Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen (1)Inform.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
82.65 Кб
Скачать

1.Антивірусна програмапрограма для знаходження і лікування програм, що заражені комп'ютерним вірусом, а також для запобігання зараження файлу вірусом. Існують:

  • Програми-детектори – поділяються на детектори, які здатні виявити і видалити відомі віруси, і детектори, які здатні боротися із досі невідомими вірусами.

  • Програми-ревізори – контролюють усі вразливі компоненти комп ютера. Принцип дії полягає в тому, що вони запам ятовують дані про стан файлів і системних ділянок дисків, а при наступних запусках порівнюють іх стан із вихідним.

  • Програми-охоронці – резидентно розташовуються в пам яті комп ютера й автоматично перевіряють на наявність вірусів файли, що запускаються, і дискети, що вставляються в дисковод. При виявленні вірусу програма видає попереджувальне вікно, а також може запобігти тим діям вірусу, які можуть призвести до його розмноження або зашкодити системі.

  • Антивірусні комплекси –сучасні ативірусні програми, що поєднують ф-ї детектора, ревізора й охоронця. (Norton Antivirus, AVP).

Комп'ютерний вірус— це програмний код, який може несанкціоновано запускатися і відтворюватися. Одночасно зі створенням власних копій віруси можуть завдавати шкоди: знищувати, пошкоджувати, викрадати дані, знижувати або й зовсім унеможливлювати подальшу працездатність операційної системи комп'ютера. Розрізняють такі групи вірусів :

  1. Завантажувальні віруси — Заражають завантажувальні сектори жорстких дисків (вінчестерів) і дискет.

  2. Файлові віруси — Заражають файли. Ця група в свою чергу поділяється на віруси, які заражають виконувальні файли (сом-, ехе-віруси); файли даних (макровіруси); віруси — супутники, які використовують імена інших програм; віруси сімейства dir, які використовують інформацію про файлову структуру. Причому два останніх типи зовсім не модифікують файли на диску.

  3. Завантажувально-файлові віруси — спроможні вражати, як код завантажувальних секторів, так і код файла. Віруси поділяються на резидентні та нерезидентні. Перші при отриманні керування, завантажуються в пам'ять і можуть діяти на відміну від нерезидентних не тільки під час роботи зараженого файла.

  4. Stealth-віруси — фальсифікують інформацію, читаючи з диску так, що активна програма отримує невірні дані. Ця технологія використовується як в файлових, так і в завантажувальних вірусах.

  5. Ретровіруси — звичайні файлові віруси, котрі заражають антивірусні програми, знищують їх або роблять їх непрацездатними. Тому практично всі антивіруси, в першу чергу перевіряють свій розмір і контрольну суму файлів.

  6. Троянські програми— проводять шкідливі дії замість оголошених легальних функцій або наряду з ними. Вони не спроможні на самовідтворення і передаються тільки при копіюванні користувачем.

  7. Мережні віруси – поширюються по комп ютерній мережі. Особливість в тому, що вони заражають тільки оперативну пам ять комп., і не записуються на носії інфи. Якщо будь-який комп ютер вимикається, то вірус чекає на увімкнення інших комп у мережі.

1. Текстовий процесор – це програма,що дозвляє вводити,редагувати і форматувати текст, вставляти малюнки і таблиці,перевіряти правопис,складати зміст,виконувати перенос слів та інше.Основне призначення Word – це професійне створення , редагування та макетування текстових документів. Word має широкі можливості для розміщення в документі граі.об*єктів,таблиць,діарамю Word зручний для роботи з великими документами.Вводити текст в документі Word можна в будь-якому режимі відображення,заданому в меню Вид.Краще використовувати повно екранний режим.У Word є вбудовані шаблони,за якими можна оформити ділой лист,заяву і навіть дисертацію. Користуач може обрати потрібний шаблон та створити документ на його основі. Текст можна виділяти та вилучати: а)виділення фрагмента мишею,б)віділ-ня слова й абзацу мишею,в)за допом-ю клавіш керування курсором,г)виділ-ня всього док-та. Видалення виконується клавішами Delete чи Bachspace. Копыювання,вставка ы вирызання викон-ся за допомогою буфера обмыну.

