Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen75-125.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
594.43 Кб
Скачать

106. Визволення України від фашистських загарбників. Формування кордонів урср під час та по закінченні Другої світової війни.

У січні 1944 року після короткої перерви радянські війська розпочали звільнення від німців Правобережжя та Криму. Успішне здійснення цієї мети забезпечила важлива перемога під Корсунем Шевченківським. У березні—квітні 1944 року були звільнені обласні центри. Під час Карпато-Ужгородської операції завершилося звільнення від фашистської окупації території України в її довоєнних кордонах. 28 жовтня 1944 року завершилося звільнення Закарпатської України. Остання подія створила умови для остаточного возз'єднання українських земель.

Ще на початку війни проблема західних кордонів України стала предметом гострих дискусій між СРСР і країнами Заходу та насамперед емігрантським урядом Польщі в Лондоні. У лютому 1945 р. на Ялтинській конференції керівників СРСР, США і Великобританії продовжилося обговорення проблеми польсько-українського кордону. Етнічний принцип розмежування Польщі та України був свого часу визнаний країнами Антанти. Його визнали й учасники Ялтинської конференції.

9 вересня 1944 року в Любліні було підписано угоду про кордон і взаємне переселення українців і поляків. Усупереч етнічному принципу до Польщі відійшли українські землі Підляшшя, Холмщини, Надсяння й Лемківщини.

15 лютого 1951 року, за договором між СРСР і Польською республікою про обмін ділянками державних кордонів, до Польщі відійшла частина Дрогобицької області., а до України -- частина Люблінського воєводства.

Скликаний радянськими органами в Мукачевому Перший з'їзд Народних комітетів Закарпатської України одностайно прийняв рішення про вихід Закарпаття зі складу Чехословаччини й приєднання його до УРСР.

Останню крапку у визначенні повоєнних кордонів України було поставлено 10 лютого 1947 року під час підписання радянсько-румунського договору (Румунія визнала право УРСР на Північну Буковину, Хотинщину та Ізмаїльщину).

Під час повоєнного територіального розмежування Україна не тільки змінила конфігурацію власних кордонів, а й суттєво поповнила демографічний потенціал та збільшила територію. Західна Україна, приєднана до складу УРСР. Отже, процес врегулювання територіальних питань, що розгорнувся на міжнародній арені в середині 1940-х років, мав для України такі результати:

-по-перше, остаточне визначення кордонів республіки, їх юридичне визнання світовим співтовариством;

— по-друге, збільшення території УРСР та її демографічного потенціалу;

- по-третє, об'єднання українських земель у складі однієї держави;

— по-четверте, майже повне завершення формування державної території.

Останнім актом цього процесу стало включення в 1954 року Кримської області до складу УРСР.

.Але особливо болючими і тяжкими були людські втрати України. Вони виявилися найбільшими серед усіх держав — учасниць Другої світової війни. Загальні жертви країн становили 50млн вбитими. У роки Другої світової війни Україна внаслідок боротьби тоталітарних режимів Німеччини й СРСР опинилася в епіцентрі широкомасштабного збройного конфлікту. Упродовж війни саме на її землях були зосереджені головні сили вермахту і Червоної Армії, німецько-радянська війна фактично звелася до боротьби за Україну.Отже, людські і матеріальні втрати України виявилися найбільшими серед воюючих країн Європи. Крім того, український народ зазнав значних втрат у протистоянні з радянською владою не тільки під час війни, а й після її закінчення.

Незважаючи на несприятливі внутрішні і зовнішні політичні умови, Україна та її народ у ході війни отримали й важливі здобутки: були возз'єднані західні і східні українські землі. Внесокукраїнського народу в перемогу над нацистською Німеччині ми відзначений світовою спільнотою — Україна стала співзасноник ком і членом ООН. Війна, що увійшла трагічною сторінкою м и торію України, водночас зміцнила в національній свідомої 11 українського народу прагнення до відновлення державності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]