Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod.Dipl.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

4. Підготовка та виконання випускної кваліфікаційної роботи

На період виконання випускних кваліфікаційних робіт на кафедрі складається графік консультацій наукових керівників, згідно з яким забезпечується систематична співпраця студента й наукового керівника над роботою. Після написання кожного розділу випускної роботи, відповідно до етапів календарного плану (Додаток 2 п. 6), студентові необхідно подати його на перевірку науковому керівнику для ознайомлення. Систематичні консультації допомагають у виборі методів дослідження, контролі дотримання вимог, що висуваються до змісту й оформлення випускної роботи, своєчасному усуненні недоліків. Зауваження, зроблені науковим керівником, усуваються студентом в обумовлені терміни. Оперативне й уважне виконання рекомендацій керівника сприяє своєчасному поданню завершеної роботи у встановлений графіком кінцевий термін та є запорукою успішного захисту.

У разі позитивного відгука , наданого науковим керівником, робота допускається до попереднього захисту на кафедрі.

5. Вимоги до структури , змісту та обсягу випускної кваліфікаційної роботи бакалавра

Починаючи виконання випускної кваліфікаційної роботи, студент повинен чітко уявити її структуру, зміст та обсяг.

Загальний обсяг випускної роботи – 60-70 сторінок, не враховуючи додатків.

Структурні частини:

титульний лист;

зміст;

вступ;

основна частина;

висновки;

список використаних джерел.

додатки.

Зміст включає перелік умовних позначень; вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають назву); пояснювальної записки; висновки; перелік посилань; назву додатків та номери сторінок, на яких міститься початок матеріалу (Додаток 3).

Вступ (орієнтовний обсяг 2-3 стор.) передбачає, у рекомендованій нижче послідовності, обґрунтування актуальності випускної роботи, її цілі та завдання, формулювання об’єкта й предмета дослідження, оцінку сучасного стану досліджуваної проблеми, методи дослідження.

Актуальність теми

Автор окреслює ті питання, яким він присвячує дослідження. Висвітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Достатньо кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми.

Мета й задачі дослідження

Формулюють мету роботи й задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети.

Задачі формулюються відповідно до плану випускної роботи. Бажано вживати такі ключові слова щодо постановки завдань: дослідити, визначити, з’ясувати, проаналізувати, оцінити, обґрунтувати, запропонувати, розробити, оптимізувати.

Об’єкт і предмет дослідження

Предмет дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію, і необхідність її вивчення та розв’язання.

Об'єктами випускної роботи бакалавра з напряму « Фінанси та кредит» можуть бути:

1. Банківські установи, підприємства або фірми будь-яких організаційно-правових форм та розмірів, чи їх структурні підрозділи будь-якої галузі народного господарства, управлінські структури.

2. Інвестиційні,страхові, посередницькі, фінансові, консалтингові, маркетингові компанії та фірми, а також біржі, фонди, Кредитно-фінансові установи й інші організації ринкової інфраструктури.

3. Загальні функції управління будь-якими організаціями, планування, організація, мотивація, контроль, комунікації, а також функції господарюючих суб'єктів: маркетинг, фінанси, постачання, збут, підготовка - виробництва, стратегічне та оперативно-календарне планування, фінансовий і управлінський облік, стратегічне й фінансове управління та інше.

4. Потенціал підприємств та організацій, стадії та процеси його розвитку й управління, кризові явища, методи та механізми антикризового управління.

Даний перелік не обмежує переліку можливих об'єктів випускної роботи бакалавра.

Методи дослідження

Методи дослідження залежать від предмета та об'єкта дослідження, спрямовані на досягнення мети, поставленої в роботі. Такими методами, наприклад, можуть бути логічні та емпіричні методи пізнання економічних механізмів, форм управління, методи порівняльного, факторного, проблемно-ситуаційного, статистичного, прогнозування економічних процесів та інше.

Обов’язковим є застосування комп’ютерних програм для обробки й аналізу інформації.

Інформаційна база дослідження

Інформаційною базою дослідження повинні бути наукові публікації та монографічні видання вітчизняних і закордонних учених, нормативно-законодавчі акти України й інших країн, матеріали наукових конференцій, і

досліджень, звіти та аналітичні матеріали відповідних державних органів, агентств, дані звітності банків, підприємств, організацій та установ, офіційних статистичних збірників.

Основна частина випускної роботи складається, як правило, із трьох розділів, які починаються постановкою завдання, що розглядається в кожному розділі, а також розкривають його основні сторони та положення. Заголовки розділів повинні точно відображати зміст викладеного в них наукового тексту.

Перший розділ основної частини - теоретичний, може містити декілька параграфів. У цьому розділі слід викласти суть досліджуваної проблеми та ступінь її сучасної розробки, аналіз і узагальнення існуючих концепцій, визначити дискусійні аспекти, невирішені питання й проблеми теоретичного, методичного та практичного характеру, розглянути еволюцію підходів до їх вирішення, викласти теоретичні основи обраної теми.

Другий розділ включає 3-4 підрозділи аналітичного характеру на матеріалах конкретного об’єкта дослідження. У ньому може бути, наприклад, надана коротка організаційно-економічна характеристика об'єкта дослідження, умови господарювання, сучасні проблеми та перспективи розвитку, результати аналізу й оцінки систематизованих матеріалів щодо його діяльності та галузі, до якої він відноситься. Досить важливим є те, щоб узагальнення теоретичних концепцій та висновки, сформульовані студентом на базі вивчення наукової літератури й викладені в першому розділі, були підтверджені конкретним практичним матеріалом у другому розділі. Якщо в роботі використовуються результати модулювання чи досліджень, що запозичені з підручників, наукових досліджень тощо, необхідно зробити відповідні посилання на дані джерела.

Третій проектно-рекомендаційний розділ містить конкретні рекомендації, пропозиції, моделі управління параметрами розвитку та діяльності організації (стратегія, бізнес-план, консультативний проект, реінжиніринг бізнес-процесу, реструктуризація) на базі основних теоретичних положень, методичних підходів, методичного інструментарію, що викладені в першому розділі, а також висновків проведеного в другому розділі дослідження. Запропоновані рекомендації та інновації повинні містити розрахунково-кількісне обґрунтування. Пропозиції студента щодо науково-практичного вирішення досліджуваної теми повинні відповідати критеріям оптимальності, цільової ефективності, практичної втіленості, мати інноваційний характер вирішення та базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі.

Висновки й пропозиції наводяться окремо та є стислим викладенням підсумків проведеного дослідження. Саме тут коротко наводяться найбільш важливі теоретичні положення, які містять:

формулювання розв'язаної проблеми;

оцінку результатів дослідження з точки зору відповідності меті дипломної роботи та поставленим у вступі завданням;

елементи наукової новизни;

пропозиції щодо вдосконалення досліджуваного напряму діяльності організації, які було детально обґрунтовано в розділі 3.

У висновках не можуть з'явитися пропозиції, які не розглядалися в розділі 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]