Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_i_nauki.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Висновок

IX—XIII ст. - це період Київської Русі. Феномен надзвичайного злету культури Давньоруської держави вчені пояснюють тісними зв´язками з Візантією, Хазарією, країнами Центральної і Західної Європи. їх вплив на культурний поступ Русі був справді значним, але не вирішальним. У давньоруській культурі немає галузі, розвиток якої не спирався б на багатовікові, іноді тисячолітні місцеві традиції, збагачені впливами сусідніх народів.

Досліджуючи художні вироби слов´янського і давньоруського ремесел, археологи давно звернули увагу на незвичайну історичну глибину елементів їхнього оздоблення. Слов´янські антропоморфні й зооморфні фібули, давньоруські гривни-змійовики, браслети-наруґі, керамічні плитки, різьблені архітектурні деталі виявляють помітний зв´язок із мистецтвом знаменитого "звіриного" стилю скіфів. Аналогічний зв´язок із давніми місцевими традиціями демонструють також слов´янські кам´яні ідоли, виявлені в Подністров´ї. Здебільшого вони людиноподібні, в багатьох порівняно добре модельовані голови, обличчя, руки і ноги.

За князівської доби Київ був справжнім «містом майстрів». Тут було понад 60 ремісничих професій: ковалі, гончарі, теслярі та інші умільці. Не випадково райони Києва мають назви Гончарі, Дігтярі, Кожум'яки.

Шанувалися ювеліри, різьбярі на кістці та дереві, склодуви тощо. Високохудожні вироби руських майстрів цінували не тільки в Київській державі, а й за кордоном — у Чехії, Польщі, Болгарії, Херсонесі та інших державах, куди їх вивозили іноземні купці. Особливо славилися на Русі золотарі. Українські вироби з золота та срібла — тарелі, таці, кубки, різноманітні прикраси, оздоблені коштовним камінням, високо цінували за кордоном.

Особливе місце в мистецтві Київської Русі посідала архітектура, яка поєднувала передові досягнення майстрів інших країн і самобутній національний стиль.

Список використаних джерел та літератури

1. Асєєв Ю.С., Баран В.Д., Баранов І.А. Історія української культури/наукове видання у пяти томах. Том 1. – К.: видавництво «Наукова думка», 2001. – 1134 с.

2. Асеев Ю.С. Джерела. Мистецтво Київської Русі - К.:Мистецтво, 1979. -216 с.

3.Грушевський М. Iсторія України-Руси: В 11 т., 12 кн. Том 1. – К.: Наукова думка – Памятка історичної думки України, 1991. – 736 с.

4. Грушевський М.С. Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця ХIV ст. – К.: Наукова думка, 1991. – 560 с.

5. Даркевич В.П. Произведения западного художественного ремесла в Восточной Европе (Х-ХIV вв.). – Москва, 1966. – 148 с.

6. Історія української культури/ за загал. редакцією І.Крипякевича. – К.: «Либідь», 1994. – 656ст.

7. Історія української культури/ За загал. Ред. І.Крипякевича. – 3-тє вид., стереотип. К.:Либідь, 2000. – 656с.

8. Рибалка І.К. Історія України. Частина 1: Від найдавніших часів до кінця ХVIII ст.: [Підручник для історичного факультету вищих навчальних закладів]. – Х.: Основа, 1994. – 448 с.

9. Свідерський Ю.Ю., Окаринський В.М. Давня і середньовічна історія України. – Ч. 1 – Тернопіль, Видавництво Астон, 2007. – 368 с.

10. Субтельний Орест. Україна. Історія/ видання третє, перероблене і доповнене. ─ К.: «Либідь», 1993. ─ 720с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]