Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd-5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

Розділ 5

Управління ризиком

5.1. Основні підходи щодо управління ризиком

Розсудливий менеджер завжди визнає фундаментальну істину, що сама природа економічної діяльності споріднена з чинниками випадковості, розпливчастості, неповноти інформації (невизначеності), тобто з ризиком.

Управління ризиком покликане забезпечити оптимальне для підприємця співвідношення прибутку (приросту ринкової вартості) та ризику, його прийнятний (допустимий) рівень. Необхідною умовою для розв’я­зання проблеми ризику є чітке усвідомлення цілей діяльності фірми. Виходячи з конкретних цілей, повинні виконуватись збір, обробка та аналіз інформації про зовнішнє середовище, про внутрішні показники фінансової, виробничої, комерційної діяльності фірми в минулому та в поточному періоді, здійснюватися прогнози щодо майбутнього.

Інформація швидко старіє, а тому суб’єкт прийняття рішення повинен оперативно, динамічно реагувати на її надходження, водночас оцінюючи якість інформації й здійснюючи її моніторинг.

Обираючи стратегію та тактику управління ризиком, менеджер повинен дотримуватись таких основних принципів:

  • недоцільно ризикувати більшим заради меншого;

  • недоцільно ризикувати більше, ніж це дозволяють власні засоби (капітал тощо);

  • необхідно заздалегідь піклуватися (здійснювати прогноз) відносно можливих (імовірних) наслідків ризику.

Складові процесу управління ризиком визначаються залежно від сфери діяльності фірми, притаманних їй ризиків, наявних ресурсів, особистої майстерності, професіоналізму, схильності до ризику менеджера (суб’єкта прийняття рішення).

5.1.1. Узагальнена блок-схема процесу управління ризиком

Узагальнено процес управління ризиком представлено у вигляді блок-схеми на рис.5.1.

В результаті ґрунтовного якісного та кількісного аналізу менеджер, спираючись на отримані дані, обирає один із засобів або суперпозицію засобів управління ризиком:

Рис. 5.1. Узагальнена блок-схема процесу управління ризиком

  • уникнення;

  • попередження;

  • прийняття (збереження чи навіть збільшення);

  • зниження ступеня ризику (оптимізація).

Розглянемо ці засоби.

Уникнення ризику означає просте ухилення від певного заходу, обтяженого надмірним (катастрофічним) ризиком. Однак уникнення ризику для менеджера (інвестора) нерідко означає відмову від прибутку, а це пов’язане з ризиком невикористаних можливостей.

Приклад 5.1. Валютного (операційного) ризику можна уникнути, відмовившись від створення іноземних дочірніх підприємств.-

Попередження ризику – це досить ефективний засіб, який однак лише в окремих випадках дає змогу зменшити (уникнути) ризик в менеджменті.

Приклад 5.2. Для банків (менеджерів) існує кілька способів підтримки на прийнятному рівні обсягів безнадійних боргів, тобто запобігання ризику банку:

  • ненадання кредитів ризикованим клієнтам, а також керівництву банку;

  • контроль за сплатами по кредитах;

  • перегляд умов кредитування.

Певною мірою банк може попередити кредитний ризик, підвищуючи (якщо це можливо) відсоткові ставки по кредитах. Тобто зростання доходів від надійних клієнтів може компенсувати збитки від безнадійних боргів.-

Прийняття (збереження чи збільшення) ступеня ризику – це залишення ризику за менеджером (інвестором), тобто на його відповідальність. Вкладаючи засоби в певну справу, менеджер має бути впевненим, що є можливості покриття можливих збитків або ж що вони йому не загрожують.

Приклад 5.3. Якщо компанія вважає, що майбутні коливання обмінного курсу певної валюти будуть (гарантовано) сприятливими, то вона може погодитися на прийняття практично будь-якого ризику щодо цієї валюти без спроб застрахуватися від збитків (на певний період). У той же час вона може застрахуватися від ризику несприятливих коливань іншої валюти, де ймовірність збитків є значно вищою.-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]