Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР10 ФО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
121.86 Кб
Скачать

Практична робота № 10

Тема: Нарахування лікарняних та відпускних.

Мета: Оволодіти практичними навичками нарахування та визначення сум до виплати лікарняних та відпускних. Розвивати вміння оперувати основними поняттями та визначеннями, а також застосовувати їх на практиці. Вміння ретельно проводити розрахунки.

Методи проведення заняття: пояснення, бесіда, самостійна робота студента.

Матеріально-технічне, інформаційне, дидактичне забезпечення: калькулятори, робочий зошит.

Рекомендована література :

1. Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 №108, зі змінами.

2. Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 p. № 2464-VI, зі змінами.

3. Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 №504, зі змінами.

4. Податковий кодекс України, зі змінами.

5. Положення про порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджене постановою кабінету міністрів України від 08.02.1995 № 100, зі змінами.

6. Бабіч В.В., Сагова С.В. Фінансовий облік (облік активів): Навч. посіб. – 2-ге вид., без змін. - К.: КНЕУ, 2007 – 288 с.

7. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. Навчальний посібник. – Житомир: ЖІТІ, 2001 р.- 672с.

8. Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Навчальний посібник. - К.: ЦУЛ, 2003 р. – 523 с.

Хід роботи:

  1. Здійснення нарахування допомоги за дні тимчасової непрацездатності.

  2. Здійснення нарахування відпускних.

  3. Здійснення записів до Журналу реєстрації господарських операцій.

Основні теоретично-розрахункові положення теми:

Статтею 4 Закону про відпустки встановлено такі види відпусток:

1) щорічні відпустки: основна відпустка (ст. 6 цього Закону); додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 цього Закону); додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 цього Закону); інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2) додаткові відпустки у зв’язку з навчанням (статті 13, 14, 15 і 15-1 цього Закону);

3) творча відпустка (ст. 16 цього Закону);

4) соціальні відпустки: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 17 цього Закону); відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 цього Закону); додаткова відпустка працівникам, які мають дітей (ст. 19 цього Закону);

5) відпустки без збереження заробітної плати (статті 25, 26 цього Закону).

Щорічні відпустки за бажанням у зручний для працівника час надають таким

категоріям: особам віком до 18 років; інвалідам; жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї; жінкам, які мають двох або більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда; одиноким матерям (батькам), опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одну або більше дітей віком до 15 років за відсутністю батьків; дружині (чоловікові) військовослужбовців; ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу.

Відпустка без збереження заробітної плати надається на підставі заяви працівника, де пояснюється причина її надання. На підставі заяви керівник видає наказ про надання відпустки працівникові.

Відпустки без збереження заробітної плати поділяються на два види: відпустки, що надаються в обов’язковому порядку; відпустки, що надаються за домовленістю сторін. Відпустка без збереження заробітної плати за домовленістю сторін надається за сімейними обставинами та з інших причин працівнику на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше ніж 15 календарних днів на рік.

Розрахунок відпускних (В) здійснюється за такою формулою:

В = З / (Др – СН дн – Н дн) * К кл.дн, де

де 3 - сумарний заробіток працівника за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період;

Др - відповідна кількість календарних днів року;

СНдн - кількість святкових і неробочих днів, установлених законодавством,

Ндн - кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював, при скороченому робочому тижні, а також кількість календарних днів перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати або із частковим її збереженням;

К кл.дн - число календарних днів наданої працівнику відпустки.

Оплата щорічних основної і додаткових відпусток або виплати компенсації за невикористану відпустку, відпусток, пов'язаних з навчанням без відриву від виробництва, творчих відпусток, здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передували місяцю надання відпустки.