Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТТС_Лекция_16.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Дзвінок з комп’ютера на телефон

Надання можливості телефонувати з комп’ютера на телефон (у тому числі й стільниковий) здебільшого здійснюється операторами ІР-телефонії. Ця послуга платна, але тарифи на дзвінки нижчі, ніж у разі ІР-дзвінків типу «телефон - телефон». В Україні поки що таку послугу ніхто з операторів не надає.

Для того щоб зателефонувати з комп’ютера на телефон, необхідний комп’ютер (зазвичай з процесором Pentіum100 і не менш як 8 Мбайт оперативної пам’яті) з повнодуплексною звуковою картою, мікрофоном і навушниками, модемом (рекомендується 28 800), операційною системою Windows 95/98. Комп’ютер підключається до Інтернет. Використовується спеціальне програмне забезпечення, зазвичай те, що рекомендується оператором ІР-телефонії. З другого боку шлюз ІP-телефонії має з’єднання через АТС зі звичайним телефонним апаратом (рис.  6).

Рис. 6. Схема зв’язку «комп’ютер - телефон»

Послугу дзвінків з комп’ютера на телефон можна отримати, наприклад, через міжнародну систему Net2Phone, яка має мережу шлюзів по всьому світу. Для цього необхідно переписати на свій комп’ютер програму Net2Phone (можна з сайта http://www.net2phone.com). Після встановлення програми (рис.7) відкриється сторінка реєстрації, де необхідно заповнити всі поля. Також треба перерахувати гроші на депозит. Після цього можна телефонувати (вартість такої послуги, наприклад, у США становить 0,1 дол./хв). Дзвінки типу «комп’ютер - телефон» можна також здійснювати за допомогою поширеної програми ICQ, але вони також будуть платними (необхідно відкрити рахунок в ІCQ-Phone).

Рис. 7. Робоча панель програми Net2Phone

Дзвінок з комп’ютера на комп’ютер

Як легко помітити на рис. 7, програма Net2Phone дозволяє здійснювати дзвінки не лише з комп’ютера на телефон, а й з комп’ютера на комп’ютер. І цей режим не потребує оплати провайдеру ІР-телефонії (необхідно лише зареєструватися на сервері).

Для здійснення дзвінків з комп’ютера на комп’ютер на обох комп’ютерах (з процесорами як мінімум Pentіum100) необхідно встановити повнодуплексні звукові карти, мікрофони, навушники та модеми (рекомендується 28 800). Комп’ютери підключаються до ІP-мережі (Інтернет) (рис.8). Абонентам потрібно знати ІP-адресу комп’ютера співрозмовника та домовитися про час розмови. Витрати обмежуються платою провайдеру за користування Інтернет.

Рис. 8. Схема зв’язку типу «комп’ютер - комп’ютер»

Крім Net2Phone існують й інші програми, які дозволяють здійснювати дзвінки типу «комп’ютер - комп’ютер» через Інтернет, наприклад програма MediaRing Talk. Завантажити її можна з Інтернет за адресою: http://www.mediaring.com/domore/download.html. Мінімальні вимоги до комп’ютера: Pentium - 166 МГц, 32 Мбайт RAM, 15 MB вільного дискового простору. Після інсталяції програми необхідно зареєструватися на сайті, після чого на комп’ютер перепишеться конфігураційний файл. І лише після цього можна буде працювати (рис. 9).

Рис. 9 MediaRing Talk

Серед найпоширеніших програмних засобів особливо популярні ІnternetPhone від компаній VocalTec і Mіcrosoft Netmeetіng. Телефонування типу «комп’ютер - комп’ютер» можна також здійснювати за допомогою популярної програми ICQ (Additional Services>ICQ-Phone).

Серед інших програм можна назвати: WebPhone (компанії NetSpeak, http://www.netspeak.com), WebTalk (Quarterdeck, Каліфорнія, http://www.quarterdeck.com) та Іntercom для OS/2 (Revolutіonary Software).

Для користувачів, що працюють з динамічним присвоєнням ІP-адрес, у продуктах бізнес-класу (наприклад, WebPhone) передбачена можливість ініціювання виклику за хост-адресою з наступним з’ясуванням поточної ІP-адреси і відповідною маршрутизацією виклику.