Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dpa-2012-11-pravo-vidpovidiапвапыва.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
6.79 Mб
Скачать

Е

ІВизнається недійсним із дня його дер- іжавної реєстрації

ІВизнається недійсним за рішенням |суду

Визнається недійсним Еіз дня винесення постанови Епро розірвання шлюбу ЕРозривається органами ЕРАЦС (якщо не має дітей)

Еабо за рішенням суду

  • Аналіз статті 147 Кодексу законів про працю України перед­бачає відповіді на запитання.

Стаття 147

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

  1. догана;

  2. звільнення.

Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

А У цій статті йдеться про поняття «дисциплінарне стягнення».

Дисциплінарне стягнення — це міра дисциплінарної відпові­дальності працівника за неправомірну поведінку. У м’якій фор­мі — догана, у більш суворій — звільнення (розрив трудового договору з працівником за ініціативи роботодавця).

Б Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше 1 місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у від­пустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше 6 місяців із дня вчинення проступку. До застосу­вання дисциплінарного стягнення власник зобов’язаний ви­магати від працівника письмових пояснень.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

ЕЕ Аналіз правової ситуації, де йдеться про 14-літнього грома­дянина П., який звернувся до місцевих органів виконавчої влади із заявою, що містила прохання зареєструвати моло­діжну організацію, де засновником буде він; метою даної ор­ганізації (згідно із заявою) є: вивчення прийомів рукопаш­ного бою, правил користування холодною та вогнепальною зброєю, відбувається за запитаннями.

А Ідеться про конституційне право громадян на створення об’єднань і організацій для задоволення та захисту своїх закон-них соціальних, економічних, творчих, вікових, національно- культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Б Згідно із Законом України «Про об’єднання громадян», за­сновниками громадських організацій можуть бути грома­дяни України та інших країн, особи без громадянства, які досягли 18 років, а щодо молодіжних та дитячих організа­цій — 15 років. Членами громадських організацій, за за­гальним правилом, можуть бути особи, які досягли 14 років. Вік членів молодіжних і дитячих громадських організацій повинен відповідати характеру їхньої діяльності.

В Організацію П. не зареєструють. Причин кілька:

  1. вік хлопця (з 15 років);

  2. до заяви, згідно зі ст. 15 Закону України «Про об’єднання громадян» додаються статут (положення), протокол установчого з’їзду (конференції) або загальних зборів, відомості про склад керівництва центральних статутних органів, дані про місцеві осередки, документи про сплату реєстраційного збору, крім ви­падків, коли громадська організація звільняється від сплати реєстраційного збору відповідно до законів України;

  3. вивчення прийомів рукопашного бою можливе лише в спе­ціалізованих секціях, установах (ст. 196 Адміністративного кодексу України: «Порушення встановлених правил відкриття секцій спортивного карате або набору до них громадян або на­вчання в секціях прийомів, заборонених спортивними правила­ми, а також самовільне, без дозволу відповідних органів, навчан­ня прийомів карате — тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»).

ВАРІАНТ 10

Завдання 1—4 передбачають вибір ОДНІЄЇ правильної відповіді

з ЧОТИРЬОХ

О Для ініціювання процедури імпічменту Президента України повинна проголосувати така кількість народних депутатів:

В 300

2/3 Конституційного складу

.В Вид власності казенного підприємства — це:

Б Державна

Казенне підприємство — юридична особа, створена державою як єдиним засновником.

О За прогул настає такий вид юридичної відповідальності:

Г Дисциплінарна

а За чинним законодавством особи вважаються молоддю до віку:

В 28 років

Завдання 5 передбачає вибір ТРЬОХ правильних відповідей (варіант відповіді зі сполученням цифр)

В Види доходів, що не включаються до складу оподатковува­ного доходу платників податків, — це:

  1. Стипендія

  1. Страхові виплати

  2. Аліменти

В| 1, 4, 5

Згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб». Заробітна плата й страхові виплати до цього переліку не належать.

