Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
організація т.7.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
27.4 Кб
Скачать
  1. Зміст і структура розпорядження про розподіл функціональних обов’язків між працівниками структурних підрозділів прокуратур арк та обласного рівня.

Розподіл обов'язків між прокурорами і відділів по суті є поділом компетенції структурного підрозділу прокуратури Це означає, що функціональні обов'язки старших прокурорів і прокурорів управлінь та відділів є похідними від компетенції цих підрозділів У сукупності вони не можуть бути ширшими від компетенції самого структурного підрозділу, і разом з тим вони повинні охоплювати всі види роботи, покладені на цей підрозділ.

Розподіл обов'язків всередині структурного підрозділу являє собою другий крок по шляху розподілу пращ в апараті обласної прокуратури Він має за мету підвищення персональної відповідальності кожного працівника за результати роботи підрозділу і прокуратури в цілому Правильний і науково обґрунтований поділ функціональних обов’язків між працівниками дає можливість ефективніше використовувати їх здібності та інші особисті якості, потрібні для виконання покладених на них обов'язків Раціональний розподіл обов’язків є одним з важливих напрямків наукової організації праці в прокуратурі.

Розподіл обов’язків між працівниками структурного підрозділу оформляється розпорядженням керівника даного підрозділу, затвердженим прокурором області чи його заступником, відповідно до розподілу обов’язків.

Розпорядження – це акт управління керівників прокуратури, виданий у межах їхньої компетенції, з питань організації роботи, відряджень, розподілу обов’язків та ін. Розпорядження оформляють так само, як і наказ. Порядок видання розпоряджень встановлений Регламентом Генеральної прокуратури України, регламентом прокуратури області, Інструкцією з питань діловодства в органах прокуратури.

Зміст наказу про розподіл службових обов’язків між працівниками структурного підроздіу складає розподілення між працівниками конкретного підрозділу в залежності від напрямків прокурорської діяльності та завдань, які стоять перед конкретною прокуратурою, конкретних службових обов’язків, які закріплюються за ними відповідно до розпорядження.

В наказі може бути розподіл обов’язків як щодо конкретного працівника, так і покладення завдань на групи прокурорських працівників. Наприклад, окремим пунктом розпорядження може бути зазначено, що згідно з визначеними напрямами діяльності заступники, старші прокурора підрозділу району проводять перевірки додержання законів, готують документи прокурорського реагування, вирішують матеріали, звернення громадян, юридичних осіб, депутатів місцевих рад, запити (звернення) народних депутатів України, ведуть первинний облік роботи та відповідно з ним формують галузеву статистичну звітність, впроваджують у повсякденну службову діяльність рекомендований позитивний досвід тощо.

Особливу увагу заслуговує питання визначення в розпорядженні взаємозамінюваності працівників підрозділу.

Дане розпорядження підписується керівником підрозділу та затверджується прокурором області чи його заступником, відповідно до розподілу обов’язків, доводиться до відома працівників прокуратури підрозділу під розпис.

За невиконання або неналежне виконання цього розпорядження та покладених на працівників структурного підрозділу прокуратури АРК та обласного рівня службових обов’язків передбачена відповідальність в порядку, визначеному Дисциплінарним статутом прокуратури України та чинним законодавством про працю

Таким чином, розпорядження про розподіл функціональних обов’язків між працівниками структурних підрозділів прокуратур АРК та обласного рівня повинно відповідати загальним вимогам, а також обов’язково містити перелік обов’язків та напрямків діяльності, які закріплюється персонально за конкретним працівником підрозділу.