодексом, а також законом про фермерське господарство, іншими законами.

Загальні умови створення організації

Для заснування власної справи повинна бути ідея, яка буде закладена в її основу. Наприклад, створення нового продукту, який вироблятиме підприємство, що створюється; послуги, які воно надаватиме населенню; механізм організації та управління виробництвом тощо. Така ідея може бути як власною оригінальною, і в цьому випадку підприємство створюється для її реалізації, так і запозиченою. В бізнесі ідея є відправною точкою підприємницької діяльності. Джерелом нових ідей можуть виступати публікації офіційних органів влади, вчених, думки бізнесменів, відгуки споживачів, продукція, що випускається конкурентами, науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки тощо. Носієм нових ідей і механізмів їх реалізації виступає людина. Якщо вона хоче відкрити свою справу, дуже важливо, щоб ідея відповідала її здібностям, особистим ціннісним установкам.

Вибрані види діяльності повинні сприяти: високому рівню рентабельності; швидкості окупності проекту; можливості продажу продукції в максимальному обсязі; відносно прийнятним умовам матеріально-технічного забезпечення; невисокому рівню капіталомісткості; найменшому ризику; мобільності (здатності до швидких змін); підтримці з боку авторитетних органів (податкових, фінансових та ін.); здібностям і можливостям підприємця і були прийнятними для нього.

Екзаменаційний білет №_24___

Планування як функція менеджменту. Характеристика бізнес-плану

Планування як функція менеджменту – це розробка змісту та послідовності дій, направлених на досягнення запланованих цілей управління. Першим кроком у плануванні є розробка наступних цілей: внесення моменту організації діяльності, спонукання менеджерів до погодження своїх щоденних дій з перспективними, контроль фактичних результатів роботи організації.

Бізнес-план – ретельно підготовлений документ, котрий розкриває всі сторони будь-якого запроектованого комерційного заходу. Він дозволяє передбачати не лише всі заходи для реалізації нової ідеї, а й визначити необхідне фінансове забезпечення та можливість одержання доходу (прибутку). Практично його можна вважати формою експертної оцінки доцільності та ефективності здійснення нової підприємницької ідеї.

До основних завдань розробки бізнес-плану належать:

оцінка новизни і прогресивності підприємницької ідеї, її сильних та слабких сторін;

визначення витрат, фінансових ресурсів і джерел фінансування;

обґрунтування і вибір стратегії діяльності фірми, визначення концепції її розвитку в період реалізації підприємницької ідеї;

оцінка кон’юнктури ринку та рівня конкуренції; визначення ступеня можливого господарського ризику;

пошук надійних партнерів для розробки й реалізації інноваційно-

інвестиційного проекту;

прогнозування (приблизні розрахунки) очікуваних результатів реа-

лізації нової підприємницької ідеї в перші та наступні три-п’ять років.

Мета будь-якого бізнес-плану: 1. Викласти задум (ідею, проект) на папері. 2. Знайти джерела фінансування. 3. Контролювати виконання проекту Бізнес-план розробляється для самих бізнесменів і менеджерів підприємства з метою детального та всебічного аналізу реалізації підприємницької угоди, проекту, а також для потенційних інвесторів (банків, підприємств, фондів та окремих громадян) з метою переконливої мотивації щодо вкладення коштів у даний бізнес. Значення бізнес-плану полягає у тому, що він: - дає можливість визначити життєздатність підприємства в умовах конкуренції; - містить орієнтири, відповідно до яких бізнесмен буде діяти на етапі становлення і розвитку підприємства; - прогнозує процеси розвитку виробництва; - конкретизує шляхи досягнення мети та подолання перешкод; - слугує важливим інструментом виробничої діяльності підприємства; - є чинником, який стимулює інтереси потенційних інвесторів у пошуках вкладення коштів у розвиток виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]