Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dpa-2012-11-pravo-vidpovidiапвапыва.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
6.79 Mб
Скачать

Е

ЕПервинними суб’єктами є виконавець, Евиробник фонограми, виробник відеогра- е Еми, організація мовлення е

Суб’єктами є автори Етворів, їх спадкоємці та Еособи, яким автори чи їх Еспадкоємці передали свої Еавторські майнові права

М

ЕДіє протягом усього =життя автора і 70 років Епісля його смерті

айнові права виконавців, виробників= фонограм і відеограм охороняються про-Е тягом 50 років від дати першого записуЕ виконання. Організації мовлення користу-Е ються правами протягом 50 років від датиЕ першого публічного сповіщення передачі Е

У завданні 9 потрібно проаналізувати документ (статтю нормативно-правового акта) за запитаннями

  • Аналіз статті 35 Конституції України передбачає відповіді на запитання.

Стаття 35

Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.

Ніхто не може бути увільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотива­ми релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов’язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов’язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.

А Йдеться про право на свободу світогляду та віросповідання. Воно належать до конституційних (особистих) прав людини.

Б Закріплені в статті принципи відокремлення церкви від держави, а школи від церкви означають, що жодна релі­гія не може бути визнана як державна та одержати статус обов’язкової.Кожний громадянин має право сповідувати якусь релігію або не сповідувати жодної. Шкільна освіта має світський характер, не можна насаджувати (через певні предмети, курси, програ­ми) догматику певного віровчення. Курси морально-духовного спрямування (за типом «Релігійної етики») можуть викладатись у школі тільки як факультативи за вибором і їх зміст має бути побудований на культурологічній основі.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

ГГП Аналіз правової ситуації, коли після загибелі у ДТП подруж­жя Остапових на їхнє майно претендують: а) син (21 рік),

б) донька (17 років), в) рідний брат померлого, г) мати по­мерлої, д) громадянин Т. (79 років), який знаходився на утриманні померлого останні 8 років, відбувається за запи­таннями.

А Ці відносини регулюються цивільним правом.

Б Спадкування за законом має місце у випадках: 1) відсутність заповіту; 2) визнання заповіту недійсним; 3) якщо спадкоєм­ці, що визначені в заповіті, померли до відкриття спадщини, або відмовилися від її прийняття.

В Частину спадщини отримають (у рівних частках) спадкоємці першої черги: син, донька, мати померлої.

Разом із ними буде призваний до спадщини й утриманець. Він одержить рівну частку. За законом утриманці призиваються до спадкування за умови, що перебували на утриманні померло­го не менше ніж рік до дня його смерті (громадянин Т. утриму­вався 8 років). Утриманцями визнаються тільки непрацездатні особи, але незалежно від того, чи є вони родичами померлого, чи ні. Для визнання цих осіб утриманцями померлого необхідно, щоб їх непрацездатність настала до відкриття спадщини і була сталою, а не тимчасовою. Непрацездатними визнаються: жінки, які досягли 55 років, чоловіки — 60 років, інваліди всіх трьох груп інвалідності, а також особи, які не досягли 16 років (ті, що навчаються, — 18 років). Громадянину Т. 79 років, отже, він буде визнаний непрацездатним.Брат померлого є спадкоємцем другої черги, він може бути призваний до спадщини якщо не буде спадкоємців першої черги (тоді утриманець буде одержувати спадок разом із ним у рівних частках).

ВАРІАНТ 15

Завдання 1—4 передбачають вибір ОДНІЄЇ правильної відповіді

з ЧОТИРЬОХ

ШШ До якого виду нормативно-правових актів належить право­вий акт державного комітету?

Б Відомчі

И до об’єктів авторського права належить:

А, Б, Г

О Строк повноважень Рахункової палати становить:

В 7 років

о Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається у розмірі:

В 50 %

Завдання 5 передбачає вибір ТРЬОХ правильних відповідей (варіант відповіді зі сполученням цифр)

И Перелік осіб, які не можуть перебувати у шлюбі між собою.

  1. Неповнорідні брат і сестра

  1. Усиновлювач та всиновлена ним дитина

  2. Повнорідні брат і сестра

Б 1, 3, 4

Таким чином, троюрідні брат і сестра, а також двоюрідні тітка і племінник можуть перебувати у шлюбі між собою.П Відповідність між метою та нормами безоплатної передачі земельних ділянок громадянам є такою:

ІД, 2Б, ЗГ, 4В

Завдання 7 передбачає запис визначення та відповідного прикладу до нього

¥М Строк позовної давності — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивіль­ного права або інтересу (ст. 256 Цивільного кодексу України). Наприклад: особа дізналась, що періодичне видання на­друкувало статтю, яка плямує її гідність. Особа може протягом установленого строку (3 роки) подати позов до суду. У цьому разі позовна давність обчислюється від дня поміщення цих ві­домостей у засобах масової інформації або від дня, коли особа довідалася чи могла довідатися про ці відомості.

