Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_robota.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

3.2.3. Освітлення: природне та штучне

Розглянемо освітлення приміщення планового економічного відділу. Розрізняють природне та штучне освітлення. Найбільш сприятливим для зору та підвищення продуктивності є чергування природного освітлення зі штучним (залежно від годин дня).

Два вікна відділу розташовані по одну сторону кімнати і виходять на сонячну сторону, що забезпечує природну освітленість у світлий час доби. Робочі місця розташовані так, що природне освітлення знаходиться ліворуч або праворуч, тобто застосовується однобічне освітлення.

Розрахуємо необхідну площу світлових отворів у % від площі підлоги приміщення. Необхідна площа світлових отворів у % від площі підлоги приміщення, що забезпечує нормоване значення КПО визначається за формулою:

,

(3.1)

де Sо – площа світлових отворів при бічному освітленні, м2;

eн – нормоване значення КПО, визначається згідно з [14] залежно від розряду зорових робіт (для робіт високої точності ен = 1,8 %);

ηо – світлова характеристика вікон, визначається згідно і для даного приміщення ηо = 9;

Sh – площа підлоги приміщення, м2, для вказаного приміщення Sh = 3х4 = 12 м2;

Кб – коефіцієнт, що враховує затемнення вікон, будівлями що стоять навпроти. Оскільки будівель навпроти відділу немає, то Кзд = 1;

Кз – коефіцієнт запасу, що враховує зниження освітленості при експлуатації світлопроникного матеріалу і залежить від концентрації газів і пилу в повітряному середовищі робочої зони і розташування світлопропускаючого матеріалу; Кз при вертикальному розташуванні вікон в адміністративних приміщеннях дорівнює 1,2;

τо – загальний коефіцієнт світлопропускання, визначається за формулою:

τо = τ1 τ2 τ3τ4τ5,

(3.2)

де τ1 – коефіцієнт, що враховує втрату світла в світлопроникному матеріалі, для подвійного скла τ1 = 0,8; τ2 – коефіцієнт, що враховує втрату світла у переплетіннях світлових отворів, для металевих рам τ2 = 0,65; τ3 – коефіцієнт, що враховує втрату світла в несучих конструкціях при бічному освітленні; τ3 = 1;τ4 – коефіцієнт, що враховує втрату світла в сонцезахисних пристроях, τ4=1; τ5 – коефіцієнт, що враховує втрату світла в захисній сітці, встановленій під ліхтарями, за їх відсутності τ5 = 1.

Отже,

τо = 0,8·0,65·1·1·1 = 0,52

r1 – коефіцієнт, що враховує вплив відображеного світла при боковому освітленні, визначається з [14], r1 = 1,5.

Розрахунок необхідної площі світлових прорізів проведемо за формулою 1:

Отже, розрахункова величина світлових отворів при боковому освітленні дорівнює 2,99, що складає меншу величину в порівнянні з існуючим світловим отвором в даному приміщенні з вікнами загальним розміром 6 м2.

Оскільки фактична площа світлових прорізів перевищує мінімально необхідну, приміщення повністю забезпечене природним освітленням, необхідним для виконання зорових робіт високої точності.

Розрахунок штучного освітлення

Проведемо розрахунок штучного освітлення.

Для цього розрахуємо кількість світильників типу ШОД, необхідних для забезпечення приміщення штучним освітленням за умови використанні ламп ЛБ-40 із світловим потоком 2480 лм в приміщенні розмірами 4х3 м. В розрахунку застосовуємо метод використання світлового потоку, основне розрахункове рівняння якого має вигляд:

(3.3)

Кількість світильників розрахуємо за формулою:

(3.4)

де kз – коефіцієнт запасу, який визначається згідно з [14] і для приміщень з малим виділенням пилу становить 1,5 ;

S – освітлювана площа, м2 (12 м2);

z – коефіцієнт нерівномірності освітлення (становить 1,1);

N – кількість світильників;

n – число ламп у світильнику;

Emin – мінімальна освітленість, яка визначається залежно від фону, контрасту об’єкта з фоном і для зорових робіт високої точності, згідно з [14]. В розрахунку штучного освітлення приймаємо, що фон виконання зорових робіт – світлий, а контраст об’єкта з фоном – великий. Тому, згідно [14] зорові роботи високої точності віднесені до підрозряду а. Для загального освітлення при використанні люмінесцентних ламп мінімальна освітленість робочих місць становить 400 лк;

η – коефіцієнт використання світлового потоку, у відповідності із розрахованим індексом приміщення за [14] складає 0,56 .

Розрахуємо даний показник за формулою 3.5:

світильника

Таким чином, для забезпечення нормованої освітленості, яка дозволить виконувати роботи високої точності у приміщенні необхідно встановити 3 світильники вказаного типу, розташовуючи рівномірно по периметру приміщення. В нашому випадку в плановому економічному відділі встановлено 5 світильників, а, отже, приміщення є повністю забезпеченим штучним освітленням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]