2. Копіювання і переміщення виконуються за допомогою буфера обміну.Копіювання в буфер – (Правка-Копировать, чи через контекстне меню Копировать)також за допомогою клавіш Ctrl+C. Вставка +V. Змына розмыру шрифта: на контекстному меню Размер шрифта чи Ctrl+Shift+P. , зміна шрифту Ctrl+Shift+F, зміна кольору тексту та зміна кольору виділення тексту, зміна шрифту (жирний,напівкурсив,підкреслений)), вирівнювання абзацу по лівому та правому краю та по центру. з\Зміна кольору заливки (колір фона для виділеного тексту чи абзацу).Режими відображення тексту документа на екрані: • Звичний режим. Найбільш підходить для загальних задач редагування. • Режим розмітки. Ідеально підходить для форматування і розмітки сторінок. • Режим електронного документа. Відображає документ у весь екран. • Режим структури. Створений для роботи із структурою документа.

3.Для уставлення в документ таблиці необхідно установити курсор у місці, де повинна починатися таблиця та в меню Таблица вибрати пункт Добавить, потім Таблица. У діалоговому вікні, що з'явилося, слід увести число стовпців і рядків, і натиснутиОK. Для додавання елементів таблиці (рядків, стовпців, вічок) необхідно виділити елементи, на місці яких необхідно уставити нові та в меню Таблица вибрати команду Добавить, потім – потрібний пункт (Столбцы слева, Столбцы справа, Строки выше, Строки ниже, Ячейки). Існує можливість утворити порожню таблицю, а потім заповнити комірки, або перетворити існуючий текст у таблицю. Виберіть команду «Преобразовать в таблицу .»у меню «Таблица». Задайте потрібні параметри чи навпаки, иберіть команду «Преобразовать в текст .»у меню «Таблица». Для вставки малюнка в документ треба встановити курсор на місці вставки та виконати воманду Вставка-рисунок-Картинки.А для створення фігурного тексту треба 1.Вставка – Рисунок-об*єкт WordArt, 2.позначити потрібний варіант оформлення тексту і ОК, 3. Ввести текст для оформлення, 4. Редагувати шрифт, 5. ОК. Для того, щоб перевірити правопис частини документа, виділіть цей текст. Інакше. Word стане перевіряти весь документ, починаючи з позиції, на якій встановлений курсор. Якщо ви хочете перевірити документ із самого початку, перемістіть курсор в початок документа, натиснувши клавіші <Ctrl+ Home>. Виберіть команду Сервіс -> Правопис. З'явиться діалогове вікно Правопис. Якщо ви хочете перевірити тільки правопис, зніміть прапорець Граматики. Якщо ви так зробите, то буде запущена тільки перевірка правопису. Якщо не зробите — Word відзначатиме слова з граматичними помилками; про те, як їх виправити, ви взнаєте з цього уроку.

4. Комп'ютерні презентації є одним з типів мультимедійних проектів. Комп'ютерні презентації часто застосовуються в рекламі, при виступах на конференціях і нарадах, вони можуть також використовуватися на уроках у процесі пояснення матеріалу вчителем або доповідей учнів.У деяких випадках презентацію запускають в автоматичному режимі, і вона оповідає про щось без участі людини. Автоматичний режим презентації часто використовують під час проведення різних виставок. Комп'ютерні публікації — це публікації, створені за допомогою спеціальних комп'ютерних програм. Презентація — це публічне представлення певної інформації.Комп*стерна презентація – це - набір картинок-слайдів на певну тему, які зберігаються у файлі спеціального формату. На кожному слайді можна вміщувати довільну текстову, графічну, відеоінформацію, анімації, стереозвук . Сфера використання презентацій. В навчальному процесі, В інших сферах діяльності для: рекламування товарів, послуг, створення фотоальбомів, супроводу виступів, представлення ідей, тощо.Щоб створити текстовий напис треба після відкривання вікна Open Office Impress,вибрати у макетах порожній слайд. Потім відкриваємо потрібний текст, копіюємо його і вставляємо у слайд (використовуючи головне або контекстне меню чи відповідні комбінації клавіш).

