Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планування і організація діяльності підприємств...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
339.46 Кб
Скачать

Тема 7: Організація діяльності виробничої інфраструктури підприємства.

  1. Загальна характеристика інфраструктура підприємства і системи технічного обслуговування виробництва.

  2. Забезпечення виробництва технологічним оснащенням та інструментом.

1.* Результати господарської діяльності залежать не тільки від рівня організації ос­новних виробничих процесів. При постійному вдосконаленні технічної бази виробництва все більшого значення набуває раціональна організація допоміжних та об­слуговуючих процесів, тобто розвиток інфраструктури підприємства. При цьому необхідно розрізняти поняття інфраструктури підприємства (в цілому) та ви­робничої й соціальної інфраструктури (зокрема) як складових елементів цілого.

1. Інфраструктура підприємства — це комплекс цехів, господарств, дільниць, майстерень і служб, які забезпечують необхідні умови для функціонування під­приємства в цілому. Інфраструктура формується сукупністю складових частин (елементів), які мають підпорядкований (допоміжно-обслуговуючий) характер та забезпечують умови для нормальної роботи основного виробництва й підприємства в цілому.

2. Виробнича інфраструктура підприємства — це комплекс обслуговуючих і допоміжних виробництв та господарств (цехи, відділи, дільниці чи майстер­ні), які не беруть безпосередньої участі у виготовленні профільної продукції, але своєю діяльністю створюють умови для роботи основних виробничих цехів:

  • забезпечують основний виробничий процес сировиною, матеріалами, пали­вом, енергією, інструментом, оснащенням, транспортом, засобами зберігання, розвантаження і завантаження, обладнанням інформаційних систем;

  • підтримують технологічне й енергетичне устаткування і мережі у належному стані, а також беруть участь у модернізації та оновленні.

3. Соціальна інфраструктура забезпечує задоволення соціально-побутових і куль­турних потреб працівників підприємства.

Основною функцією виробничої інфраструктури є комплексне технічне забезпечення всього виробництва, включаючи постачання, збут, зберігання, облік, сервіс­не обслуговування.

Тому кожне підприємство повинно мати постійну діючу, високоефективну систему технічного обслуговування виробництва.

Загальна схема забезпечуючих і обслуговуючих підрозділів підприємства, що утворюють його систему технічного обслуговування, зображена на рис. 1.

2.* Система забезпечення виробництва технологічним оснащенням й інструмен­том — це сукупність відділів і цехів, що займаються придбанням, проектуванням, виготовленням, ремонтом та відновленням технологічного оснащення, його облі­ком, зберіганням і видачею у цехи й на робочі місця. Головною складовою цієї системи є інструментальне господарство підприємства. Поняття технологічного оснащення поширюється на всі види різального, вимірюваль­ного та складального інструменту, штампи, моделі, різні види пристосувань тощо.

Метою функціонування інструментального господарства підприємства є органі­зація стабільного забезпечення цехів, дільниць і робочих місць високоякісним технологічним оснащенням у потрібній кількості та асортименті при мінімальних затратах на його проектування, придбання (або виготовлення), зберігання, експлуатацію, ремонт, відновлення й утилізацію.

І. Ремонтне господарство підприємства — це сукупність служб, відділів і вироб­ничих підрозділів, зайнятих аналізом технічного стану технологічного обладнання, наглядом за ним, технічним обслуговуванням, ремонтом, модернізацією, розроб­ленням та здійсненням заходів для заміни зношеного устаткування на більш про­гресивне й поліпшення його використання.

Ремонтне господарство підприємства поєднує наступні структурні підрозділи: