Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕП шпора Цепоухова.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Повітряні:

1. Конвенція з уніфікації окремих правил міжнародних повітряних перевезень (Варшава, 12 жовтня 1929р, СРСР – з 1934р.)

2. Варшавську конвенцію було доповнено Гаазьким протоколом 1955 р. (СРСР з 1957р, для України – чинний), а потім конвенцією, укладеною у 3.Гвадалахарі в 1961 р. (стосувалася уніфікації окремих правил міжнародних перевезень повітряним транспортом, що здійснюються особами, які не є перевізниками згідно з договором)

4. Гватемальський протокол 1971 р.

5. Монреальські протоколи 1975 р. 

6. Чиказькою конвенцією про міжнародну цивільну авіацію від 7 грудня 1944 р (регламентує адміністративні питання повітряного транспорту; ств. ІКАО)

Міжнародна авіатранспортна асоціація: ств. 1919р., статут прийнятио 1945р., сприяє розвитку безпечного, регулярного сполучення, посилення ролі авіації у торговельних перевезеннях; єдині умови перевезення (1927 р.), форми білетів, багажних квитанцій і накладних (1929 р.), умови перевезення пасажирів і багажу (1954 р.) та ін.

Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) заснована відповідно до Чиказької конвенції про цивільну авіацію 1944 року, є спеціалізованою установою ООН, що займається організацією і координацією міжнародного співробітництва держав у всіх аспектах діяльності цивільної авіації; СРСР – член з 1970р. всього – 191 держава

Морські:

1. У 1924 р. у Брюсселі було укладено дві Конвенції:

• про уніфікацію принципів, що стосуються коносаментів (відома ще як Гаазькі правила (діє з 2 червня 1931 р.); Конвенцію було доповнено Брюссельськими протоколами від 23.02.68/77, відомими як Правила Візбі)

• про уніфікацію принципів, що стосуються обмеження відповідальності власників морських суден (новий варіант було прийнято в 1957 р; потім Конвенцію було доповнено Брюссельським протоколом від 23.02.79)

Радянський Союз не був учасником Брюссельської конвенції про коносамент, але її основні норми використовував, зокрема, у Кодексі торговельного мореплавства СРСР (1968 р.).

2. Афінська конвенція про перевезення морем пасажирів і їх багажу 1974.

3. Лондонська конвенція про обмеження відповідальності за претензіями на певні ділянки моря 1976

4. Конвенцію ООН про морське перевезення вантажів (березні 1978 р. на конференції в Гамбурзі - Гамбурзькі правила; чинна з 1992 року; чинна для України) - замінила першу Брюссельську конвенцію 1924 р; поширюється на перевезення тварин і палубних вантажів, містять норми і про юрисдикцію, і про арбітраж).

5. Конвенцію про Кодекс поведінки лінійних конференцій 1974 р. (для СРСР – з 1983р)

6. Конвенція ООН з морського права 1982 р. – Україна ратифікувала у 1991р (територіальне море і прилегла зона; протоки, що використовуються для міжнародного судноплавства; континентальний шельф; відкрите море; режим островів; міжнародний район морського дна. Конвенція встановлює певні права для держав, що не мають виходу до моря, тобто держав, які не мають морського узбережжя)

Міжнародна морська організація - міжнародна міжурядова організація, є спеціалізованою установою ООН, є консультативною і дорадчою організацією: спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм (стандартів) по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забрудненню з суден довкілля, в першу чергу, морського; 6 березня 1948 року в Женеві з прийняттям Конвенції про Міжурядову морську консультативну організацію 168 держав.Штаб-квартира розташована в ЛондоніУкраїна є членом з 1993р.

Річкові

1.Бєлградською конвенцією про режим судноплавства (1948 р.). – визначає правовий режим Дунаю

2. Конвенція про уніфікацію окремих принципів щодо відповідальності при зіткненні річкових суден (Женева, 15 березня 1960 р.; єдина універсальна конвенцієя, бо інші визначають правовий режим конкретного водного об'єкта).

Дунайська комісія – спеціальна комісія створена для контролю за дотриманням умов Бєлградської конвенції

Атомобільні

1.Женевська конвенція Про договір міжнародного перевезення від 19 травня 1956 р. (СРСР – з 1983 р., чинна для України)

2. Країни СНД 9 жовтня 1997 р. уклали Конвенцію про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і багажу.