5.Для того щоб додати анімаційний ефект до текстового об’єкта, необхідно вибрати цей об’єкт і скористатися елементами керування групи Анімація на вкладці Анімація. Гіперпосилання у Microsoft PowerPoint є зв'язком одного слайда з іншим слайдом, з довільним показом, веб-сторінкою або файлом. Гіперпосилання може бути як текстом, так і об'єктом, таким як малюнок, графіка, фігура або об'єкт WordArt. Кнопка дії є готовою кнопкою, яку можна вставити у презентацію та визначити для неї гіперпосилання. Користувач може створити власні зображення кнопок дій, використавши для цього вбудований редактор векторної графіки (Вставлення-Зображення-Фігури) або інший графічний редактор. Можна також використати кнопки дій з колекцій, розміщених в Інтернеті.

6.Інтернет – це поєднання багатьох мереж, що забезпечує поширення інформаційних потоків по всій земній кулі. Ця глобальна мережа нараховує понад 2млн.вузлових комп ятерів, які обслуговують десятки мільйонів користувачів. Комп ютери, які працюють у мережі називають вузлами. Інтернет можна уявити як множину вузлів.

ІР-адреса – запис, який точно визначає місцезнаходження комп ютера в Інтернеті і єзаписом чотирьох чисел у діапазоні від 0 до 225, віддалених крапками. ІР-адреси зручні для ідентифікації комп ятерів в інтернеті, але незручні для роботи користувачів, тому застосовують літерну систему доменних імен (послідовність слів, розділених крапками, легкі для запам ятовування користувачем). Домен скл. за таким принципом:

  • На найвищому рівні звичайно розташовується назва країни у вигляді: ua, ru, uk тощо, або тип організації, якій належить домен: com, net, org тощо.

  • Ліворуч від домену верхнього рівня через крапку дописується позначення міста, штабу або організації. Цієї частини може не бути.

  • Ліворуч від познач міста –познач серверу.

Приклад домену – kyivstar.net

7.Основні пошукові системи – Google, Рамблер, Яндекс.

Ключова фраза має максимально відображати сутність потрібного вам запиту. Для ефективного пошуку потрібно вміти якнайбільше звузити зону пошуку. Основні правила запису ключової фрази (у Рамблері и Яндексі):

  • Застосовувати малі літери, окрім власних назв

  • Пробіл між словами означає, що вони обидва мають міститися у шуканому документі

  • Якщо потрібно знайти документ з будь-яким із вказаних слів, ставиться знак «|»

  • Цитати в ключових фразах беруться в лапки, тоді відбуваєть пошук заданих слів саме в заданій формі і послідовності.

Пошукові cистеми зазвичай мають три компоненти:

  • агент (павук, кроулер або робот), який переміщується по мережі і збирає інформацію;

  • база даних, яка містить інформацію, що зібрано павуками;

  • пошуковий механізм, який користувачі використовують як інтерфейс для взаємодії з базою даних.