Завдання 6 передбачає встановлення відповідності

И Відповідність між видами відпусток та їхньою максималь­ною тривалістю є такою:

1Г, 2Д, ЗБ, 4В

1Г (за законом 56 календарних днів), 2 Д (якщо йдеться про поєднання максимальної відпустки та додаткової для жінок, які мають дітей віком до 15 років (10 днів)), ЗБ, 4В.¥Ж Патронат — це договір, за яким орган опіки та піклування передає дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, на виховання у сім’ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття, за плату. Наприклад: за деяких обставин над дитиною не встановлю­ють опіку або піклування, тоді пропонується певним особам, які мають необхідний матеріальний рівень (забезпечення дитини житлом, харчуванням та одягом — не гіршим, ніж вони мали

б у дитячому будинку) і відповідне бажання, взяти дитину під патронат, тобто забезпечувати дитині необхідні умови для про­живання, виховання, розвитку, захищати її інтереси за плату, що сплачується органами опіки і піклування. Тобто патронатна родина має такі самі обов’язки, як і опікун чи піклувальник, але не має таких самих повноважень.

Завдання 8 передбачає запис ТРЬОХ відмінностей між поняттями

О Відмінності між поняттями «заходи адміністративного при­пинення» і «заходи адміністративного попередження» наве­дені в таблиці.

Заходи адміністративного припинення

Заходи адміністративного попередженн

я

[Застосування пов’язане із реальною ^Застосовуються за умови від- і [протиправною ситуацією (поведін- Есутності протиправного діяння; ікою) = і

Метою їх застосування є припи­нення (переривання) протиправної ■поведінки, запобігання вчиненню інових порушень, забезпечення по- ідальшого притягнення винних осіб ідо відповідальності, усунення шкід- іливих наслідків порушення

ЕЗастосовуються з метою попе- Ередження, виявлення проти- Еправних діянь, забезпечення Егромадського порядку та Егромадської безпеки, а також Епопередження надзвичайних Еситуаці

й

ЕТерміновий, невідкладний характер ЕПрофілактичний (попереджу-

Евальний) характе

р

  • Аналіз статті 190 Кримінального кодексу України передба­чає відповіді на запитання.

Стаття 190

Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмежен­ням волі на строк до трьох років.

А Ідеться про шахрайство.

Б Об’єктом цього злочину є відносини власності.

У результаті шахрайських дій потерпілий — власник, воло­ділець, особа, у віданні або під охороною якої перебуває майно, добровільно передає майно або право на майно винній особі. Безпосередня участь потерпілого у передачі майнових благ і до­бровільність його дій є обов’язковими ознаками шахрайства, які відрізняють його від викрадення майна та інших злочинів проти власності.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

Аналіз правової ситуації, де йдеться про громадянина К., який придбав у магазині ноутбук; однак удома К. виявив, що нова річ закривається нещільно й має кілька подряпин; наступного дня К. вирішив повернути ноутбук, але в магази­ні продавець категорично відмовив К. й порадив йому звер­нутися зі своєю проблемою у сервісний центр, відбувається за запитаннями.

А Ці відносини регулюються цивільним правом.

Б У цій ситуації йдеться про захист прав споживача на на­лежну якість продукції, право споживача вимагати:

  1. пропорційного зменшення ціни; 2) безоплатного усунення недоліків товару в певний строк; 3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.В Дії продавця неправомірні. Згідно зі ст. 8. Закону України «Про захист прав споживачів»:

1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що вста­новлені законодавством, має право вимагати: 1) пропорційно­го зменшення ціни; 2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; 3) відшкодування витрат на усунення недо­ліків товару. <...> 3. Вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті, пред’являються на вибір споживача продав­цеві за місцем купівлі товару, виробникові або підприємству, що задовольняє ці вимоги за місцем знаходженням споживача. <...> 13. Вимоги, встановлені частиною першою цієї статті щодо товарів, виготовлених за межами України, задовольняються за рахунок продавця (імпортера)».

