Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vozmoznie-testi-2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать
  1. Мостоподібні протези

  2. Частковий знімний пластинчастий протез з опорно-утримуючими кламерамн

  3. Частковий знімний пластинчастий пластмасовий протез з утримуючими кламерами

  4. Частковий знімний пластинчастий протез з металевим базисом

  5. Бюгельний протез

При огляді дитини встановлені наступні морфологічні особливості: порушення горбикового перекриття в бокових ділянках, зміщення центральної лінії, звуження нижньої щелепи. Про що це свідчить?

  1. Косий (перехресний) прикус ???

  2. Мезіальний прикус

  3. Трансверзальний прикус

  4. Глибокий прикус

  5. Дистальний прикус

При медичному огляді особового складу мотострілецького полку, дислокованого в 110 км від військового шпиталю, виявлено 19 військовослужбовців, які потребують протезування зубів. Скільки їх повинно бути для виїзду пересувного стоматологічного кабінету?

  1. 25 і більше

  2. До 10

  3. До 20

  4. До 24

  5. До 15

Хворий 16-ти років звернувся до клініки щелепно-лицевої хірургії зі скаргами на неможливість відкривання рота, утруднений прийом їжі, косметичний недолік у вигляді недорозвинення нижньої третини обличчя. У дитинстві переніс остеомієліт нижньої щелепи. Об'єктивно: відкривання рота до З мм, прикус відкритий, дистальний. На рентгенограмі СНЩС: суглобова щілина не визначається внаслідок кісткового зрощення суглобової голівки і ямки. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Кістковий анкілоз СНЩС

  2. Загострення хронічного артриту СНЩС

  3. Хронічний артрит СНЩС

  4. Гострий артрит СНЩС

  5. Больова дисфункція СНЩС

Хворому показане видалення 46 зуба. Коронка зуба збережена, відкривання рота вільне. Виберіть оптимальний метод провідникового знеболення та інструментарій для видалення зуба:

  1. Торусальна анестезія, дзьобоподібні щипці з шипиками на щічках

  2. Торусальна анестезія, прямий і кутовий елеватор, дзьобоподібні щипці з щічками, що сходяться

  3. Мандибулярна анестезія, прямий і кутовий елеватор, дзьобоподібні щипці з щічками, що сходяться

  4. Мандибулярна і щічна анестезія, прямий елеватор, зігнуті по площині дзьобоподібні щипці

  5. Анестезія по Берше-Дубову, кутовий і прямий елеватор

Хворий 39-ти років скаржиться на гострий, самочинний нічний біль у зубі на верхній щелепі справа. Біль триває 3 доби, має пульсуючий характер, іррадіює у виличну ділянку і практично не зникає. Об'єктивно: в 15 зубі глибока каріозна порожнина. Дентин брудно-сірого кольору, м'якої консистенції. Зондування болісне по всьому дну, перкусія болісна. Холодовий подразник зменшує інтенсивність болю. ЕОД - 55 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Гострий гнійний пульпіт

  2. Гострий гнійний періодонтит

  3. Гострий обмежений пульпіт

  4. Гострий дифузний пульпіт

  5. Гострий серозний пульпіт

До стоматолога-хірурга звернувся хворий з забитою раною верхньої губи, що сталася 12 годин потому. Якою буде хірургічна обробка рани в цьому випадку?

  1. Хірургічна обробка у даному випадку не проводиться

  2. Вторинна хірургічна обробка

  3. Відкладена хірургічна обробка

  4. Первинна хірургічна обробка

  5. Пізня хірургічна обробка

Під час профілактичного огляду у дівчинки 15-ти років виявлені крейдоподібні плями на вестибулярних поверхнях центральних різців та іклів верхньої і нижньої щелеп, які забарвлюються розчином метиленового синього. ГІ за Федоровим-Володкіною - 3,8 бала. Скільки разів на рік дівчинка повинна відвідувати стоматолога, якщо середній показник інтенсивності карієсу в регіоні у даній віковій групі складає 5?

  1. 2-3

  2. 1

  3. 3-4

  4. 2

  5. 1-2

Жінка 48-ми років звернулася зі скаргами на тупий ниючий біль у ділянці лівого СНЩС, що посилюється під час прийому твердої їжі, який з'явився близько 2,5 років тому. Об'єктивно: відкривання рота дещо обмежене, під час відкривання щелепа зміщується вбік, чути хрускіт у СНЩС. У порожнині рота - вторинна часткова адентія. На рентгенограмі визначається склероз кортикальної пластинки та звуження суглобової щілини. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Артроз СНЩС

  2. Больова дисфункція СНЩС

  3. Хронічний артрит СНЩС

  4. Загострення хронічного артриту СНЩС

  5. Гострий артрит СНЩС

У хворого 65-ти років на прийомі у лікаря-стоматолога розвинувся напад стенокардії. Який препарат вибору для купірування нападу у даній ситуації?

  1. Валідол

  2. Строфантин

  3. Фуросемід

  4. Еуфілін

  5. Анаприлін

У дівчинки 2,5 років діагностовано важку форму гострого герпетичного стоматиту, період згасання хвороби. Якими лікарськими препаратами необхідно доповнити лікування гострого герпетичного стоматиту в цей період?

  1. Кератопластичні

  2. Знеболюючі

  3. Противірусні

  4. Протигрибкові

  5. Протеолітичні

У 12-річної дівчинки температура тіла 38,5°С, припухлість під щелепою спра­ва. Захворіла 12 днів тому, коли з'явилися нежить, кашель, невелика рухома кулька під нижньою щелепою справа. Об'єктивно: загальний стан дитини середньої важкості. Обличчя асиметричне за рахунок припухло­сті в правій підщелепній ділянці. Шкіра гіперемована, блищить, розлитий інфільтрат в правій підщелепній ділянці, який поширюється у верхні відділи шиї справа, болісний, щільний, шкіра в складку не береться. Зуби здорові. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Аденофлегмона правої підщелепної ділянки

  2. Гострий піднижньощелепний лімфаденіт справа

  3. Гострий остеомієліт нижньої щелепи справа

  4. Гострий сіалоаденіт правої піднижньощелепної слинної залози

  5. Хронічний остеомієліт нижньої щелепи справа

Дитина 5-ти років скаржиться на самочинний біль у зубі на верхній щелепі справа, що посилюється вночі та під час вживання холодного. Об'єктивно: у 65 глибока порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Зондування болісне, перкусія безболісна. Від холодної води виникає біль, що повільно минає. Який найбільш імовірний діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]