Засоби пошуку типу агентів, павуків, кроулерів і роботів використовуються для збору інформації про документи, які знаходяться в мережі Інтернет. Це спеціальні програми, які займаються пошуком сторінок в мережі, збирають гіпертекстові посилання з цих сторінок і автоматично індексують інформацію, яку вони знаходять для побудови бази даних. Кожний пошуковий механізм має власний набір правил, якими визначається збір документів

  • Google Local - знаходить місцеві підприємства та послуги в Інтернеті

  • Google Mac - пошук по сайтах тематики Apple/Macintosh

  • Google’s University Search - пошук по університетах

  • Google Linux - пошук по сайтах тематики Linux

  • Google GOV - пошук по всіх державних (*.gov) і військових (*.mil) сайтах

  • Froogle - пошук товарів/продукції

  • Google Options – опції

  • Google Map Site - карта сайту

Пошуко́ва систе́маонлайн-служба, що надає можливість пошуку інформації в Інтернеті. У просторіччі під пошуковою системою розуміють веб-сайт, на котрому розміщено інтерфейс системи. Програмною частиною пошукової системи є пошуко́ва маши́на — комплекс програм, що забезпечує функціональність пошукової системи і, зазвичай, є комерційною таємницею компанії-разробника пошукової системи.

Пошукові системи можна роздiлити на двi групи: категоричнi та iндексацiйнi.

Основу категоричних пошукових систем складають Web-сторiнки, присвяченi якiйсь тематицi, iз стислим описом джерел iнформацiї. YAHOO - http://www.yahoo.com категорична пошукова система. Iнший тип пошукової системи - iндексацiйнa. Перший дiйсно ефективний iз подiбних комплексiв AltaVista - http://www.altavista.com, допускає аналiз усiх текстових документiв iз WWW i news group, а також можливiсть пошуку в них за ключовими словами. Хоча в основi подiбних комплексiв лежить унiкальне програмне забезпечення, iснує ряд ознак, що їх об'єднує. Це насамперед система пошуку, заснована на алгебрi логiки, i стандартнi функцiї пiдтримки "i", "або", "нi", а також пошук заданого виразу.

8.Електронна пошта – спосіб відправлення й одержання повідомлень за допомогою комп ютерної мережі. Поштовий сервер – це комп'ютерна програма, яка передає повідомлення від одного комп'ютера до іншого.

Адреса електронної пошти - запис, встановлений ​​по RFC 2822, який однозначно ідентифікує поштову скриньку, в яку слід доставити повідомлення електронної пошти. Адреса складається з двох частин, розділених символом «@». Ліва частина вказує ім'я поштової скриньки, часто воно збігається з логіном користувача. Права частина адреси вказує доменне ім'я того сервера, на якому розташовано поштову скриньку.

9.Створення повідомлення:

  1. Укажіть на пункт Створити і виберіть пункт Поштове повідомлення, щоб відкрити вікно нового повідомлення.

  2. У полі Кому: введіть адресу електронної пошти кожного з основних одержувачів. У полі Копія: введіть адресу електронної пошти кожного з додаткових одержувачів, яким слід надіслати копію повідомлення електронної пошти. Якщо ви надсилаєте повідомлення на кілька адрес, розділяйте їх крапкою з комою.

  3. У полі Тема: введіть тему вашого повідомлення.

  4. Установіть курсор у вікні повідомлення та введіть текст повідомлення.

  5. Якщо вас задовольняє повідомлення, виконайте одну з таких дій:

    • Щоб надіслати повідомлення негайно, натисніть кнопку Надіслати.

    • Щоб надіслати повідомлення пізніше, відкрийте меню Файл і виберіть команду Надіслати пізніше.

Якщо потрібно, в повідомлення можна вставити вкладені файли.(ВставкаВкладені файли( виберіть потрібний документ)Вложить)

Адресна книга є зібранням адресних книг або списків адрес. Адресною книгою можна користуватися для пошуку та вибору імен, адрес електронної пошти та списків розсилання при заданні адрес одержувачів повідомлень. При введенні імені в поле Кому, Копія або ПК Поля "Кому", "Копія" та "ПК". Повідомлення надсилається адресатам, зазначеним у полі "Кому". Адресати, зазначені в полях "Копія" та "ПК" (прихована копія) також отримують повідомлення, проте інші адресати не бачать імен адресатів, указаних у полі "ПК". автоматично виконується пошук відповідних імен в адресній книзі. Якщо збіг знайдено, ім'я ідентифікується — коротке ім'я та адреса електронної пошти заповнюються — що дає змогу надіслати повідомлення. Якщо збігу немає, відкривається діалогове вікно Перевірка імен, в якому можна ввести додаткові відомості. Можна також створити контакт, натиснувши кнопку Створити контакт. Якщо введені літери містяться в декількох іменах, потрібне ім'я можна вибрати у списку.

