Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н.Е.2.6..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Бусько й Бусиха

Лелеку звали Бусько, а лелечиху Бусиха. Ранньою весною повертались вони з чужих країв і кружляла над рідним садом. Баба Груня виходила з хати і махала їм 6ілою косинкою. А лелеки кружляли і все нижче й нижче спускались до неї. Сусідські хлопці затягли бабі на хату старе колесо. Біляві птахи сідали на те колесо і мостили собі велике гніздо.

Якось була холодна весна. Уночі раптом завіяло. На подвір’ї було по коліна мокрого снігу. Вийшла баба у двір і по­бачила Буська й Бусиху в снігу. Бабуся Груня взяла їх у хату, натопила піч, нагодувала, напоїла лелек теплим чаєм з травами. Видужали Бусько з Бусихою і ще більше полюбили бабу.

Потім вони вимостили собі високе й розкішне гніз­до і по черзі вартували його. Улітку в Буська й Бусихи з'явилися лелеченята. Баба Груня завжди перед сном розмов­ляла зі своїми улюбленцями.

А кожної осені бабуся проводжала буськів у дорогу. Во­на виходила за ворота й махала їм косинкою.

(За В. Близнецем)

Цей текст має свої особливості.

По-перше, у ньому йдеться про лелек. Тому, для того щоб текст був правильно сприйнятий учнями, у дітей має бути чітке уявлення про зовнішній вигляд і життя цих птахів (школярі не повинні плутати їх із журавлями та чаплями). Отже, за декілька уроків до письмового переказу необхідно провести роботу з актуалізації знань про лелек.

По-друге, у тексті активно використовуються лексичні синоніми: лелеки — біляві птахи — улюбленці — буськи. Останнє слово може і не входити до активного словника школярів, тому на уроках ук­раїнської мови й читання учнів необхідно вправляти в його написан­ні, у складанні з ним речень.

По-третє, в учнів можуть виникнути труднощі під час написання деяких слів та сполучень слів (Бусько, Буська, Бусиха, Бусихи, ран­ньою весною, повертались, затягли, виходила, завіяло, натопила, на­годувала, напоїла, полюбили, вимостили, по черзі, розкішне, з'явилися, вночі, влітку} і, як наслідок цього, — мовні помилки в роботах. Тому на уроках української мови учні мають вправлятися в написанні цих слів під час орфографічних диктантів.

10