Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водні ресурси.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
37.61 Кб
Скачать

4.2.3. Транскордонне забруднення поверхневих вод

Протягом 2009 року відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції проводився постійний контроль якості вод транскордонної річки Західний Буг. Контроль проводився по спільних створах з Республікою Польща та Республікою Білорусь, розташованих в с. Литовеж Іваничівського району, м. Устилуг Володимир-Волинського району, ст. Ягодин Любомльського району, с. Грабове Шацького району. Рівнів високого чи екстремального забруднення вод не встановлено. Стан річки в 2009 раці, в порівнянні з 2008 роком, залишився стабільним.

Відділ гідрології Волинського ЦГМ щоквартально надає інформацію Варшавському інституту метеорології і водного господарства про середньодобові рівні та температуру води, щоденні витрати води, опади, в зимовий період-про льодову обстановку на річках басейну Західний Буг

4.3. Якість поверхневих вод

4.3.1. Оцінка якості вод за гідрохімічними показниками

Контроль якості поверхневих вод в 2009 році відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції проводився в 45 пунктах та 62 створах основних річок та їх приток області. Було відібрано та проаналізовано 267 проб води, виконано 6313 визначень. За результатами досліджень гідрохімічних показників у 37 пробах встановлено перевищення ГДКВР по ХСК, БСК5, азоту амонійному, фосфатах, залізу загальному, сульфатах на річках Луга, Гапа, Стрипа, Цир, Вижівка, Путилівка. Рівнів високого чи екстремального забруднення не виявлено. В 2009 році стан поверхневих водойм області в порівнянні з 2008 роком, залишився стабільним.

4.3.2. Гідробіологічна оцінка якості вод та стан гідробіоценозів

Гідробіологічна оцінка якості вод проводиться Інститутом гідробіології НАНУ.

4.3.3. Мікробіологічна оцінка якості вод з огляду на епідемічну ситуацію

Держсанепідслужба Волинської області здійснює постійний моніторинг за санітарним режимом водних рекреацій в місцях водокористування населення.

Протягом 2009р. із проведених 444 проб лабораторних досліджень річкової і озерної води в місцях водокористування (водні рекреації) на санітарно-хімічні показники встановлено не відповідність санітарно-гігієнічним вимогам в 29 пробах, або 6,5% (в 2008р. цей показник становив 5%). Перевищення нормативних показників встановлені по завислих речовинах, БСК, запаху. Перевищення концентрацій пестицидів, солей важких металів, СПАР – не встановлено.

За результатами мікробіологічних досліджень в 285 проб відсоток невідповідності становить 7,0% (в 2008р. цей показник становив 11,3%). В зв'язку з мікробним забрудненням води міського пляжу м. Ковеля постановою головного державного санітарного лікаря Ковельського району була припинена його експлуатація з забороною купання.

За виявлені порушення вимог санітарного законодавства було притягнуто до адміністративної відповідальності 24 особи, винесено 3 постанови про тимчасове припинення експлуатації.

4.3.4. Радіаційний стан поверхневих вод

Спостерестереження за радіоактивним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій виконувалися Рівненською гідрогеолого-меліоративною експедицією на пунктах спостережень в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількісні значення 90Sr та 137Cs, які були зафіксовані в 2009 році, коливаються в допустимих межах, але в цілому відслідковується тенденція зменшення рівня радіоактивного забруднення.