Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник-звіт.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
189.76 Кб
Скачать

Технічна документація

Технічна документація - система графічних і текстових документів, що використовуються при конструюванні, виготовленні й експлуатації промислових виробів (деталей, збірних одиниць, комплексів і комплектів), а також при проектуванні, зведенні та експлуатації будівель і споруд. Технічна документація на промислові вироби визначає вид, пристрій і склад виробу і регламентується Єдиною системою конструкторської документації (ЄСКД) і Єдиною системою технологічної документації (ЄСТД), що входять до Державної систему стандартизації.

ЄСКД - комплекс державних стандартів, що встановлюють правила та положення про розробку, оформлення, комплектацію та обіг конструкторської документації, у тому числі: загальні положення щодо виконання документів, правила виконання креслень, текстових документів і схем, умовні графічні позначення, правила виконання експлуатаційної та ремонтної документації, правила обігу документів (обліку, зберігання, дублювання та внесення змін). Комплектність конструкторських документів на конкретний виріб визначається його видом і стадією розробки. За основні види: конструкторських документів приймають: для деталей - креслення деталі, для збірних одиниць, комплексів і комплектів - специфікацію. Крім того, до конструкторських документів відносять схеми, відомості, технічні умови та ін.

ЄСТД - комплекс державних стандартів, що встановлює правила та положення про порядок розробки, оформлення, комплектації і звернення технологічної документації. До технологічних належать документи, які визначають технологію виготовлення виробу і містять необхідні дані для організації виробництва, у тому числі: маршрутні та операційні карти, карти ескізів і схем,) специфікація технологічних документів, технологічна інструкція, відомість за матеріалами і оснащення. Операційні карти технологічних процесів випускаються на виготовлення відливок, розкрій заготовок, механічну і термічну обробку і т.п.

Технологічна документація

Технологічна документація - комплекс графічних і текстових документів, що визначають технологічний процес отримання продукції, виготовлення (ремонту) виробу і т.п., які містять дані для організації виробничого процесу.

У машинобудуванні державними стандартами встановлена Єдина система технологічної документації (ЄСТД), що є складовою частиною Єдиної системи технологічної підготовки виробництва (ЄСТПВ). ЄСТД визначає взаємопов'язані правила і положення про порядок розробки, оформлення, комплектації та обігу технологічної документації, що розробляється і застосовується всіма машинобудівними і приладобудівними підприємствами. Основне призначення стандартів ЄСТД - встановлення на всіх підприємствах єдиних правил оформлення і ведення технологічної документації. ЄСТД забезпечує стандартизацію позначень та уніфікацію документації на різні види робіт. ЄСТД передбачає також можливість взаємообміну між підприємствами технологічними документами без їх переоформлення, що забезпечує стабільність комплектності документації, що виключає повторну розробку і випуск документів різними підприємствами.

Технологічні документи загального призначення - маршрутні, ескізні, комплектувальні карти (технологічні карти); технологічні інструкції; відомості расцеховки, оснащення і матеріалів - складаються на роботи всіх видів.

Маршрутна карта - основний технологічний документ, що розробляється на всіх стадіях складання робочої документації, містить опис технологічного процесу виготовлення (ремонту) виробу по всіх операціях в певній послідовності з зазначенням устаткування, оснащення, матеріалів, трудових витрат і т.п. У карті ескізів технологій виготовлення виробу відображається графічно (у вигляді ескізів). В комплектувальну карту вносяться дані про деталі, складальних одиницях і матеріалах. У технологічній інструкції описуються прийоми роботи або методи контролю технологічного процесу, правила користування обладнанням або приладами, заходи безпеки і т.п. У відомості расцеховки наводяться дані про маршрут проходження виробів по цехах підприємства. Відомість оснастки містить перелік пристосувань та інструментів, необхідних для виготовлення виробів. Відомість матеріалів є подетальною та зведеної відомістю норм витрат матеріалів. Крім документації загального призначення, на певні види робіт складаються спеціалізовані документи - операційні карти, в яких технологічний процес ділиться на операції, і технологічні карти за видами робіт (виготовлення відливок, розкрій матеріалів, розмітка і т.п.).