Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна психологія (8-13).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
40.85 Кб
Скачать

8. Підходи до вивчення гендерно-рольової поведінки. Постсучасність та диверсетивність статевої поведінки.

У сучасних уявленнях про схожість і відмінність між чоловіками і жінками домінують два підходи. Перший, еволюціоністський підхід розглядає як соц біолог характеристику, акцентуючи більше на біологічних, природніх причинах відмінностей статей, ніж соціокультурних. Другий, культуральний підхід, робить акцент на змінах поведінки статей під впливом культури. Сьогодні щораз більше дослідників схиляється до того, що біолог та культур пояснення необов’язково суперечать один одному. Фактично між ними існує взаємозв’язок. Біологічні чинники діють уконтексті культури, а культура побудована на біологічному фундаменті.

Культура кін. ХХ – поч. ХХІ ст. характеризується протистоянням сталості. Пост сучасність підриває старі цінності в наслідок чого виникає диверситивність (різноманітність) статевої поведінки, що тісно пов’язана із процесами інверсії ролей (одним із випадків такої є гомосексуалізм, тобто зміна об’єкта почуттів; трансвестизм – виконання ролей протилежної статі, що виявляється у зміні зовнішнього іміджу) та проблемами соціалізації.

9. Спілкування як обмін інформацією. Вплив «комунікатора» та зміст повідомлення. Канал передачі інформації та адресат повідомлення (аудиторія).

Спілкування є невід'ємним аспектом існування людини, її взаємодії з різноманітними спільнотами, а також необхідною умовою існування суспільства. У процесі с. відбувається інтелект. та емоц.-чуттєва взаємодія індивідів, досягається злагодженість їх дій, що зумовлює формування взаєморозуміння, згуртованості й солідарності. Передача будь-якої інформації можлива за допомогою знакових систем. У психології виділяють вербальну комунікацію і невербальну комунікацію. Хоча вербальна мова і є універсальним засобом спілкування, вона доповнюється вживанням немовних засобів.

Вплив комунікатора. Для того, щоб виступ людини дав потрібний ефект, ця людина повинна мати такі якості, як компетентність (наявність відповідних знань і навичок), динамізм (особиста відкритість, активність, ентузіазм), надійність (здатність викликати довіру). Стиль мови комунікатора також впливає на те, як він сприймається, чи заслуговує на довіру. Позитивно впливає впевненість, прямий погляд. Привабливий комунікатор зачаровує аудиторію. Привабливість має кілька аспектів. Це фізична чарівність (аргументи, особливо емоційні, часто більш дієві, коли висловлюються гарними людьми) і подібність (ми схильні симпатизувати людям, схожим на нас).

Зміст повідомлення. Важливо не тільки те, хто говорить, але і те, що саме він говорить.

Зацікавлена аудиторія піддається прямому переконанню, вона найбільш сприйнятлива до розумних аргументів. Цьому способу переконання краще за все піддаються люди з аналітичним складом розуму.

Неуважна аудиторія виявляється під впливом непрямих натяків, найбільше на неї впливає те, чи подобається їй комунікатор. Пояснити непрямий спосіб переконання у цьому випадку можна також за допомогою реклами сигарет, що замість чіткої інформації про товар просто пов'язує цей товар з гарною картинкою. Повідомлення стають більш переконливими, якщо вони асоціюються з позитивними почуттями. Проте, повідомлення, що стосуються здоров'я, мають більше впливу при порушенні страху (перед негативними наслідками). Розглядати чи в повідомленні всі питання тільки з власної позиції або враховувати протилежні точки зору і намагатися їх спростувати? Одностороннє повідомлення найбільш ефективно для тих, хто вже і так був згоден з висловлюваною думкою. Повідомлення, що розглядає контраргументи, більше впливає на тих, хто спочатку не був згоден. Вплив двост. п. сильніше і довше зберігаєтьсяв пам'яті. Інформація, що надійшла перша, більш переконлива. Остання - краще запам'ятовується.

Канал комунікації. Це спосіб, яким передається повідомлення (віч-на-віч, письмово). Існує просте правило: переконливість знижується при підвищенні важливості проблеми і ступеню знайомства з нею. У тих випадках, коли обговорюються актуальні і важливі питання, переконати людей набагато складніше. Чим образніша подача інформації, тим переконливіші повідомлення. Повідомлення, легкі для розуміння, найбільш переконливі в формі відеозапису. Друк. повідомлення забезпечують найкращу включеність є більш переконливими для розуміння складних повідомлень.