Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Merch_lek7_Vnutrishnye_planuvannya_povna.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
409.07 Кб
Скачать

4. Аналіз привабливості товарного відділу та вибір оптимального варіанта його розміщення

Наявність у торговельному залі магазину "гарячих" і "холодних" зон призводить до того, що обсяги реалізації певних товарів сильно залежать від їх розміщення у торговельному залі. Тому, якщо перед мерчандай-зером поставлено завдання збільшити реалізацію певного товару, виникає необхідність проведення аналізу привабливості товарного відділу при різних варіантах його розміщення з метою найбільш вдалого варіанта його розміщення. Для оцінки ефективності розміщення відділу доцільно використовувати такі коефіцієнти.

Коефіцієнт підходу до відділу п) показує, яка частка відвідувачів магазину зайшла у відділ:

де Nn — кількість покупців, що відвідали відділ упродовж визначеного періоду часу;

N — загальна кількість відвідувачів магазину впродовж певного періоду часу.

Коефіцієнт покупки (Kк)показує, яка частка відвідувачів магазину зробила покупки в цьому відділі:

де NK — кількість покупців, що зробили покупки у відділі.

Коефіцієнт привабливості (Кпр) вказує на перевагу варіанта розміщення відділу і визначається як відношення коефіцієнта покупки к) до коефіцієнта підходу п):

Чим більше значення набуває коефіцієнт привабливості, тим вдалішим вважається варіант розміщення відділу.

Для встановлення зазначених вище коефіцієнтів у магазині необхідно проводити спеціальні дослідження.

Результати аналізу привабливості відділу при різних варіантах його розміщення у торговельному залі магазину (табл. 1) показують, що розміщення відділу впливає на його привабливість.

Таблиця 1

Привабливість відділу магазину при різних варіантах його розміщення

Разом із тим, відвідування відділу покупцями не завжди приводять до здійснення покупки. Наприклад, при варіанті 4 розміщення (відділ розміщений у зоні адаптації) відділ відвідували 100 % покупців, але покупки з них робили тільки 56 %.

При варіанті 3 розміщення (відділ розміщений у зоні адаптації у лівій частині залу) відділ відвідали понад 90 % покупців, але покупки здійснювали тут усього 30 % з них, тобто цей варіант виявився найменш привабливим (Кар = 0,33). Варіанти 1 (відділ у зоні покупки) і 2 (відділ у зоні повернення) розміщення виявилися найбільш привабливими: коефіцієнти привабливості становлять відповідно 0,75 і 0,70.

Проте виходити з результатів аналізу окремо взятого випадку не можна. При виборі варіанта розміщення конкретного відділу необхідно враховувати і загальні результати діяльності підприємства. Варіанти нового розміщення відділу, впровадження яких супроводжується зниженням ефективності роботи магазину загалом, треба виключити. Таким чином, аналізу повинні піддаватися товарообіг, прибуток, витрати обігу й інші показники економічної ефективності не тільки відділу, але і всієї торговельної діяльності магазину. Необхідно зазначити, що зусилля працівників торговельного залу, можливості товарів, обладнання і продавців та інші чинники повинні бути орієнтовані на створення якомога більшої кількості привабливих відділів і підвищення їх відвідуваності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]