В адресній книзі, крім отримання адрес для повідомлень, можна шукати імена, прізвища та інші відомості, такі як поштові адреси та номері телефонів. Для цього необхідно ввести потрібне ім'я в полі Знайти контакт на панелі інструментів Панель інструментів. Рядок із кнопками та іншими елементами керування, призначеними для виконання команд. Щоб відобразити панель інструментів, натисніть клавішу ALT, а потім — SHIFT+F10. Стандартна.

10. Алгор́итм —скінчена послідовнысть команд,які потрібно виконати над вхідними даними для отримання результату.Способи опису алгоритмів:словесний;формульний;алгоритмічний,блок схеми;графічний.Властивості алгоритмів:визначеність,результативність,правильність,формальність,масовість,скінченість-дискретність.Існує 3 типи алгоритмів:прості(лінійні),розгалужені(умовні),циклічні.

Лінійними алгоритмами називаються алгоритми, в яких кожна команда обов'язково виконується, і виконується тільки один раз. У таких алгоритмах кожна команда виконує певну дію.У найпростішому випадку алгоритм складається з однієї чи декількох дій що повинні бути виконані у строгій послідовності, без всяких умов і в строгій відповідності з тим порядком, у якому записані оператори програми. Такий алгоритм називається лінійним.Лінійним є процес, в якому команди виконуються послідовно, у порядку їх запису, без розгалужень та повторень.За допомогою лінійних алгоритмів вирішуються найпростіші задачі. У них число дій виконавця в точності дорівнює числу операторів програми. Прикладами таких програм можуть служити коди, наведені в попередніх главах.

11.Розгалуження і умовні вирази Що називається алгоритмом з розгалуженням? Привести приклади. Який оператор описує умовний перехід?

Умовний вираз — це тип виразу, який перевіряє дані на відповідність певній умові, а потім виконує дію залежно від результату. Алгоритми, що містять команди перевірки умов, називаються алгоритмами з розгалуженнями. У таких алгоритмах кожна команда, яка виконується, виконується тільки один ран. Але є команди, які не викопуються жодного разу. Це залежить від результату виконання команди перевірки умови. А результат перевірки умови залежить від того, з якими даними виконується алгоритм. Іншим прикладом алгоритму з розгалуженням є алгоритм визначення парності або непарності натурального числа.

12.Цикли.Що називається алгоритмом циклу? Привести приклади. Які оператори описують цикли?

Цикл—будь-яка багатократно-виконуванапослідовність команд, організована будь-яким чином. Оператори циклу бувають з передумовою і післяумовою.

While-умова>doFor<змінна>do

Begin Begin

Дія 1дія 1

Дія 2 дія 2

EndEnd

13.Що таке підпрограма? Які типи підпрограм Ви знаєте? Чим відрізняються процедури від функцій? Формати опису процедур і функцій.

У мові програмування Паскаль існують два види підпрограм – процедури та функції, які відрізняються за призначенням та їх використанням.Процедури використовують для виконання послідовності дій, призначених змінити свою зовнішню по відношенню до них програмні обстановку. Наприклад, введення значень аргументів або вивести отриманий результат роботи, змінити значення змінних за певним правилом.Функції, у першу чергу, визначають алгоритми обчислення нових значень змінних, що і є результатом їх виконання. Викликавши функцію, ви отримаєте єдине значення, що і є її результатом. Формат опису процедури: Procedure<імя> (формат опису процедури)

Розділ описів

Begin

<тіло процедури><розділ операторів>end

14.Що називається електронною таблицею? Призначення та функції Exel. Запуск електроних таблиць. Як завантажити табличний процесор Excel?

