Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vozmoznie-testi-2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать
  1. Девітальна екстирпація

  2. Девітальна ампутація

  3. Вітальна екстирпація

  4. Біологічний метод

  5. Вітальна ампутація

Дитині 5 років. Під час профілактичного огляду виявлена звичка прикушування нижньої губи. Яка аномалія прикусу може сформуватися при збереженні у дитини цієї звички?

  1. Перехресний прикус ???

  2. Прогнатичний прикус

  3. Відкритий прикус

  4. Глибокий прикус

  5. Прогенічний прикус

Хворий 25-ти років скаржиться на появу тиждень тому сильної кровоточивості ясен, болю в порожнині рота, слабкість, стомленість, підвищення температури тіла до 38°С. Об'єктивно: хворий блідий, адинамічний. На слизовій оболонці порожнини рота множинні геморагії, ясна пухкі, на вершинах ясеневих сосочків ділянки некрозу, лімфатичні вузли збільшені, м'які, безболісні. Симптомом якого захворювання може бути ураження слизової оболонки порожнини рота у хворого?

  1. Виразково-некротичний стоматит Венсана

  2. Гіповітаміноз С

  3. Отруєння солями важких металів

  4. Хронічний лейкоз

  5. Гострий лейкоз

На прийом до лікаря-стоматолога звернувся хворий 60-ти років. Діагноз: загострення хронічного періодонтиту 37 зуба. З анамнезу: гіпертонічна хвороба ГГГ ступеня важкості, ішемічна хвороба серця. Після проведення торусальної анестезії хворий раптово відчув себе погано, з'явилися скарги на головний біль, затерпання рук, відбулося блювання і хворий знепритомнів. AT-180/100 мм рт.ст., Ps- 95/хв., інспіраторна задишка. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Геморагічний інсульт ???

  2. Інфаркт міокарда

  3. Епілептичний напад

  4. Напад стенокардії напруги

  5. Ішемічний інсульт

Хворий 38-ми років звернувся в клініку ортопедичної стоматології зі скаргами на розцементування металокерамічної коронки, виготовленої на 23 зуб три місяці тому. Об'єктивно: коронкова частина 23 зуба низька з конусністю стінок до 10-15°. Яка причина швидкого розцементування металокерамічної коронки?

  1. Значна конусність стінок препарованого опорного зуба

  2. Коронку фіксовано на неякісний цемент

  3. Неякісно відновлено ріжучий край металокерамічної коронки

  4. Невірно визначено колір керамічного покриття

  5. Неякісно відновлено міжзубні контакти

Пацієнт 35-ти років страждає на цукровий діабет 1 типу. Перед відвідуванням лікаря-стоматолога інсулін не вводив. Діагноз: гострий пульпіт 13 зуба. Через 5 хвилин після проведення інфраорбітальної анестезії лідокаїном з адреналіном хворий раптово зблід і знепритомнів. Об'єктивно: сухість шкіри, реакція на больові подразники відсутня, зіничний, рогівковий рефлекси різко знижені, дихання ледь помітне, тони серця приглушені. Яка патологія розвинулася у даного пацієнта?

  1. Гіперглікемічна кома

  2. Клінічна смерть

  3. Гіпоглікемічна кома

  4. Анафілактичний шок

  5. Інтоксикація анестетиком

Хворий 44-х років звернувся до хірурга-стоматолога зі скаргами на гострий постійний біль у ділянці верхньої щелепи зліва, що посилюється під час змикання щелеп. Біль відзначає впродовж 3-х діб. Об'єктивно: обличчя симетричне, рот відкриває вільно. Коронка 26 зруйнована наполовину. Зондування каріозної порожнини безболісне. Перкусія 26 різко болісна. Слизова оболонка альвеолярного відростка на рівні 26 набрякла, гіперемована. 26 раніше лікований. Який попередній діагноз?

  1. Хронічний періодонтит 26, що загострився

  2. Гострий пульпіт 26

  3. Пародонтит 26, 27, 28

  4. Гострий гнійний періостит верхньої щелепи зліва від 26

  5. Гострий гнійний періодонтит 26

При клінічному огляді 9-річної пацієнтки встановлений попередній діагноз: дистальний прикус. Яку діагностичну клінічну пробу потрібно застосувати для диференційної діагностики різновидностей дистального прикусу?

  1. Проба за Ешлером-Бітнером

  2. Жуйні проби

  3. Функціональна проба ковтання

  4. Проба за Гльїною-Маркосян

  5. Проба за Френкелем

До хірурга-стоматолога звернулася хвора 36-ти років зі скаргами на наявність утворення у підборідній ділянці, яке повільно і безболісно збільшується у розмірах. Об'єктивно: у підборідній ділянці визначається округлий інфільтрат з чіткими межами

  1. Видалення екзостозу

  2. Віддалення терміну протезування на 6 місяців

  3. Виготовлення протезу з розвантажувальним відбитком

  4. Виготовлення традиційного знімного протезу

  5. Виготовлення протезу з вкороченими краями

Хворий 28-ми років скаржиться на біль, значну кровоточивість і рухомість зубів, які посилились останні 2 тижні на тлі загострення хронічного холециститу. Не лікувався. Об'єктивно: ясна обох щелеп гіперемовані, набряклі; на зубах значні відкладення зубного каменя. Глибина пародонталь-них кишень 4-6 мм із значним виділенням серозно-гнійного ексудату, рухомість зубів у вестибуло-оральному і медіо-дистальному напрямках. Еміграція лейкоцитів у порожнину рота - 470. Який попередній діагноз?

