Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податк. система.2012 шпора от Люды.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

38. Розкрийте поняття податкової соціальної пільги податку з доходів фізичних осіб та умови, за яких вона застосовується.

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» пе­редбачено надання пільги всім громадянам у вигляді невключен­ия до об'єкта оподаткування окремих видів доходів, визначених у п. 4.3 ст. 4 Закону, а для малозабезпечених верств населення — додатково, згідно зі ст. 6 Закону, шляхом надання податкової со­ціальної пільги.

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до дохо­ду, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, а також прирівняних до неї виплат, тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Відповідно до ПКУ ПСП встановлюється залежно від категорій платників у розмірах 50, 150 та 200 % від мінімальної заробітної плати (МЗП) та застосовується до нарахо­ваного місячного доходу, якщо його розмір не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, вста­новленого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 грн.

Податкова пільга застосовується виключно за одним місцем на­рахування (виплати), яке платник податку вибирає у вигляді по­дання роботодавцю заяви за формою, встановленою ДПА Украї­ни. Коли платник вирішив змінити місце отримання пільги, то за попереднім місцем її застосування подається заява про відмову від її застосування, а за новим — заяву з проханням про застосу­вання пільги. Заява не подається при звільненні з роботи — надання пільги призупиняється з місяця звільнення.

КАТЕГОРІЇ ГРОМАДЯН, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ПСП: Платник податку з нарахованим мі­сячним доходом < 1500 грн.( МЗП = 1073грн.; 1073*1,4=1500грн.)

Типи податкових соціальних пільг:

1. Соціальна пільга базова(50%): 50% від МЗП (1073грн.)

1073*50% = 536,5грн.

Має право платник податку, який має двох або більше дітей, якщо ммісячний дохід менше 1500грн. в розрахунку на кожну дитину.

2. Соціальна пільга 150%

536,5*1,5=804,5грн.

Мають право, якщо платник податку є самотньою матір'ю, батьком (опіку­ном, піклувальником) у розрахунку на кожну дитину до 18 років, утримує дитину-інваліда І або II групи або троє дітей до 18 років та інші.

3. Соціальна пільга 200%:

536,5*2=1073грн.

Мають право, якщо платник податку є: Героєм України, Героєм Радянського Союзу або повним кавалером ордена Слави чи Трудової Слави, учасником бойових дій під час Другої світової війни, та інші.

39. Особи, на яких покладається нарахування і сплата податку доходів фізичних осіб, та їх відповідальність. Звітність з пдфо та строки уплати до бюджету.

Податкова соціальна пільга (ПСП) застосовується до дохо­ду, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, а також прирівняних до неї виплат, тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

КАТЕГОРІЇ ГРОМАДЯН, ЯКІ МАЮТЬ ПРАВО НА ПСП: Платник має двох або більше дітей, якщо місячний дохід менше 1500 грн. в розрахунку на кожну дитину. Платник податку з нарахованим мі­сячним доходом < 1500 грн. Платник є: самотньою матір'ю, батьком (опіку­ном, піклувальником) у розрахунку на кожну дитину до 18 років, утримує дитину-інваліда І або II групи або троє дітей до 18 років, вдівцем або вдовою чорнобильцем 1—2 категорій або нагоро­джена грамотою ВР УРСР у зв'язку з лік­відацією аварії на Чорнобильській АЕС, учнем, студентом, аспірантом, орди­натором, ад'юнктом, , інвалідом І або П груп, в т. ч. з дитинства, особою, якій присуджено довічну стипендію як постраждалому за правозахисну діяльність. Платник є: Героєм України, Героєм Радянського Союзу або повним кавалером ордена Слави чи Трудової Слави, учасником бойових дій під час Другої світової війни, колишнім в"язнем концтаборів, гетто та ін. під час Другої світової війни або особою, ви­знаною репресованою чи реабілітованою та інші.

Законом України "Про внесення змін до податкового кодексу України" від 07.04.2011 скасовано декларація з ПДФО. А розрахунок за формою 1ДФ подається тільки у разі нарахування доходів найманим працівникам. Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб повинні здавати всі платники без винятку, незалежно від того, є наймані робітники або їх нет.Он здається раз на рік. Виплачується в момент виплати зарплати (або заздалегідь). Якщо зарплата затримується, то ПДФО треба заплатити протягом 30 днів після звітного періоду. Якщо зарплата виплачується в натуральному вигляді ПДФО сплачується на наступний банківський день після виплати зарплати внатуральном вигляді.