Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕЛІК_ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ_ПИТАНЬ_З_КУРСУ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Перелік екзаменаційних питань з курсу “Бухгалтерський облік” Перелік питань до модуля 1

  1. Господарський облік, його суть в суспільному виробництві

господарський облік - облік господарства, господарської діяльності людського суспільства, який полягає в безперервному зверненні, розподілі та споживанні матеріальних благ.

1. Порівнянність планових та облікових показників Якщо показники плану та обліку будуть обчислені різними методиками, то ми не зможемо зіставити дані плану та обліку і тим більше їх проаналізувати Þ встановлені єдині показники, методи і форми їх ведення.

2. Точність, об'єктивність, обгрунтованість Дані обліку повинні відображати реальність, інакше буде неможливо управляти господарством. За спотворення цих даних винні мають притягатися до відповідальності (і кримінальної).

3. Своєчасність, оперативність, повнота Дані обліку, якщо вони надходять із запізненням, втрачають своє значення і не можуть бути пристосовані для усунення помилок Þ використовується сучасна оргтехніка.

Облік також повинен давати повну характеристику господарським явищам і тільки в цьому випадку ми одержимо уявлення про господарську діяльність цього органу.

4. Ясність і доступність Громіздкий облік систематично спізнюється з поданням і стає заплутаним, в результаті створює грунт для безгосподарності.

Облікові дані повинні бути ясними, простими і доступними, щоб Ñ грамотій міг користуватися ними.

5. Економічність, раціональність Витрати на ведення обліку повинні бути мінімальними і досягається це поліпшенням методів, форм, техніки обліку.

6. Облік повинен поставляти для потреб управління комплексну i про хід і результати виробничо-госп. діяльності.

  1. Місце бухгалтерського обліку в управлінні підприємством

Для нормального виконання функцій управління необхідна інформація. Таку інформацію має надавати, насамперед, система бухгалтерського обліку, яка виявляє і систематизує дані про господарську діяльність підприємства.

Ту частину системи бухгалтерського обліку, що забезпечує потреби управління в інформації, називають управлінським обліком. В промесі планування діяльності бухгалтер бере участь у складанні й узгодженні бюджетів, розробленні стандартів витрат, надає інформацію про минулі події й розраховує можливі наслідки майбутніх дій.

Відображаючи операції, що їх здійснює підприємство, бухгалтер накопичує дані про витрати і доходи структурних підрозділів підприємства, розробляє систему звітності, що дає змогу оцінювати результати їхньої діяльності. Інформація, яку надає управлінський облік, зорієнтована на задоволення потреб стратегічного, так і поточного управління, на оптимізацію використання ресурсів, забезпечення об'єктивної оцінки діяльності підрозділів та окремих менеджерів. Тобто управлінський облік є складовою процесу управління; він надає інформацію, важливу для:

- визначення стратегії та планування майбутніх операцій організації;

- контролювання її поточної діяльності;

- оптимізації використання ресурсів;

- оцінки ефективності діяльності;

- зниження рівня суб'єктивності в процесі прийняття рішень.

Кінцевою метою управлінського обліку є допомога керівництву у досягненні стратегічної мети підприємства.

Тому управлінський облік є необхідним для функціонування системи управлінського контролю.