ВАРІАНТ 11

Завдання 1—4 передбачають вибір ОДНІЄЇ правильної відповіді з ЧОТИРЬОХ

П До кримінального арешту особа засуджується на строк:

В Від 1 до 6 місяців

  • Мінімальний розмір пенсії в Україні визначається:

А Законом України

О Сторони колективного договору згідно з трудовим законодав­ством України — це:

В Первинна профспілкова організація та власник підприєм­ства, установи, організації

Згідно зі ст. 12 Кодексу законів про працю України «колек­тивний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою), з одного боку, і первинними профспіл­ковими організаціями, які діють відповідно до своїх статутів, а в разі їх відсутності — представниками, вільно обраними на загальних зборах найманих працівників або уповноважених ними органів, з іншого боку.

  • Особа може бути членом фермерського господарства із віку:

В 16 років

Завдання 5 передбачає вибір ТРЬОХ правильних відповідей (варіант відповіді зі сполученням цифр)

И Види заходів адміністративного впливу, що можуть застосо­вуватись до неповнолітніх за вчинення ними адміністратив­них правопорушень, — це:

  1. Попередження

  2. Догана

  1. Передача під нагляд батькам Д 2, 3, 5

Зобов’язання відшкодувати завдані збитки та обмеження до­звілля не належать до заходів адміністративного впливу, що можуть застосовуватися до неповнолітніх за вчинення ними ад­міністративних правопорушень.

Завдання 6 передбачає встановлення відповідності

П Відповідність між видами цивільно-правових договорів та їхнім змістом є такою:

1А, 2Д, ЗГ, 4Б

Завдання 7 передбачає запис визначення та відповідного прикла­ду до нього

УЖ Місцеве самоврядування — це право територіальної грома­ди — жителів села або добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста — самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конститу­ції і законів України (за ст. 140 Конституції України). Наприклад: місцеве самоврядування здійснюється територі­альною громадою в порядку, встановленому законом, як безпо­середньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Органами місцево­го самоврядування, що представляють спільні інтереси терито­ріальних громад сіл, селищ та міст, є районні й обласні ради.

Завдання 8 передбачає запис ТРЬОХ відмінностей між поняттями

О Відмінності між поняттями «фізична особа» і «юридична особа».

Е Фізична особа Е Юридична особа Е

=Людина як учасник цивільних =Організація, створена і зареє- Евідносин Естрована у встановленому за-

Е Економ порядку

ЕВолодіє цивільною правоздатністю ЕНаділяється цивільною право- Е Е(здатністю мати цивільні права Ездатністю і дієздатністю, може Е Ей обов’язки; виникає в момент на-Ебути позивачем і відповідачем Е Еродження і закінчується в момент Еу суді Е

Есмерті) та цивільною дієздатністю Е Е(здатністю своїми діями здобува- Е =ти права і створювати цивільні Еобов’язки)

ЕЦивільна дієздатність може бути: ЕВиди: юридичні особи приватно-Е Ечастковою (для осіб, які не дося- Его права; об’єднання осіб і (або)Е Егли 14 років), неповною (від 14 доЕмайна; примусовий розподіл (ви-Е Е18 років), повною (для осіб, які Еділ) у випадках, установленихЕ Едосягли 18 років) Езаконом. Організаційно-правовіЕ

І Еформи: суспільства (підпри-Е

=ємницькі і непідприємницькі),= Еустанови тощо

У завданні 9 потрібно проаналізувати документ (статтю нормативно-правового акта) за запитаннями

  • Аналіз статті 92 Сімейного кодексу України передбачає від­повіді на запитання.

Стаття 92

Шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

А Шлюбний договір можуть укласти: особи, які бажають за­реєструвати шлюб, подружжя.

Б Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов’язки, можуть бути визначені майнові права та обов’язки подруж­жя як батьків.

Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми, не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені законом, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. За шлюбним договором не може переда­ватися у власність одному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

ГП Аналіз правової ситуації, де розглядається випадок, коли на територію деревообробного цеху заводу привезли дошки; за вказівкою начальника цеху працівники склали їх на вули­ці і накрили плівкою на випадок дощу; начальник не про­слідкував за тим, як це було зроблено; у результаті після кількаденних дощів дошки розмокли і стали непридатними до використання, відбувається за запитаннями.

А Ці відносини регулюються трудовим правом.

Б Ідеться про матеріальну шкоду.

В Підставою виникнення матеріальної відповідальності є тру­дове майнове правопорушення, тобто винне порушення од­нією зі сторін трудового договору своїх обов’язків, що при­звело до заподіяння майнової шкоди іншій стороні. Умови матеріальної відповідальності сторін трудового договору:

  1. наявність прямої дійсної шкоди, під якою потрібно розу­міти втрату, погіршення або пониження цінності майна, необ­хідність для підприємства, установи, організації зробити ви­трати на відновлення, придбання майна або інших цінностей або зробити зайві виплати. Завезені дошки є необхідним для роботи деревообробного цеху матеріалом. Оскільки вони стали непридатні для використання, власникові доведеться робити за­йві витрати на придбання нових;

  2. протиправність дії або бездіяльність однієї зі сторін трудо­вого договору в нашому випадку — невиконання або неналежне виконання трудових обов’язків. Працівники погано виконали доручення, а начальник цеху (він — уповноважена особа, яка повинна контролювати і якість виконання робіт) — не прослід­кував за цим;

  3. причинний зв’язок між протиправним порушенням сторо­ною трудового договору свого обов’язку і майновою шкодою, що наступила, тобто результат із неминучістю випливає із заподі­яного особою діяння. Працівники погано вкрили дошки, пішов дощ, і дошки зіпсувалися;

  4. вина працівника, власника або уповноваженого ним орга­ну. Вина є ставленням працівника до заподіяної шкоди у формі умислу чи необережності. Потрібно звернути увагу на те, що на відміну від цивільно-правової майнової відповідальності, коли передбачаються випадки майнової відповідальності без вини, матеріальна відповідальність у трудовому праві не може насту­пити без вини. Тягар доведення вини лежить на власникові або уповноваженому ним органі. Для притягнення до матеріальної відповідальності необхідною є сукупність усіх указаних умов.

Матеріальну відповідальність нестимуть працівники, з вини яких дошки зіпсувались. Слід зазначити при цьому, що п. 2 ст. 133 Кодексу законів про працю України встановлює матеріальну відповідальність керівників підприємств, установ, організацій, керівників структурних підрозділів та їх заступни­ків у випадках, коли майнова шкода виникла у зв’язку з не­правильною постановкою обліку і зберігання грошових ціннос­тей, невжиттям необхідних заходів для запобігання простоям, випуску недоброякісної продукції, розкраданню, знищенню

і псуванню матеріальних чи грошових цінностей. Бездіяльність начальника цеху може бути розглянута як умова в розвитку причинно-наслідкового зв’язку. Начальник цеху може бути притягнутий до матеріальної відповідальності, якщо робітники- винуватці повністю не відшкодують завдану шкоду. Коли шкода відшкодована повністю, він може бути притягнутий до дисци­плінарної відповідальності.

ВАРІАНТ 12

Завдання 1—4 передбачають вибір ОДНІЄЇ правильної відповіді з ЧОТИРЬОХ

ШШ Судове чи адміністративне рішення з конкретної справи, яко­му надається формальна обов’язковість під час розв’язання аналогічних справ, — це:

Б Правовий прецедент

УХі Вид господарської відповідальності, за якого штрафна сума зростає за кожен прострочений день, — це:

В Пеня

О Авторське право після смерті автора зберігається протя­гом:

В 70 років

  • Хто, згідно із цивільним законодавством України, має пра­во укладати правочини від імені та в інтересах малолітніх осіб?

