Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1 і 2.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3.43 Mб
Скачать

Розділ 1 загальна частина

1.1 Перспективи розвитку галузі

Перспективи розвитку галузі проектування і технічного обслуговування радіоапаратури — це використання автоматизованих систем проектування РЕА, комп'ютеризованих систем для контролю і перевірки параметрів, діагностування та пошуку несправностей радіоелектронної апаратури. В даний час тільки на великих підприємствах є можливість впровадження прогресивних методів регулювання та контролю параметрів РЕА, застосування сучасної контрольно-вимірювальної апаратури.

Перспективним напрямком підвищення ефективності і якості проведення ремонту та технічного обслуговування є впровадження комп'ютерного тестування, використання цифрового обладнання для діагностування обслуговуваної апаратури безпосередньо на місцях її використання. Застосування у ремонтних майстернях спеціальних стендів для повного контролю параметрів ремонтованої РЕА. Всі ці методи спрощують обслуговування радіоапаратури її проектування і одночасно ускладнють бо виникає потреба людей з високою кваліфікацією.

На даний час все більшого застосування набирає цифрова техніка, оскільки вона простіша в ремонті, має високу завадостійкість та порівняно малі габаритні розміри, а також менше споживання енергії.

Основну масу цифрових пристроїв виготовляють за кордоном, тому для їх ремонту необхідні спеціальні пристрої, які в нашій країні коштують значно дорожче ніж за кордоном. Враховуючи це переважну кількість пристроїв важко відремонтувати в наших умовах, тому якщо пристрій знаходиться на гарантійному обслуговувані то його найчастіше відправляють до закордонної компанії виробника для проведення ремонтних робіт. Саме через таку проблему в нашій країні цифрові технології розвиваються дуже повільно.

1.2 Обгрунтування актуальності теми проекту

Розроблюваний пристрій призначений для регулювання робочої температури електропечей, електроплит та інших подібних навантажень з Групувати 81 великою тепловою інерцією. Однак пристрій може виконувати і іншу функцію – періодично з заданою частотою і скважиністю вмикати і вимикати світлову рекламу, новорічну гірлянду або звукову сигналізацію.

Регулювання виконується зміною числа півперіодів мережевої напруги, які подаються на навантаження в одиницю часу. Вмикання відбувається строго в моменти переходів миттєвого значення мережевої напруги через нуль, що значно зменшує рівень завад у порівнянні з фазоімпульсними регуляторами .

Для управління пристроєм не потрібно людей з високою кваліфікацією тому, що він не має дуже складного управління та призначений для широкого застосування в побутових умовах де зміна температурних умов не велика, тому можна використати елементну базу з не високою стабільністю параметрів.

Проектований пристрій має відносно просту схему, дешевизну конструкції, широкий асортимент застосовуваних комплектуючих.

Крім того даний пристрій є доцільним не тільки з точки зору схемотехніки та конструкції, а і економічних затрат, тобто прилад відповідає вимогам дипломного проектування, а отже тема даного дипломного проекту є на даний час важливою та актуальною.