Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДР магістерська 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Інститут менеджменту та економіки

"Галицька Академія"

Кафедра “Економіки підприємства”

Затверджую:

Проректор з навчальної роботи

_______________ Б.В. Сверида

“ ____ “ _____________ 20 р.

Методичні вказівки

до виконання

МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

для студентів

спеціальності 8.050107

Економіка підприємства

Розглянуті

на засіданні кафедри

економіки підприємства

(протокол № 7 від 17.01.2008 р.)

Всі цитати, цифровий і

фактичний матеріал

перевірені, зауваження

рецензента враховані

__________ І.М.Станьковська

(підпис)

м. Івано-Франківськ

20 р.

Методичні вказівки охоплюють комплекс питань, пов’язаних з виконанням магістерської роботи та включають рекомендовану тематику випускних робіт, їх принциповий зміст та структуру, порядок видачі та затвердження, оформлення та захист, а також вимоги щодо оформлення графічних матеріалів.

Відповідно до профілю підготовки та діяльності слухачів магістратури рекомендована тематика охоплює різні управлінські та виробничі структури, окремі галузі чи регіон.

Методичні рекомендації призначені для слухачів магістратури, що спеціалізуються в галузі економіки підприємства для всіх форм навчання.

Пропоновані методичні вказівки призначені для студентів спеціальності “Економіка підприємства”, що навчаються за напрямом підготовки “Економіка і підприємництво”.

Укладачі д.е.н., проф. М.О.Данилюк

к.е.н., доц. І.М.Станьковська

асист. Кірдякіна Н.В.

Відповідальний за випуск

зав. кафедрою

економіки підприємства І.М. Станьковська

ЗМІСТ

Вступ……………….………….……………………………………4

1 Мета і завдання виконання магістерської роботи.…………….6

2 Тематика магістерських робіт……………………………………9

3 Вибір та затвердження теми..…………………………………….11

4 Структура та зміст магістерських робіт.………………………. 12

5 Організація виконання магістерської роботи.………………….21

6 Правила оформлення магістерської роботи…………………….27

6.1. Загальні вимоги……………………………………………….27

6.2. Нумерація………………………………………………………28

6.3. Таблиці……..…………………………………………………..29

6.4. Формули………………………………………………………..30

6.5. Посилання……………………………………………………...31

6.6. Список використаних джерел……………………………….32

6.7. Додатки…………………………………………………………32

7 Підготовка та захист магістерської роботи……………………..33

Література……………………………………………………………..35 Додатки………………………………………………………………..36 вступ

Програма магістерської підготовки у вищому навчальному закладі складається з двох частин: освітньої та науково-дослідницької. Освітня частина охоплює як спеціальні дисципліни, так і математичні, загальнонаукові, гуманітарні, юридичні, орієнтовані на поглиблене розуміння професійних проблем. Що стосується науково-дослідницької частини магістерської програми, то вона менш конкретизована, а її конкретний зміст визначається індивідуальним планом роботи слухача, який передбачає виконання та захист магістерської роботи.

Магістерська робота є випускною кваліфікаційною роботою наукового змісту, що відображає" хід та результати розробки обраної теми. Вона повинна відповідати сучасному рівню розвитку науки і техніки, а її тема - повинна бути актуальною її зміст повинен характеризуватися оригінальністю та неповторністю проведених досліджень, використаних матеріалів та запропонованих рішень. Основою такого змісту є принципово новий матеріал, опис нових факторій, явищ, закономірностей або узагальнення відомих раніше положень з інших наукових позицій або в іншому аспекті. При цьому в роботі повинні не просто списуватись наукові факти, а проводитись всебічний аналіз, розглядатись типові ситуації, їх альтернативи, обґрунтовуватись вибір одної з них.

У магістерській роботі наводяться вагомі та переконливі аргументи на користь вибраної концепції, всебічно аналізуються та доказово критикуються протилежні їй точки зору. Саме тут і проявляється така властивість наукового пізнання як критичність стосовно існуючих поглядів та уявлень, а це значить, що зміст магістерської роботи характеризує така особливість, як наявність в ній дискусійного ,та полемічного матеріалу. Ці та інші моменти зближують магістерську роботу з дисертаціями, що представляються на здобуття вчених ступенів кандидата чи доктора наук.

Разом з тим магістерська підготовка - це по суті тільки перша ступінь до науково - дослідницької та науково-педагогічної діяльності, що веде до вступу в аспірантуру та наступної підготовки кандидатської дисертації, тому магістерська робота, що виконується у вищих закладах освіти, хоч і є самостійним наукових дослідженням, все таки не може вважатися науковим дослідженням в повному розумінні слова. її можна віднести до розряду навчально-дослідницьких робіт в основі яких переважно лежить моделювання вже відомих рішень. Ступінь магістра - це не вчена ступінь, це академічна ступінь, що відбиває насамперед освітницький рівень випускника вищої школи, та свідчить про наявність у нього певних вмінь та навичок, що притаманні початкуючому науковому працівнику.

Науковий рівень магістерської роботи повинен відповідати програмі навчання. Виконання такої роботи повинно не стільки вирішувати наукові проблеми, скільки засвідчити, що її автор навчився самостійно вести науковий пошук, бачити професійні проблеми та знати загальні методи і прийоми їх вирішення.

Відповідно до сказаного, спрощена процедура підготовки магістерської роботи до захисту та сама процедура публічного захисту, що не вимагає призначення офіційних опонентів. Магістерська робота підлягає тільки обов'язковому рецензуванню.

Здобувач освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» обмежується представленням у Державну атестаційну комісію закінченої роботи з відгуком свого наукового керівника та довідкою про виконання навчального плану.

Зміст випускних магістерських робіт надзвичайно різноманітний і основною метою пропонованих рекомендацій є встановлення єдиного методичного підходу до керівництва та виконання такої роботи. Розумна регламентація вимог та прояв максимуму ініціативи виключає елементи шаблонності та формалізму.

Всі методичні питання, що викладені в даних рекомендаціях, призначені для магістрантів та можливих консультантів при виконанні окремих спеціальних тем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]