Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етика (іспит).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
256.51 Кб
Скачать

18.Фрілансинг як етична проблема. Кодекс праці фрілансера.

Кодекс фрілансера – це документ, який повинен відображати поглядифрілансера на свою роботу, кар’єру і відносини з замовниками. Ідея написати кодекс належить фрілансеру Rocketware, реалізація (текст) – фрілансера Sersh, автора і засновника порталу

Текст кодексу фрілансера:

Ми беремося за роботу тільки у випадку, якщо можемо виконати завдання в повному обсязі і з необхідним рівнем якості.

Коментар: якщо ви візьмете за роботу, з якої не впораєтеся, то це вдарить по Вашій репутації, а крім того – Ви втратите клієнта. Під фриланс вкрай важливо реально оцінювати свої сили і завжди виконувати взяті зобов’язання. Репутація фрилансера – це головна цінність, яка у Вас є!

Ми реально оцінюємо свої сили і вартість послуг. Ми не працюємо безкоштовно.

Перед початком роботи ми переконуємося, що правильно зрозуміли всі вимоги та побажання замовника.

Коментар: практика показує, що більшість непорозумінь в процесі роботи виникає з причини помилок на етапі планування та складання Технічного завдання. Далеко не всі замовники можуть чітко сформулювати, що їм потрібно зробити, але практично всі клієнти в разі проблем будуть звинувачувати в помилках фрілансера. Тому до початку роботи необхідно переконатися, що Ви і клієнт розумієте один одного. А якщо замовник не може чітко сформулювати завдання і Ви не можете допомогти йому це зробити – краще відмовитися від проекту, ніж потім розбиратися з клієнтом або працювати безкоштовно.

Ми беремося за роботу, коли нас повністю влаштовує оплата. Ми не просимо «додати» або «зменшити» у процесі виконання завдання.

Коментар: клієнт платить за результат, а не витрачений фрілансером час на виконання завдання. Тому якщо Ви обіцяли виконати роботу за певну суму, то й повинні її зробити за ці гроші. Просити додати – практично завжди означає втратити клієнта, а то й зашкодити репутації. З іншого боку, не можна йти на ланюгу замовника, який хоче знизити оплату в процесі виконання проекту, якщо на те немає адекватних причин.

Ми виконуємо свої зобов’язання точно в строк і очікуємо того ж від замовника.

Ми не робимо помилок. Якщо ми помиляємося, то ліквідуємо недоліки якомога швидше і за власний рахунок.

Коментар: фрілансер повинен бути професіоналом, тому що в битві за клієнта Вам доведеться конкурувати з багатьма компаніями та іншими фрілансерами. Важливо, щоб клієнт був задоволений роботою з Вами і звертався знову і знову. Помилятися не можна, тому що будь-які проблеми в роботі викликають невдоволення замовників. Якщо виникла помилка – усувати її необхідно швидко і без суперечок з клієнтом.

Ми не беремо участь в тендерах «і» конкурсах «. Але ми завжди готові надати замовнику портфоліо для того, щоб роботодавець міг оцінити рівень кожного з нас і вибрати кращого виконавця.

Ми робимо тестове завдання, якщо завдання одне для всіх і перебуває у відкритому доступі.

Коментар: тестове завдання – ще один улюблений спосіб клієнтів отримати роботу безкоштовно. Наприклад, різним фрілансерам можуть відправити різні тестові завдання, з яких потім збирається готова робота. З іншого боку, багато сумлінні компанії використовують тестові завдання для відбору гідних працівників. Але вони викладають тест в Інтернеті, щоб усі бачили – тестове завдання для всіх однакова.

Ми любимо свою роботу та справу, якою займаємося.

Коментар: робота фрілансера – нелегкий труд. Успішними стають ті, хто люблять свою справу і виконують проекти з ентузіазмом. Коли людині подобається його робота, він працює багато і прагне рости професійно, а значить зможе пер

емогти в умовах високої конкуренції на ринку.

19.Корпоративна етика і принципи її дотримання в умовах роботи рекламного та ПР агентства.(Саяпіна)

20.Особливості та специфіка морально-психологічного клімату та культура поведінки співробітника рекламного чи ПР- агентства.(Саяпіна)

21.Етика зв’язків з громадськістю в мультикультурному середовищі.(Саяпіна)

22.Типи національних і регіональних ділових культур як фактор комунікації в ПР.

23.Етичні вимоги до рекламних та ПР повідомлень.

24.Етичні норми роботи з джерелами інформації: права і зобов’язання фахівця. За якими критеріями слід обирати джерело інформації?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]