Електронні таблиці або Табличний редактор — клас застосунків для роботи з даними, котрі сформовані в таблиці. Спочатку електронні таблиці дозволяли обробляти виключно двомірні таблиці, передусім з числовими даними, але потім з'явилися продукти, що крім цього мали можливістю з'єднувати кілька таблиць для спільної роботи і обробки, включати текстові, графічні і інші мультимедійні елементи. Використання функцій Excel містить обширний список стандартних функцій, покликаних полегшити виконання простих і складних обчислень.

1.Запускаеться через меню «пуск», «всі програми», «стандартне».

15. Введення редагування і форматування даних:

Окремий осередок може містити дані, що відносяться до одного з трьох типів: текст, число або формула, а також залишатися пустим. Програма Excel при збереженні робочої книги записує в файл тільки прямокутну область робочих листів, що примикає до лівого верхнього кута (осередок А1) і що містить всі заповнені осередки. Тип даних, які розміщуються в осередку, визначається автоматично при введенні. Якщо ці дані можна інтерпретувати як число, програма Excel так і робить. У іншому випадку дані розглядаються як текст. Введення формули завжди починається зі знаку рівності «=»..

Введення тексту і чисел:

Введення даних здійснюють безпосередньо в поточний осередок або в рядок формул, розташований у верхній частині вікна програми безпосередньо під панелями інструментів. Місце введення відмічається текстовим курсором. Якщо почати введення натисненням алфавітно-цифрових клавіш, дані з поточного осередку замінюються текстом, що вводиться. Якщо клацнути на рядку формул або двічі на поточному осередку, старий вміст осередку не віддаляється і з'являється можливість його редагування. Дані, що вводяться у будь-якому випадку, відображаються як в осередку, так і в рядку формул.

Щоб завершити введення, зберігши введені дані, використовують кнопку Enter в рядку формул або клавішу ENTER. Щоб відмінити внесені зміни і відновити колишнє значення осередку, використовують кнопку Скасування в рядку формул або клавішу ESC. Для очищення поточного осередку або виділеного діапазону простіше усього використати клавішу DELET

Форматування вмісту осередків:

Текстові дані за умовчанням вирівнюються по лівому краю осередку, а числа - по правому. Щоб змінити формат відображення даних в

поточному осередку або вибраному діапазоні використовують команду ФОРМАТ

ЯЧЕЙКИ. Вкладки цього діалогового вікна дозволяють вибирати формат запису даних кількість знаків після коми, вказівка грошової одиниці, спосіб запису дати і інше), задавати напрям тексту і метод його вирівнювання, визначати шрифт і зображення символів, управляти відображенням і виглядом рамок, задавати фоновий колір.

16. Форма́ти да́них — сукупність регламентованих в архітектурі ЕОМ структур для представлення різних за специфікою обробки та представлення видів інформації. В ЕОМ інформація різного характеру представляється двійковими послідовностями з різним числом розрядів. Окремі частини цих послідовностей мають певні призначення, причому для фон-ноймановских машин ці призначення набувають сенсу тільки в контексті виконуваних команд. Поза цим контекстом і дані, і команди — усього лише послідовності двійкових розрядів, зовсім нерозрізнених за формою подання. Однак в якості операндів при виконанні команди, різні розряди цих послідовностей наділяються певним змістом. Тому говорять, що у фон-ноймановских машинах типи даних визначаються не самими даними, а операцією, що над ними виконується. І якщо, наприклад, в регістри-джерела операндів команди арифметичного додавання раптом виявилися завантажені розряди слова, яке містить якийсь текст, а не числа, то фон-нойманівська ЕОМ просто проігнорує ту обставину, що навряд чи має сенс додавати два текстові рядки, і поведетьтся з ними як з числами. Але це зовсім не зменшує важливості форматів даних у фон-нейманівских машинах, адже специфіка виконання тих чи інших машинних команд визначається тим форматом даних, над яким вони. Вся безліч операцій, а за ними й формати даних, можна розбити на дві великих групи: цілочисельні формати й формати для чисел із плаваючою комою.Вміст комірок може бути вирівняний по лівому краю, по правому краю або по центру. На новому робочому аркуші усі комірки мають формат Обычный, при якому числа, дати і час вирівнюються по правому краю комірки, текст по лівому, а логічні значення ИСТИНА і ЛОЖЬ центруються. Зміна вирівнювання не впливає на тип даних. Для вирівнювання вмісту комірок необхідно:

1. виділити комірки, що слід отформатувати;

2. у менюФормат вибрати команду Ячейки;

3. вибрати укладку

17. Документи програми Microsoft Excel називаються робочими книгами. Кожна книга являє собою окремий файл із розширенням XLS. Коли ви відкриваєте вікно програми Excel, те в ньому автоматично створюється робоча книга. Якщо у вікні Excel не відкрита жодна книга, то більшість кнопок на панелях інструментів і команд головного меню неактивні. Книги складаються з одного або декількох рабочих аркушів і розмічених сіткою ліній. Рядок формул– це спеціальна панель, характерна саме для програми Excel. Вона призначена для введення і зміни адрес вічок, а також для роботи з формулами. Рядок формул складається з адресного вікна (поле «Ім'я»), кнопки «Вставити функцію» і вікна введення формул. Працюючи з Excel, користувачеві необхідно зберігати створені ним робочі книги для подальшого використання. Це можна роботи у такий спосіб:

· клацнути мишкою на кнопці Сохранить (Save) стандартної панелі інструментів;

· ввести ім`я, з яким користувачеві необхідно зберегти свою робочу книгу, у діалоговому вікні Сохранение документа (Save As ...) в полі Имя файла (File Name);

· клацнутимишкою на кнопці ОК.

18.

Що таке відносні,абсолютні і змішані посилання і як вони вводяться?Як виділити діапазон комірок і як позначається посилання на нього у формулах?

Відносне посилання — посилання, яке автоматично змінюється при копіюванні формули. Записується у звичайному вигляді, наприклад A5, F6. У всіх комірках, куди воно буде копіюватися, змінюються і літера стовпця, і номер рядка. Абсолютне посилання — посилання, яке не змінюється при копіюванні. Записується так: перед літерою стовпця та номером рядка додається знак $, наприклад $A$5, $K$12. При копіюванні формули у всіх комірках з’являться такі самі посилання.

Сукупність комірок електронної таблиці називається діапазоном. Най-частіше на практиці доводиться працювати з прямокутними діапазонами. Щоб активізувати прямокутний діапазон, клацніть лівою кнопкою миші по будь-якій кутовій комірці діапазону (наприклад, С2) і, не відпускаючи кнопки, протягніть покажчик до іншої кутової комірки (наприклад, F8), розташованої по діагоналі прямокутника. Виділений прямокутний діапазон буде обведений жирною рам-кою, що містить маркер заповнення. Прямокутний діапазон комірок позначається записом адрес кутових комірок (лівої верхньої і нижньої правої"), що розділені двокрапкою, наприклад: C2:F8,   B16:AD32,   АЗ:А12,    D1:G1

Як виділити декілька несуміжних діапазонів? Як змінити забарвлення та обрамлення комірки?

Несуміжні діапазони можна виділяти за допомогою миші якщо додатково натиснута клавіша <Ctrl>.

Можна також, виділивши перший діапазон, натиснути сполучення клавіш <Shift+F8>. При цьому у рядку стану з'явиться індикатор ДОБ, що вказує на вмикання режиму несуміжних виділень. У цьому режимі потрібно послідовно виділити всі діапазони (використовуючи будь-які з розглянутих можливостей), після чого повторно натиснути ту ж комбінацію клавіш для вимикання режиму виділення.