Міжнародний союз автомобільного транспорту - недержавна організація, ств. 1947р.; відіграє велику роль у створенні міжнародно-правової бази, що регламентує автомобільний транспорт.

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Орг-я ООН з промисл розвитку (ЮНІДО) – Рішенням Ген Асамб ООН у 1967, спеціальна установа ООН,мета - сприянні промисловому розвитку та прискореній індустріалізації країн, що розвиваються шляхом мобілізації національних і міжнародних ресурсів. 174 держав. Україна - з 1985 р. Має "Банк промислової та технологічної інформації". Органи: Генеральна конференція (1/4 р, представники д-в,), Рада з промислового розвитку (РПР, обираються Ген конфер-ю, 33-від кр, що розв, 15-пром розв, 5- схєвроп,), Секретаріат(Ген д-р - Ген Конф-ю на 8 р.); Представництва ЮНІДО на місцях, Допоміжними органами ЮНІДО є Комітет з програм і бю­джету в складі 27 членів і технічні комітети. Осн док-т- Лінська декларація 1975 та план дій до неї.

Конфер ООН з торг і розвитку (ЮНКТАД): 1964: допоміж, консул орган ООН (Конференція - сесія 1/3 р і Рада з торгівлі та розвитку -1/1р, 55 чл, в рамках якої працює 6 комітетів): 1964 - розробила і проголосила Принципи м/их торгівельних відносин і торгівельної політики, що сприяють розвитку.

Комітет з промисл розвитку ЕКОСОР ООН та її регіон комісії.

СІЛЬСЬКЕ ГОС-ВО:

Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) – м/на організація під патронатом ООН. Україна - член з 2003 року. Заснована на конференції в Квебеку 1945 р. Займається проблемами розвитку сільських регіонів і сільськогосподарського виробництва в системі ООН, зменшення гостроти проблеми бідності і голоду в світі шляхом сприяння розвитку сільського господарства, поліпшенню харчування і вирішення проблеми продовольчої безпеки - доступності всім і завжди харчування, необхідного для активного та здорового життя. ФАО діє як нейтральний форум, а також як джерело знання та інформації. Допомагає країнам, що розвиваються і країнам в перехідному періоді модернізувати і поліпшити сільське господарство, лісівництво та рибальство.Стр-ра: Канцелярія Генерального директора, Бюро з координації ООН та подальшої діяльності по досягненню цілей в області розвитку, Канцелярія Генерального інспектора, Управління з правових питань, Бюро з питань координації та децентралізації, Управління по програмі, бюджету і оцінці, Департамент сільського господарства та захисту споживачів, Департамент економічного та соціального розвитку, Департамент рибного господарства і аквакультури. Вищий – Конфер ФАО 1/2 р. Для загального керівництва програмою і бюджетної діяльністю організації учасники конференції обирають членів Ради на трирічний термін повноважень. Учасники конференції також обирають Генерального директора на чотирирічний термін повноважень з правом одного переобрання.191 держава-член, два асоціативних члена і одна організація - Європейський союз.

Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (ІФАТ) — багатобічна фінансова установа, створена в 1977 році за рішенням Всесвітньої продовольчої конференції 1974 року, — вирішує завдання боротьби з голодом і бідністю в сільських районах країн, що розвиваються.168 держав-членів (спеціальна класифікація!, Надає пряме фінансування у вигляді позик і грантів, залучає додаткові ресурси для реалізації своїх проектів і програм. Умови кредитування варіюються залежно від величини валового національного продукту на душу населення в конкретній країні. ІФАТ працює з багатьма установами, у тому числі із Всесвітнім банком, регіональними банками розвитку, іншими регіональними кредитно-фінансовими установами й установами Організації Об'єднаних Націй. Фінансується за рахунок добровільних пожертв від урядів, спеціальних внесків, вступів від погашення виданих кредитів і інвестиційних доходів. Керівний орган— Раду керуючих,скликається щорічно — входять усі держави. Виконавча рада в складі 18 членів і 18 заступників спостерігає за операційною діяльністю Фонду, затверджує надання позик і грантів.

Всесвітня продовольча програма: 1962 як центральна продовольча орг-я по розподілу продов допомоги, Продовольча допомога ВПП направлена на боротьбу проти дитячої смертності, на поліпшення матеріального благоустрою, Врятувати життя людей в надзвичайних ситуаціях. Співробітничає з ФАО і ПРООН. Стр-ра: Комітет з політики і програм прод допомоги, Секретаріат.