Г Батьки (усиновлювачі)

Завдання 5 передбачає вибір ТРЬОХ правильних відповідей (варіант відповіді зі сполученням цифр)

Я Адміністративний арешт не застосовується до таких осіб:

  1. Неповнолітні

  2. Вагітні жінки

  3. Жінки, які мають дітей до 12 років А 1, 2, З

Інваліди III групи та особи похилого віку до цього переліку не входять

.И Відповідність між віковими нормами та досягненням відпо­відної кількості років є такою:

1А, 2Г, ЗБ, 4Д

Завдання 7 передбачає запис визначення та відповідного прикла­ду до нього

Е1 Авторське право — це право фізичної особи, яка своєю твор­чою працею створила твір на володіння, розпорядження, ко­ристування ним.

Наприклад: поет має авторські права на пісні, що створені на основі його віршів, він має право одержувати кошти за ви­конання цих пісень; корпорація X створила комп’ютерну про­граму, саме вона приймає рішення щодо поширення цієї про­грами, видання оновлених версій тощо.

Завдання 8 передбачає запис ТРЬОХ відмінностей між поняттями

П

іііііііііііііііііііі II ІІІІІІІІІІ ІІІІІІІ1

Відмінності між поняттями «трудовий договір» і «контракт» наведені в таблиці.

= Трудовий договір = Контракт

ЕУгода між працівником і робо- ^Особлива форма трудового до- Етодавцем. Вимоги щодо віку, Еговору. Вимоги щодо віку, рівня Ерівня освіти, стану здоров’я Еосвіти, стану здоров’я працівни- Епрацівника можуть встановлю- Ека можуть бути зазначені умовах Еватись законодавством України Еконтракту

ЕМоже укладатись працівником ЕУкладається за одним місцем робо- Ена одному або кількох під- Ети, письмова форма є обов’язковою Еприємствах. Письмова форма Е Еє обов’язковою у визначених Е Езаконом випадках Е

ЕУмови трудового договору не ЕРоботодавець зобов’язаний забез- Еє конфіденційною інформаці- Епечувати конфіденційність умов Еєю. Трудовий договір підпису- Еконтракту. Контракт оформляється Еється в одному примірнику та Еу двох примірниках, що мають од- Езберігається у роботодавця Енакову юридичну силу і зберігають- Е Еся у кожної зі сторін контракту

  • Аналіз статті 62 Конституції України передбачає відповіді на запитання.

Стаття 62

Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним ви­роком суду.

Ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчи­ненні злочину.

Обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, одержа­них незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

У разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану безпідстав­ним засудженням.

А У статті йдеться про презумпцію невинуватості.

Б Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування Конституції України при здійсненні пра­восуддя»:

«Матеріальна та моральна шкода, заподіяна при здійсненні правосуддя, відшкодовується державою відповідно до ст. 62 Кон­ституції України лише безпідставно засудженій особі в разі ска­сування вироку як неправосудного». Відповідно до статей 23, 1167, 1176 Цивільного кодексу України особа має право на від­шкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичних та душевних страж­даннях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї. Розмір грошового відшкодування мораль­ної шкоди визначається судом залежно від глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливостей їх реалізації. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і спра­ведливості. Шкода, завдана фізичній особі внаслідок її неза­конного засудження, незаконного притягнення до кримінальноївідповідальності, незаконного застосування як запобіжного за­ходу тримання під вартою, відшкодовується державою у повно­му обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури або суду. Згідно зі статтями 2, 4 Закону України «Про порядок від­шкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури і суду», право на відшкодування шкоди внаслідок незаконного засу­дження виникає у випадку закриття кримінальної справи за недоведеністю участі обвинуваченого у вчиненні злочину. Від­шкодування шкоди проводиться за рахунок коштів державного бюджету.

