Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базовий навчальний план середньої загальноосвіт...docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
50.44 Кб
Скачать

Характеристика навчальних програм, підручників і навчальних посібників

Навчальна програма- це нормативний документ, в якому окреслюється коло основних знань, умінь і навичок, що підлягають засвоєнню з кожного окремо взятого навчального предмету.

Навчальна програма це державний документ, що визначає зміст і обсяг знань з кожного навчального предмета, умінь і навичок, якими необхідно оволодіти, за розділами і темами з розподілом їх за роками навчання.

Навчальна програма складається із:

  • пояснювальної записки, що розкриває основні зав­дання навчального предмета, особливості організації і методи навчальної діяльності, форми зв'язку класної та поза класної роботи;

  • змісту дисципліни за розділами і темами;

  • практичних і лабораторних занять;

  • системи вмінь і навичок, якими мають оволодіти учні.

  • перелік унаочнень, літератури для учнів та методич­ної літератури для викладачів;

  • критерії оцінювання знань, умінь і навичок щодо кожного з видів роботи.

Вона містить перелік тем матеріалу, що вивчається, рекомендації щодо кількості годин на кожну тему, розподіл тем за роками навчання та час, відведений на вивчення всього курсу. Зараз у школах використовують два види навчальних програм: типові програми та робочі шкільні програми.

Типові програми окреслюють лише найбільш загальне, базове коло знань, умінь і навичок, систему провідних наукових світоглядних ідей, а також загальні рекомендації з перерахуванням необхідних і достатніх засобів і прийомів навчання, специфічних для конкретного навчального предмета. Типові програми є основою для складання робочих шкільних та індивідуальних навчальних програм.

Типова навчальна програма в структурному відношенні складається з трьох основних компонентів:

  • пояснювальна записка, або вступ, в якій визначаються цільові напрями вивчення даного конкретного навчального предмету в системі навчальних дисциплін загальноосвітньої школи;

  • власне зміст освіти — навчальний матеріал, який містить основну інформацію, поняття, закони, теорії, перелік обов'язкових предметних умінь і навичок, а також перелік умінь і навичок, формування яких здійснюється на міжпредметній основі;

  • методичні вказівки про шляхи реалізації програми, в яких указуються методи, організаційні форми, засоби навчання, а також вказівки щодо оцінки знань, умінь і навичок, одержаних учнями в процесі вивчення даного навчального предмета. Особлива увага приділяється міжпредметним зв'язкам.

Теорія і практика розробки навчальних програм знає два способи їх побудови: лінійний і концентричний.

Суть лінійного способу побудови навчальних програм полягає в тому, що окремі частини навчального матеріалу утворюють неперервну послідовність тісно пов'язаних між собою ланок. Причому, нове будується на основі вже відомого і в тісному зв'язку з ним. Така побудова навчальних програм має свої позитивні і негативні моменти. Перевагою лінійного способу побудови навчальної програми є його економність у часі, який дозволяє позбутися дублювання матеріалу. А недоліком є те, що учень, особливо молодших класів, не в змозі зрозуміти суть явищ, що вивчаються, у зв'язку з їх складною природою.

При концентричному способі побудови навчальних програм один і той же матеріал викладається кілька разів, але з елементами ускладнення, розширення, збагачення змісту освіти новими компонен­тами, з поглибленням аналізу зв'язків і залежностей між ними.

Концентричне розташування матеріалу в програмі передбачає не просте повторення, а вивчення тих самих питань на розширеній основі з більш глибоким проникненням в суть розглядуваних явищ і процесів. І хоча концентризм сповільнює темп шкільного навчання, потребує більших витрат часу на вивчення матеріалу, іноді породжує в учнів ілюзії знання тих питань, з якими вони повторно зустрічають­ся, без нього в школі не обійтись. Це особливо проявляється в процесі вивчення мови, математики, історії та інших предметів, які вивчаються в початковій школі, а потім у старших класах.

Негативних ознак лінійного і концентричного способу побудови навчальних програм значною мірою вдається уникнути при складанні навчальних програм з використанням спіралеподібного розташування в них навчального матеріалу, коли вдається поєднати послідовність і циклічність його вивчення. Характерною особливістю цього способу є те, що учні, не випускаючи з поля зору основної проблеми, поступово розширюють і поглиблюють коло пов'язаних з нею проблем. На відміну від концентричної структури, при якій до початкової проблеми повертаються інколи навіть через декілька років, в спіральній структурі відсутні подібні перерви. Крім того, на відміну від лінійної структури навчання, спіралеподібна структура не обмежується одноразовим представленням окремих тем.

Важливу роль відіграє авторська модернізація навчаль­них програм залежно від нових методичних знахідок, нау­ково-методичного прогресу і змін в соціальному житті. Так, наприкінці 80-х років минулого сторіччя виникла потреба внесення істотних змін до програм з російської та української літератури, коли було знято заборону на тво­ри незаслужено витіснених з духовного простору пись­менників, розширено перелік сучасних авторів. Необхідність загального екологічного навчання і виховання знач­но змінила програму з географії.

Внесенням змін до програм займаються комісії, ство­рені при Науково-методичному центрі Міністерства осві­ти і науки, до яких входять провідні вчені, спеціалісти-практики.

