Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpargalki_ET.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
724.48 Кб
Скачать
  1. Економічна система та її основні структурні елементи. Типи економічних систем.

Економічна система - це форма організації економіки, господарський механізм, завдання якого полягає в тому, щоб знаходити шляхи і методи ефективного використання обмежених (рідкісних) виробничих ресурсів. Функціонує економічна система з допомогою таких економічних інститутів, як власність, грошова система, урядові органи, податки, гроші, доход, планування, виробництво, прибуток тощо. Таким чином, економічна система трактується як комплекс економічних інститутів, набір яких приблизно однаковий у будь-якій системі.

Економічна система — сфера суспільства, що включає сукупність різноманітних видів економічної діяльності, що здійснюються в межах певного природного середовищ Елементи економічної системи:1)Продуктивні сипи — сукупність людей, що здійснюють виробничу діяльність і сукупність тих засобів, які люди використовують.2)Економічні відносини — це відносини між людьми з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних та нематеріальних благ.3)Господарський механізм — структурний елемент економічної системи, що складається із сукупності форм і методів регулювання економічних процесів та суспільних дій господарюючих суб'єктів на основі використання економічних законів, економічних важелів, правових норм та інституційних утворень. Виділяють такі основні типи економічних систем: традиційна (натуральне господарство);ринкова;адміністративно-командна (АКС);змішана (ринкова економіка змішаного типу);перехідна.

  1. Економічна роль держави в ринковій економіці.

Адам Сміт відводив державі в економіці роль „нічного вартового”, тобто це рль невтручання держави в регулювання ринковою економікою – ліберальний підхід. На відміну від Адама Сміта, Кейнс відводив державі активну роль держави щодо регулювання ринковою економікою – кейнсіанський підхід. Причини втручання держави: 1.нездатність ринкової економіки розв’язати проблеми монополії; 2.нездатність ринкової економіки забезпечити задоволення суспільних потреб;3.нездатність ринкової економіки протидіяти зовнішнім ефектам. Зовнішні ефекти (екстерналії) – це шкідливі викиди;4.нездатність ринкової економіки забезпечити розв’язання соціальних потреб:освіта, житло, охорона здоровя. Державне регулювання ринкової економіки – це вплив держави на діяльність господарюючих суб’єктів та ринкову кон’юктуру з метою забезпечення нормальних умов функціонування ринкового механізму та розв’язання соціальних проблем.

Критерії, за якими держава має втручатися в регулювання РЕ: 1.забезпечення свободи і вигоди обміну як виробникам, так і споживачам і третім особам; 2.повна інформація про товари – про їх якість в першу чергу;3. поєднання ринку із принципом соціальної справедливості: рівний доступ до економічних ресурсів, встановлення необхідних для життя кожної людини продуктів тощо.

Головні завдання держави в умовах ринкових економічних систем:—  правове забезпечення функціонування ринкового механі­зму;—  організація грошового обігу;—  захист і сприяння розвитку конкуренції;—  виробництво суспільних благ;—  мінімізація трансакційних витрат;—  компенсація зовнішніх ефектів (екстерналій);—  стабілізація макроекономічних коливань;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]