Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 2.7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
126.67 Кб
Скачать

Тоталітарні секти

Тоталітарні секти визначаються як особливі авторитарні організації, лідери яких, прагнучи до влади над своїми послідовниками й до їхньої експлуатації, приховують свої наміри під релігійними, політико-релігійними, психотерапевтичними, оздоровчими, освітніми, науково-пізнавальними, культурологічними й іншими прикриттями.

Тоталітарні секти удаються до обману, умовчання і нав'язливої пропаганди для залучення нових членів, використовують цензуру інформації, що надходить до їхніх членів, вдаються і до інших неетичних способів контролю над особою, до психологічного тиску, залякуванню та іншим формам утримання членів в організації. Таким чином, тоталітарні секти порушують право людини на вільний інформований вибір світогляду й власного способу життя.

У цей час тоталітарні секти (деструктивні культи) активно намагаються проникнути та влаштуватися в органи освіти, охорони здоров'я, державного управління, виробництва й комерції. При цьому вони часто змінюють назви й мімікрирують, удаються до конфесіональної анонімності й псевдонимности, діють під прикриттям ними ж створених підставних організацій, що не афішують, приховуючи свій зв'язок із сектою.

Найбільш відомі й небезпечні сучасні деструктивні культи наступні:

"Церква сайєнтології" і інші хаббардистскі організації (центри діанетики, "Нарконон", "Кримінон" та ін.), "Свідки Ієгови", "Церква Ісуса Христа святих останніх днів" (мормони), "Церква об'єднання" і інші мунитські організації ("Федерація сімей за мир в усьому світі", КАРПО та ін.), "Суспільство свідомості Крішни" і інші неокрішнаїтські місії на Заході, "Трансцендентальна медитація" і інші організації Махариши, "Ананда марга", " Сахаджа-Йога", культ Шри Чинмоя, "Брахма Кумарис", культ Сатьи Саи Баби, 3HO ( Кундалини-Йога), культ Ошо Раджниша, "Аум Синрике", "Соку Гаккай", "Фалуньгун", "Родина" ("Діти Бога"), "Церква Христа" (т.зв. бостоньский рух), "Помісна (Місцева) церква" Уитнесса Чи, "Рух віри" (неопятидесятники, у тому числі такі секти як "Церква нове покоління", "Слово життя", "Церква Завіту", "Живаючи віра", "Живаючи вода", "Церква на камені", "Нове життя", "Роса", "Благодать", "Будинок горшечника", "Церква Любові Христа", різні "церкви повного Євангелія" та ін.), "Братерство фіолетового полум'я", "Новий Акрополь", "Синтон" Козлова, "Церква Божией Матері Державна" ("Богородичный центр"), "Біле братерство", "Ревнителі щирого благочестя" (секта Петра), "Церква останнього завіту" (секта Віссаріона), культ Порфирія Іванова, культ "Настасії", "Школа Щетиніна", секта Євгенія Березикова, "Радастея", секта Стовбуна, "Тетрада", секта Толгата Акбашева, "Країна Анура", секта Ольги Асауляк, "Школа Лхасы" (секта А. Червоненко), "Академія фронтальних проблем ім. Золотова", "Троянова тропа", ", псевдотантрические секти Лапіна й Руднєва, "Астральне карате", "Рейки", ВІД, "Ландмарк міжнародне утворення - Форум" (колишній EST - семінар Вернера Эрхарта), " Лайф-Спринг", "Всесвітні центри взаємин ("Фіолетові" Біллі Ридлера), різні комерційні культи й багато хто інші.

Уже давно відомо, що в основі затягування в тоталітарні секти лежить психотехнологія формування DDD-синдрому, що означає обман, залежність, страх. Цей синдром відповідно містить утаємничення справжньої мети культу, камуфлювання першопочатковим бомбардуванням любов’ю з наступальною жорсткою експлуатацією, пригнічення власної особистості з повним підкоренням культу і страх як головний інструмент маніпулювання, який ґрунтується на постійно палаючому відчутті провини. Загальнодоступно це називається зомбуванням і є однією із характерних психотехнологій тоталітарних сект.

Загроза, яка виходить від тоталітарних сект, настільки велика, що традиційні церковні організації і держава, відповідні її інституції не мають права залишатися осторонь. Який із цього вихід? Дотримуватися свободи совісті, цього тепер вже юридично-правового терміна, потрібно всім, але необхідно подбати і про вдосконалення законодавчої бази, яка ефективно регулювала б церковно-державні відносини в площині захисту духовно-релігійної складової національної безпеки. Духовна освіта у світських навчальних установах — це також важливий фактор боротьби із деструктивними ідеологіями тоталітарних сект. Через засоби масової інформації необхідно висвітлювати негативний вплив з боку деструктивних неокультів на особу, суспільству та державу. Створення необхідних механізмів реабілітації, центрів постраждалих від тоталітарного сектантського зомбування. Створення дорадчого органу, який би міг включати представників різних релігійних конфесій і представників державних відповідних органів та центрів.

Сьогодні потрібна свідома участь кожного у боротьбі проти темряви, яка окутує передусім нашу молодь. Слід відмітити і те, що священнослужителі традиційних конфесій повинні виробляти свій пастирський метод протистояння тоталітарному сектантству. Період діяльності в огорожі храму вже закінчився. Один із священнослужителів у ролі такого пастирського методу запропонував тиск на владу, яка має всі засоби для закриття тієї чи іншої тоталітарної секти.

Необхідно зазначити, що основний метод протидії деструктивному впливу сект — це збір, аналіз та розповсюдження інформації серед широких верств населення про сектантську ідеологію і діяльність, зокрема виданням відповідної літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]