Завдання 8 передбачає запис ТРЬОХ відмінностей між поняттями

П Відмінності між поняттями «матеріальна відповідальність»

і «цивільно-правова відповідальність» наведені в таблиці.

= Матеріальна відповідальність = Цивільно-правова відповідальність =

{Установлений законом ЕСамостійний вид юридичної відпо-

іобов’язок Евідальності

{Стосується однієї зі сторін ЕСтосується дієздатної особи, яка ітрудового договору Ездійснила цивільне правопорушення

ЕНастає, якщо одна сторона ЕНастає, якщо особа посягнула на аб- Езаподіяла матеріальні збитки Есолютні майнові або особисті немай- Еіншій стороні Енові права чи блага інших осіб

У завданні 9 потрібно проаналізувати документ (статтю нормативно-правового акта) за запитаннями

В Аналіз статті 8 Податкового кодексу України передбачає від­повіді на запитання.

Стаття 8

В Україні встановлюються загальнодержавні та місцеві по­датки та збори

.До загальнодержавних належать податки та збори, що вста­новлені цим Кодексом і є обов’язковими до сплати на всій тери­торії України, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

До місцевих належать податки та збори, що встановлені від­повідно до переліку і в межах граничних розмірів ставок, визна­чених цим Кодексом, рішеннями сільських, селищних і міських рад у межах їх повноважень, і є обов’язковими до сплати на території відповідних територіальних громад.

А У статті йдеться про такі два поняття: «загальнодержавні податки» та «місцеві податки».

Б Загальнодержавний податок — це обов’язковий, безумовний платіж до державного бюджету, що стягується з платників податку відповідно до Податкового кодексу України. Місцевий податок — це обов’язковий, безумовний платіж до місцевого бюджету, що стягується з платників податку відпо­відно до Податкового кодексу України.

Згідно зі статтями 9 і 10 Податкового кодексу України, до загальнодержавних належать такі податки: податок на прибу­ток підприємств; податок на доходи фізичних осіб; податок на додану вартість; акцизний податок; екологічний податок; фік­сований сільськогосподарський податок; мито.

До місцевих податків належать: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; єдиний податок.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

ГП Аналіз правової ситуації, де йдеться про Машу та Макси­ма, які одружились тиждень тому; на гроші, що були їм подаровані на весілля, вони придбали телевізор, наручні годинники (кожному), кухонний комбайн (щоб Маші було зручніше готувати їжу), жіночу шкіряну куртку; а гроші, що залишились, поклали на банківський рахунок, відкритий на ім’я Максима, відбувається за запитаннями.

А Ці відносини регулюються сімейним правом.

Б Гроші, подаровані на весілля, належать до спільної сумісної власності

.В Із придбаних речей спільною сумісною власністю можна вва­жати телевізор, кухонний комбайн, гроші, що поклали на рахунок Максима. (Згідно зі ст. 60 п. 2 Кодексу законів про шлюб і сім’ю України, вважається, що «кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя»). До речей індивідуального користування можна віднести го­динники та куртку — вони належать до особистої приватної власності (згідно зі ст. 57 п. 2: «особистою приватною влас­ністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користу­вання, у тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя»).

ЗМІСТ

ВАРІАНТ 1 1

.ВАРІАНТ 2 4

)ВАРІАНТ З 8

ВАРІАНТ 4 10

ВАРІАНТ 5 13

.ВАРІАНТ 6 15

ВАРІАНТ 7 19

ВАРІАНТ 8 24

ВАРІАНТ 9 30

ВАРІАНТ 10 36

ВАРІАНТ 11 40

ВАРІАНТ 12 46

ВАРІАНТ 13 52

ВАРІАНТ 14 1

ВАРІАНТ 15 1

ЗМІСТ 5

ПРАВОЗНАВСТВО

Відповіді до збірника завдань для державної підсумкової атестації

Підписано до друку 28.03.2011. Формат 60x84/16. Папір друкарський. Гарнітура Шкільна. Друк офсетний. Ум. друк. арк. 3,73.

ПП «Ранок-НТ». Свідоцтво ДК № 2121 від 10.03.2005.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]