Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васьковская экзамен.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

18. Механізми психологічного впливу

Фішка в тому що в процесі консульт сама інф може і не змінюватися але через створення рефлекторних зв’язків з іншими центрами кори вона по-новому переписується. Ніби «апгрейд» старої інфи. Це можна зробити через зміну забарвлення емоційних переживань, а тому так можна змінити і всю психічну діяльність. Механізм змін можна змоделювати через взаємодію правої і лівої…ноги. А вот и нет!- півкуль!!!

Медіаторські вміння психолога-допомога людині віддзеркалити,дистанцію вати пережите,рефлексувати,усвідомити. Така діяльність + вербалізація= віддалення від проблеми і можливість критично її оцінити.

  • Вплив (взаємодія за якої змінюється психічна реальність іншої людини)

  • Формування (зміна псих реальності людини відповідно до уявлення про її соціальну та індивід норму, яких вона сама не в змозі досягти)

  • Управління (….відповідно до її властивостей і передбачає відсутність можливостей адекватної саморегуляції)

  • Маніпулювання (НЕПРИЙНЯТНО!)

В процесі конс процес особис змін таких нових якостей:

  1. швидкість

  2. підконтрольність та плановість

  3. рефлективність та усвідомленість

19.Моделі консультативної допомоги

  1. Директивна: сценарій взаємодії, в якому психолог грає роль учителя, наствника, знавця і протилежні ролі для клієнта. Застосовується для добре вивчених психологічні феномени (вивір енна психологічна інфа у формі порад, інструкцій, вказівок)=> lдитячий онанізм, енурез. Або у випадку, де клієнт з певних причин є слабким чи незібраним (вік, афективний стан, непорозуміння, тимчасова неорганізованість)

  2. Недирективна: у класичному вигляді: основа клієнт-центрованої терапії. К.Роджерс: «консультант кружляє у таці з клієнтом так, щоб у його партнера (клієнта) завжди була можливість «вести». Консультант демонструє приклад конгруентності та емпатії, створює атмосферу поваги та позитивності. Стиль роботи тут – наближений до Сократівської маєвтики. Завдання консультанта:

  • Організувати процес бесіди ( виділити ключові моменти, поставити відповідні запитання, допомогти простежити певну логіку)

  • Створити умови, в яких клієнт самостійно знайшов би вихід із проблемної ситуації

Переваги недирективної моделі:

  • Індивідуальність людини – найвища цінність. Консультант працює із здоровою особистістю, тому клієнт має право розпоряджатися своїм життям так, як сам того забажає

  • Завдання консультанта – допомогти людині чітко усвідомити те, з нею відбувається і нічого більше. Консультант не лікує, не займається корекцією, не вчить, не осуджує, не проповідує, не радить, не передає свій житейський досвід (ню-ню)

  • Консультант може окреслити якомога більше варіантів, але прийняти рішення має сам клієнт

  • Найважливіше – делегування відповідальності клієнтові, і заручившись підтримкою здорової частини його особистості (от сказала, так сказала), довіритися його виборові. Мірилом речей все одно залишається сама людина.

*Вобщем как не крути, консультант остается в жабо и с не запачкаными ручками , но с ощущением глубокого морального удовлетворения