  1. Генералізований пародонтит, 2 ступінь, загострений перебіг

  2. Генералізований пародонтит, 1 ступінь, загострений перебіг

  3. Генералізований пародонтит, 2 ступінь, хронічний перебіг

  4. Генералізований пародонтит, 3 ступінь, загострений перебіг

  5. Генералізований пародонтит. III ступінь, хронічний перебіг

Лікар стоматолог-ортопед на щоденному прийомі під час огляду і проведення ортопедичних маніпуляцій користується стоматологічним дзеркалом. Яким чином проводять стерилізацію стоматологічних дзеркал?

  1. У потрійному розчині 30 хвилин

  2. У 0,01% розчині хлораміну 10 хвилин

  3. У 6% розчині перекису водню щоденного приготування, 6 годин

  4. У 0,5% розчині сульфохлоретилу 20 хвилин

  5. У сухожаровій шафі при температурі 180°С, 10 хвилин

У ортодонта на диспансерному обліку перебуває дитина 4-х років із ротовим диханням. В анамнезі аденотомія. Об'єктивно: прикус тимчасових зубів, верхні різці перекривають нижні на 1/3, дистальні поверхні других тимчасових молярів розташовані в одній вертикальній площині. Застосування якого профілактичного апарату найбільш доцільне для усунення шкідливої звички ротового дихання?

  1. Стандартна вестибулярна пластинка Шонхера

  2. Регулятор функцій Френкеля

  3. Вестибуло-оральна пластинка Крауса

  4. Активатор Андрезена-Гойпля

  5. Пластинка з петлями Рудольфа

У дитини 6-ти років підвищилась температура тіла, з'явився біль під час ковтання. Об'єктивно: загальний стан середньої тяжкості, температура тіла 38, Б°С. На гіперемованій слизовій оболонці м'якого піднебіння, піднебінних дужок, мигдаликах визначаються міхурці, ерозії 1-3 мм в діаметрі. Задня стінка ротоглотки гіперемована, набрякла. Слизова оболонка порожнини рота без змін. Підщелепні лімфовузли збільшені, трохи болісні під час пальпації. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Герпетична ангіна

  2. Інфекційний мононуклеоз

  3. Дифтерія

  4. Стоматит при вітряній віспі

  5. Гострий герпетичний стоматит

Юнак 19-ти років скаржиться на відсутність зуба на верхній щелепі праворуч, естетичний дефект. Із анамнезу: зуб видалений у зв'язку з ускладненим карієсом. Об'єктивно: 13, 15 інтактні, стійкі, перкусія та пальпація безболісні. Апроксимальні поверхні 13 та 15 відносно паралельні. Ортогнатичне співвідношення щелеп. Яку конструкцію протеза доцільно використовувати в даному випадку?

  1. Адгезивний мостоподібний протез

  2. Суцільнолитий мостоподібний протез

  3. Металокерамічний протез з опорою на 13. 15

  4. Консольний мостоподібний протез з опорою на 15

  5. Штамповано-паяний мостоподібний протез

Пацієнту 41-го року, з дисфункцією скронево-нижньощелепного суглоба, призначена центруюча лікувально-діагностична капа, що роз'єднує прикус на З мм. Зникнення патологічних симптомів відбулося на 3 добу лікування. На який термін слід призначити користування тимчасовим протезом?

  1. Не менше 2-3 тижнів

  2. Не менше 3-х років

  3. Не менше 3-х місяців

  4. Не менше 6-ти днів

  5. Е. Не менше 12-ти днів

Хворий 22-х років скаржиться на зміну кольору 11 зуба. Об'єктивно: 11 зуб має рожеве забарвлення, цілісність твердих тканин збережена, перкусія безболісна, слизова оболонка у ділянці зуба не змінена. На рентгенограмі: кореневий канал 11 зуба запломбований до верхівки, змін у періапікальних тканинах немає. Глибоке різцеве перекриття. Яка найбільш доцільна конструкція у даній клінічний ситуації?

  1. Фарфоровий вінір ???

  2. Комбінована коронка за Бєлкіним

  3. Металопластмасова коронка

  4. Металокерамічна коронка ???

  5. Пластмасова коронка

Хвора 25-ти років скаржиться на наявність світло-коричневої плями в передньому зубі на верхній щелепі. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 23 виявляється поодинока пляма світло-коричневого кольору, під час зондування поверхня гладенька. Реакція на холод та зондування безболісні. Встановіть найбільш вірогідний діагноз:

  1. Місцева гіпоплазія емалі

  2. Хронічний поверхневий карієс

  3. Хронічний початковий карієс

  4. Флюороз

  5. Гострий початковий карієс

Хворому 62-х років виготовляють повний знімний протез для верхньої щелепи. Об'єктивно: слизова оболонка губ і щік блідо-рожева. Яку пластмасу для виготовлення базису протеза найбільш доцільно використати?

  1. Фторакс

  2. Карбопласт

  3. Боксил

  4. Редонт

  5. Сінма

Хворий 49-ти років звернувся до хірурга-стоматолога з метою санації. Показане видалення 16 зуба. З анамнезу: зуб раніше не лікований, зруйнувався впродовж 4-х років. Об'єктивно: коронка 16 зруйнована більш, ніж на 2/3, слизова оболонка без патологічних змін. Який інструмент необхідний для видалення цього зуба?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]