Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры фінанси.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
36.42 Кб
Скачать

3. Розкрийте права районного фінансового управління.

Управління має право:

1) в установленому порядку та у межах своєї компетенції призупиняти бюджетні асигнування відповідно до статті 117 Бюджетного кодексу України та вживати заходів до розпорядників та одержувачів бюджетних коштів за вчинені ними бюджетні правопорушення, передбачені статтею 118 Бюджетного кодексу України;

2) в установленому порядку одержувати від інших структурних підрозділів районної державної адміністрації, державної податкової інспекції у районі, інших державних органів, підприємств, установ, організацій усіх форм власності інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для складання проекту районного бюджету та аналізу його виконання;

3) скликати в установленому порядку наради з питань, що належать до його компетенції;

4) залучати фахівців інших структурних підрозділів районної державної адміністрації, підприємств, установ та організацій, об’єднань громадян (за погодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що належать до його компетенції

5. Бюджетна система України та її принципи.

Бюджетна система України базується на основі врегульованого нормами права бюджетного устрою держави. Бюджетна система складається з таких ланок: 1. Місцеві бюдж. 2. Держ. бюдж. Сукупність показників доходів і видатків всіх бюджетів становить зведений бюджет України (консолідований). До місцевих бедж. Належать: бедж. АРК, обл. бедж., рай-нні бюдж., бюдж місцевого самоврядування (бедж. Сіл, селищ, міст), бюдж м. Києва та м. Севастополя.

Принципи бюдж. С-ми: 1. Принцип єдності (цілісності) – єдина правова база; єдина грошова система, єдина бюджетна класифікація, єдиний порядок виконання бюдж.2.Прин. збалансованості – доходи мають перевищувати видатки.3. Прин. повноти- при складанні доходів необхідно враховувани всі джерела поступання коштів 4. Принцип публічності та прозорості – всф бедж мають обговорюватись та затверджуватись 5. Прин. відповідальності- кожний учасник бюдж процесу несе відповідальність за складання та виконання відповідних бюджетів.

6. Поняття місцевого самоврядування, його принципи.

Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Основні принципи місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах: народовладдя; законності; гласності колегіальності; поєднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами; підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]