Зміст навчальних програм конкретизується у підручниках і навчальних посібниках,які є основним джерелом знань і організації самостійної роботи учнів, одним з найважливіших засобів навчання.

Підручник навчальне видання, яке містить основи наукових знань з певної навчальної дисципліни, подані відповідно до мети й завдань навчання, визначених програмою і вимог дидактики, вікової та педагогічної психології.

Головне його призначення — зорієнтувати вчителя у змісті навчання на кожному уроці та допомогти учням са­мостійно поглибити здобуті на уроці знання.

Підручник повинен навчати учня вчитися. А для цього за формою викладу він має бути компактним, лаконічним, містити матеріал високого ступеня узагальнення і, разом з тим, конкретним, містити в собі необхідний і достатній обсяг фактичного матеріалу. Причому, матеріал підручника, як і навчального посібника, повинен мати наукову основу, відображати виклад істинної науки, і, разом з тим, бути доступним відповідному віку учнів, враховувати їх інтереси, особливості їх психічних процесів — сприймання, мислення, пам'яті, стимулювати потребу, волю школярів у пізнанні, їх відповідальність у процесі навчання. Систематичний виклад навчального матеріалу в підручнику повинен здійснюватися в єдності з методами пізнання і відрізнятися популярністю, цікавістю, проблемністю.

Структура підручника має:

  • текст, як головний компонент (основний, додатковий, пояснювальний)

  • нетекстові допоміжні компоненти. апарат організації про­цесу засвоєння змісту; запитання і завдання; інструктив­ні матеріали (пам'ятки, зразки розв'язування задач, при­кладів); таблиці; написи-пояснення до ілюстративного ма­теріалу; вправи; ілюстративний матеріал (фотографії, малюнки, плани, карти, креслення та ін.); апарат орієн­тування (вступ, зміст, бібліографія).

Всі тексти мають описовий, розповідний, аналітичний характер. До текстових компонентів належать: апарат організації і засвоєння (запитання і завдання, пам'ятки або інструктивний матеріали, таблиці І шрифтові виділення, підписи до ілюстративного матеріалу, вправи); ілюстративний апарат містить передмову, примітки, заголовки, вказівки. За характером відображення дійсності тексти можуть бути емпіричними (відображати факти, явища, події, міс­тити вправи, правила) і теоретичними (містити законо­мірності, теорії, методологічні знання). Більшість шкіль­них підручників містить тексти обох типів.

За основним методом викладу матеріалу тексти мо­жуть бути репродуктивні, проблемні, програмовані, комп­лексні. Репродуктивні тексти — високоінформативні, структурні, зрозумілі учням, відповідають завданням по­яснювально-ілюстративного навчання. Проблемний текст подають у формі проблемного монологу, в якому з метою створення проблемних ситуацій позначають суперечнос­ті, вирішують проблему, аргументують логіку формуван­ня думки. У програмованому тексті зміст подається час­тинами, а засвоєння кожного інформативного блоку пере­віряється контрольними запитаннями. Комплекснийт екст містить певні дози інформації, необхідні учням для розуміння проблеми, а проблема визначається за логікою проблемного навчання.

Текст підручника може бути аналітичним або синте­тичним, побудованим за допомогою дедуктивного чи ін­дуктивного методу.

Усі питання і завдання підручників за ступенем пізна­вальної самостійності учнів можна поділити на: репро­дуктивні та продуктивні. Репродуктивні тексти — питан­ня і завдання, які вимагають від учня відтворення знань без істотних змін. Продуктивні тексти — передбачають трансформацію знань, істотні зміни в структурі їх засвоєн­ня або пошук нових знань.

Зміст навчального матеріалу в підручнику може форму­ватися за: генетичним (у послідовності, в якій він форму­вався історично);

логічним (викладення його відносно сучас­ної логічної структури відповідної науки);

психологічним (з урахуванням пізнавальних можливостей учнів) принципа­ми. У більшості підручників ці принципи переплітаються.

Доповненням до підручника є різноманітні навчальні посібники:

Навчальний посібник видання, яке доповнює або частково замінює підручник.

Навчальний посібник книга, матеріал якої розширює межі під­ручника, містить додаткові, найновіші та довідкові відомості.

До цієї категорії навчальних видань належать атласи, довідники, збірники задач і вправ, словники, хрестоматії,географічні карти, книги для позакласного читання і т.д. тощо. Підручники і навчальні посібники сприяють форму­ванню в учнів навичок самостійної пізнавальної діяльнос­ті, самоконтролю, є засобом керівництва їх пізнавальною діяльністю.

Особливістю навчальних посібників є те, що в них навчальний матеріал значною мірою доповнює і розширює матеріал підручника. Працюючи з ними,учні навчаються викладати, аналізувати, критикувати, доповнювати, змінювати стиль свого викладу.

Отже, підручники і навчальні посібники - це не що інше, як інформаційна модель навчання, своєрідний сценарій навчального процесу

Загальноосвітній навчальний заклад працює за навчаль­ними програмами, підручниками, посібниками, що ма­ють відповідний гриф Міністерства освіти і науки, та ви­конує навчально-виховні завдання на кожному ступені навчання відповідно до вікових особливостей і природних здібностей дітей.