Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕП шпора Цепоухова.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Науково-техн:

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, скорочено ЮНЕСКО спеціалізована установа ООН, яка сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвиткові національної культури, охороні пам’яток культури тощо. 195 членів та 8 асоційованих Україна 1954р. Всі діючі та асоційовані члени ЮНЕСКО організовані в п’ять регіональних груп: Африка, Ліга арабських держав, Азія і Тихий океан, Європа і Північна Америка, Латинська Америка і країни Карибського басейну. Керівні органи ЮНЕСКО: Генеральна конференція: представників всіх держав – членів 1/2р., Для участі в роботі Генеральної конференції також запрошуються як спостерігачі держави, що не є членами ЮНЕСКО, міжурядові організації, неурядові організації та фонди - визначає напрямок і загальну лінію діяльності ЮНЕСКО, приймає програму і бюджет ЮНЕСКО на наступні два роки, обирає членів Виконавчої ради раз на чотири роки і призначає Генерального директори.Виконавча рада: готує роботу Генеральної конференції і здійснює нагляд за належною реалізацією своїх рішень. ЮНЕСКО розробляє програми: Міжурядової океанографічної комісії, гідрологічної і геологічної кореляції.

Всесвітня орг-я з пит захисту інтел власності: Паризька конв про охорону промисл власності, Бернська конв про охорону літ-их і худ творів -основа. У 1974- спеціал уст ООН, 161 чл, Укр.

ПРООН: 1965 року шляхом об'єднання Розширеної програми технічної допомоги ООН і Спеціального фонду. Ціллю Програми є надання допомоги країнам, що розвиваються, у справі їхнього національного розвитку. 177 держав. Україні з 1993.

МАГАТЕ: провідний світовий м/ий урядовим форум науково-технічної співпраці в області мирного використання ядерної технології. Статут – 1956, почало існувати 1957 року. 1957 року Генеральна Асамблея ухвалила угоду щодо відносин між МАГАТЕ і ООН. Цілі: контроль за мирним використанням атомної енергії і забезпечення того, що допомогу МАГАТЕ не буде використано у військових цілях. + встановлює стандарти ядерної безпеки і захисту довкілля, надає країнам-членам технічну допомогу, а також заохочує обмін науковою і технічною інформацією щодо ядерної енергії, надає поради і практичну допомогу урядам різних країн щодо здійснення програм використання атомної енергії, збирає інформацію стосовно кожного аспекту ядерних технологій і поширює її за допомогою своєї Міжнародної ядерної інформаційної системи у Відні. Разом з ЮНЕСКО Агентство керує Міжнародним центром теоретичної фізики, утримує три лабораторії для вивчення можливого практичного застосування принципів ядерної фізики. Керівними органами МАГАТЕ є Генеральна конференція, Рада керівників, Секретаріат.

+ Міжурядовий комітет з науки і техніки, Консульт комітет з науки і техніки з метою розвитку заснований ЕКОСОР (1980).