Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат обої.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.78 Mб
Скачать

Реферат

На тему:

Види шпалер

Виконала : Гаврилюк М.О.

Перевірив: Осінська

Зміст

1.Історія шпалер

2.Класифікація, вимоги до якості шпалер

3.Упаковка, маркування, транспортування і зберігання

4.Види шпалер : класифікація і характеристики

5.Список використаних джерел

1.Історія шпалер

Історія шпалер почалася в Китаї, раніше 200 року до нашої ери. Саме в той час у Китаї винайшли рисовий папір і почали обклеювати нею стіни жител. Китайські майстри зберігали секрет виготовлення паперу майже півтисячоліття. Лише в 6 столітті про нього дізналися японці, а після битви при Самарканді (751 р.) спосіб виготовлення паперових аркушів китайські бранці видали арабів. Приблизно у VIII столітті нашої ери, бумагороблення почало поширюватися в Європі, а в X-XI століттях повністю захопило «старий світ», включаючи Росію.

Китайські мальовані шпалери високо цінувалися у всі часи, незалежно від примх моди і різноманітності смаків. Зразки старовинних розмальованих шпалер і сьогодні прикрашають стенди кращих музеїв світу. І все-таки, широке застосування паперові шпалери знайшли набагато пізніше, основними ж матеріалами для обробки стін були шкіра і тканина. Шпалери з будь-якого матеріалу в ті часи були предметом розкоші і свідчили про високий соціальний статус власників будинків з шпалерами. Часто шпалерами оформлялися тільки парадні приміщення. Штофні шпалери з дорогоцінної шовкової пряжі зі складними композиціями були можливі тільки в будинках вельмож, дворяни з меншим достатком задовольнялися розписним полотном. Багато багаті європейці замовляли художникам виготовлення розфарбованої паперу для обклеювання стін. Але говорити про повноцінні шпалерах до винаходу друкованого процесу не доводиться.

У XVII-XVIII ст. в країнах Західної Європи великою популярністю користувалися так звані «фальшиві шовку». Робили їх так: на гарантування поверхню паперу насипали обрізки шовкових ниток, грунт висихав, шовк приклеювався. Створювалася повна ілюзія тканини. До речі, подібними шпалерами був прикрашений і Лувр - резиденція французьких королів, і замок герцога Армана-Жана дю Плессі, кардинала де Рішелье.Расцвет моди на паперові шпалери припадає на другу половину XVIII століття. У Росії перевагу «папірців» віддавали в Москві, що було пов'язано з особливою московської модою на порівняно недорогі імітаційні матеріали в обробці приватних особняків і садиб.

У ті часи шпалери клеїли не прямо на стіни або паперовий подслой, як зараз, а лише на полотно, натягнутий на дерев'яну раму, який і прикріплювали до стіни. Таким чином, по обидва боки шпалер був повітря. Дорогі шпалери повільніше сирів, менше деформувалися та вицвітають. До того ж при генеральному прибиранні їх можна було зняти почистити і, якщо потрібно, замінити полотно. Перший час малюнки шпалер наслідували фактурі штукатурки, цегли або імітували окремі архітектурні деталі. Але, поступово, виявлялися і їх специфічні властивості та переваги. Наприклад, шпалери часто імітували фактуру і малюнок різних тканин. Малюнки та тканих і паперових шпалер завжди підпорядковувалися моді.

У XVIII столітті це могли бути алегоричні сюжети, пейзажі, зображення пастушок і пастушків, жанрові сцени, китайські пейзажі або дрібні квіткові візерунки, імітації під мармур, малахіт , лазурит. У «Вікторіанську епоху» все більше розвиваються методи машинної багатобарвної друку, що призводить до подальшого здешевлення шпалер і зростання їх популярності. Шпалери приходять практично до кожної оселі. Створення шпалер було своєрідним жіночим рукоділлям. Пані самі малювали або вирізали по контуру окремі деталі, створюючи справжні шедеври.

З воцарінням епохи модернізму, шпалери впали в «немилість», але тривало це тільки до початку 20 років, після чого настало нове «відродження» шпалер.

У сучасному житті шпалери відіграють величезну роль. Немає практично жодного будинку, де немає шпалер. Але говорити тільки про шпалери вже не зовсім вірно. Це ціла індустрія «обробки стін».