мки та кольорове оформлення

19. Діаграма — графічне зображення, що наочно у вигляді певних геометричних фігур показує співвідношення між різними величинами, які порівнюються [1]. Одними з найвідоміших видів діаграм є графіки та гістограми. Через значне поширення графіків, інші види діаграм, інколи, помилково називають графіками. Розрізняють]: Стовпчасті та лінійчасті діаграми —- застосовуються для спостереження змін в часі або за різних умов для невеликої кількість наборів даних. Графіки — використовуються для зображення трендів та функціональних залежностей. Будується за допомогою точок з'єднаних лініями або кривими вищих порядків. Секторні діаграми — для пропорційної залежності в певний момент часу. Діаграми Венна - для ілюстрації теоретико-множинних відношень. Гістограми — походить від стовпчастої діаграми[5]. Має вигляд стовпців без розривів між ними. Широко застосовується в статистиці для зображення дискретного розподілу частот.

- Діаграми з областями

- Точкові діаграми

- Біржові діаграми

- Поверхневі діаграми

- Кільцеві діаграми

- Бульбашкові діаграми

- Пелюсткові діаграми

- Картодіаграми — зазвичай використовується для географічних даних; також може бути використана для частин пристроїв або частин тіла людей та тварин[

Діаграми в основному складаються з геометричних об'єктів (точок, ліній, фігур різних форм та кольорів) та домоміжних елементів (осей координат, умовних позначень, заголовків і т.д.). Також діаграми діляться на плоскі (двомірні) і просторові (трьохмірні або об'ємні). Порівняння і співставлення геометричних об'єктів на діаграмах може відбуватися в різних вимірах: по площі фігури або її висоті, по місцезнаходженню точок, по їх густині, по інтенсивності кольорі і т.д. Крім того дані можуть бути представлені в декартовій або полярній системі координат.

Побудова діаграми за допомогою майстра Побудову діаграми полегшує Майстер діаграм. Він розбиває процес створення діаграми на декілька кроків. Для відображення діалогового вікна Майстер діаграм (Chart Wizard) можна скористатися контекстним меню, клацнувши правою кнопкою миші ярличок робочого аркуша і вибравши в меню команду Додасть» (Insert). З'явиться діалогове вікно Вставка (Insert) у якому на вкладці Загальні (General) виділите значок Діаграма (Chart) і натискуйте кнопку ОК . Аби відображувати на діаграмі назви стовпців і рядків, включите їх у виділений діапазон вічок. Для виділення декількох несуміжних діапазонів утримуйте клавішу Ctrl.

20. Excel - програмований табличний калькулятор. Всі розрахунки в Excel виконують формули. Excel вважає формулою все, що починається із знаку "=". Якщо в чарунці написати просто "1 +1", то Excel не буде обчислювати цей вислів. Однак, якщо написати "=1 +1" і натиснути клавішу Enter, в чарунці з'явиться результат обчислення виразу - число 2. Після натискання клавіші Enter формула не пропадає, її можна побачити в панелі інструментів «Рядок формул». У формулі можна використовувати різні типи операторів (арифметичні і т.п.), текст, посилання на чарунку або діапазон чарунок, круглі дужки, іменовані діапазони. Природно, в формулах дотримується пріоритет виконання операцій (множення виконується раніше додавання і т.п.). Для зміни порядку виконання операцій використовуються круглі дужки.

Оператори в Excel бувають бінарні і унарні. Бінарні оператори працюють 2(двома) значеннями. Наприклад, оператор «*» примножує число зліва від себе на число праворуч від себе. Якщо число ліворуч або праворуч пропустити, то Excel видасть помилку. Унарні оператори оперують одним значенням. Приклад унарних операторів: унарний «+» (нічого не робить), унарний «-» (змінює знак числа праворуч на протилежний) або знак «%» (ділить число зліва на 100).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]