У завданні 10 потрібно розв'язати правову ситуацію (за запитаннями)

гп Аналіз правової ситуації, де йдеться про 16-річного C., яко­му стало відомо, що на запасних коліях залізничної станції знаходиться відчеплений вагон з мішками цукру; пізно вве­чері він взяв санчата і молоток та попрямував до вагону; там він спробував відкрити вагон, однак йому це не вдалося; аж раптом він почув дивні звуки. Обійшовши вагон, С. побачив незнайомця (це був 17-річний П.), який через зроблений ним отвір тягнув мішки з цукром; разом С. і П. дістали 4 мішки цукру, навантажили їх на санчата й попрямували у бік свого села, відбувається за запитаннями.

А Мова йде про такий вид правопорушення, як кримінальний злочин.

Кримінальний злочин — крадіжка (таємне викрадення чу­жого майна — ст. 185 Кримінального кодексу України).

Б Склад правопорушення:

Об’єкт — чуже майно (мішки з цукром).

Об’єктивна сторона — порушення права на недоторканість власності.

Суб’єкт — неповнолітні С. (16 років) і П. (17 років) (згід­но зі ст. 22 Кримінального кодексу України хлопці підлягають кримінальній відповідальності).

Суб’єктивна сторона — умисне незаконне вилучення чужого майна

.В У вчиненні злочину співучасть має місце (хлопці співвико- навці).

Це злочин вчинений групою осіб без попередньої змови (згід­но з п. 1 ст. 28 Кримінального кодексу України: «Злочин ви­знається таким, що вчинений групою осіб, якщо у ньому бра­ли участь декілька (два або більше) виконавців без попередньої змови між собою»).

ВАРІАНТ 13

Завдання 1—4 передбачають вибір ОДНІЄЇ правильної відповіді з ЧОТИРЬОХ

ШШ Біржа, на якій здійснюється торгівля цінними паперами, — це: Б Фондова

  • У переліку способів користування чужою власністю зайвим є:

Б Реституція — це відшкодування правопорушником матері­альної шкоди в натурі (повернення неправомірно захоплено­го майна, художніх цінностей, транспортних засобів тощо)

О Фізична особа має право займатися підприємницькою діяль­ністю з віку:

В 16 років

а Обов’язковість екологічної експертизи — це:

Б Завдання екологічного права

Завдання 5 передбачає вибір ТРЬОХ правильних відповідей (варіант відповіді зі сполученням цифр)

В Необхідні умови прийняття громадянства України:

  1. Дотримання законів З Наявність законних джерел існування

  1. Зобов’язання припинити іноземне громадянство В 1, 3, 5

Безперервне проживання в Україні протягом трьох років

і отримання дозволу на проживання не є необхідними умовами прийняття громадянства України.

Завдання 6 передбачає встановлення відповідності

И Відповідність щодо кількості часу праці деяких вікових ка­тегорій працівників є такою:

1А, 2В, ЗБ, 4Г

За законом, тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року, не може перевищувати половину тривалості робочого часу для осіб відповідного віку.

Завдання 7 передбачає запис визначення та відповідного прикладу до нього

В Правовідносини — це такі суспільні відносини, у яких сто­рони пов’язані між собою взаємними юридичними правами та обов’язками, що охороняються державою. Правовідносини складаються між людьми або колективами як суб’єктами права з приводу соціального блага або забезпе­чення будь-яких інтересів.

Наприклад: реєстрація шлюбу, підписання трудового дого­вору, порушення правил дорожнього руху, приватизація житла тощо.

Завдання 8 передбачає запис ТРЬОХ відмінностей між поняттями

О Відмінності між поняттями «право» і «мораль» наведені в таблиці.

Право _ Е Мораль :

Е

Еіснує як у державному, так і додер-Е Ежавному суспільстві

існує в соціально неоднорід Еному суспільстві, регулює Енайважливіші суспільні від =носиниЕ Право

Е Мораль

=

ЕМає письмовий характер та

ЕНорми існують в усній формі

Еіснує у формі офіційного до-

-

=кумента

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]