Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
28.85 Кб
Скачать

Спортивний комплекс цска

В армійському спортивному містечку до наявних спортивних споруд (гімнастичний манеж, критий каток, закритий басейн) додалися два будинки: побудований напередодні Олімпіади Палац спорту ЦСКА з трибунами на 5 тисяч глядачів і критий футбольно-легкоатлетичний комплекс з двома арени. Одна арена віддана в розпорядження фехтувальникам (за їх змаганнями можуть спостерігати 6 тисяч глядачів), інша - борцям вільного і класичного стилю (тут трибуни вміщують до 8 тисяч чоловік).

Будівля вражає своїми розмірами. Довжина його - 320 метрів, ширина - 120 метрів, висота, як у п'яти-шестиповерхового будинку. Ця споруда теж можна віднести до унікальних. У легкоатлетичному крилі укладені 200-метрові бігові доріжки, є сектори для метання та стрибків. У іншому крилі будівлі - футбольне поле "літніх" розмірів зі штучною травою. Можна також проводити змагання з ігрових видів спорту і навіть зі стрільби з лука - дистанція достатня. У блоці обслуговування - спортивні зали, роздягальні, душ, сауни, масажні та інші потрібні спортсменам приміщення, є навіть кінозал для навчальних фільмів.

Автори проекту - колектив під керівництвом заслуженого архітектора Ю. Кривущенко (він, до речі, брав діяльну участь в проектуванні всього спорткомплексу ЦСКА).

Спортивний комплекс "Сокольники"

Краснопрудная і що продовжує її Русаковська вулиці, забудовані багатоповерховими будинками з дзеркальними вітринами магазинів, ведуть до одного з найбільших парків культури і відпочинку в Москві - "Сокольники". Тут у старовину проходила царське полювання з соколами, що і дало назву цьому древньому лісового масиву.

На початку 70-х років тут, прямо у парку, були зведені стіни спорткомплексу "Сокольники".

Палац зведений за проектом архітекторів В. Нестерова, А. Половнікова і Б. Шапіро. Дах споруди, що спирається на металеві трубчасті опори - колони, як би ширяє над комплексом. Широкі підходи, сходи-пандуси галерей, легкі опори і об'єднують їх перекриття, алюміній зовнішньої обробки створюють запам'ятовується образ сучасної спортивної споруди. Трибуни, оздоблюють з чотирьох сторін штучне крижане поле, вміщують 11 тисяч глядачів. Над західною трибуною підносяться засклені кабіни спортивних коментаторів і апаратні. Палац може використовуватися для проведення змагань з боксу, волейболу та інших видів спорту. Під час універсіади, в 1973 році, в ньому проводились змагання з волейболу. Напередодні Олімпіади-80 він був капітально реконструйований. Тут пройде олімпійський турнір майстрів ручного м'яча у присутності 8 тисяч глядачів.

Спортивний комплекс "Измайлово"

На схід від Сокольников розташований інший зелений масив - один з найбільших у світі лісопарків - Ізмайлово. У старих часів тут розташовувалася царська садиба з господарськими угіддями, звіринцем, а також палацовим селом. У Ізмайлові пройшли дитячі роки Петра I, тут він спустив на Проснянскій ставок ботик - "дідусь російського флоту", влаштовував вчення потішних полків, що поклали початок регулярної російської армії. У Ізмайлові зосереджений ряд спортивних споруд. Серед них - універсальний спортивний зал, де відбувся олімпійський турнір штангістів; стадіон, розрахований на 26 тисяч глядачів, де тренувалися олімпійські команди; навчально-спортивний комплекс державного центрального інституту фізичної культури, побудований за проектом народного архітектора СРСР Б. Іофа. Універсальний зал представляє собою великий обсяг з чітким ритмом вертикалей, що розділяють скляні поверхні фасадів. Стилобат об'єднує зал з басейном для плавання. Зал має у своєму розпорядженні медичним центром, саунами. У внутрішньому дворику - водойму з зеленими насадженнями. У стилобаті розташовані басейни, з'єднані з приміщеннями, де спортсмени виступають, тренуються і відпочивають. З покрівлі стилобату, куди веде широка парадні сходи, можна потрапити через фойє в зал з трибунами на 5 тисяч глядачів. Після XXII Олімпійських ігор в ньому обладнані арена для гри в міні-футбол і зал для хореографічних занять. Проект унікального спортивного залу розроблений архітекторами І. Гунстом і Н. Смирновим. Після закінчення Олімпійських ігор він увійшов у навчально-спортивний комплекс інституту фізичної культури, який включає будівлі різного призначення - навчальні корпуси, спортивні зали, гуртожитку.