Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_robota.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

3.2. Умови праці на робочому місці

Плановий економічний відділ знаходиться на третьому поверсі трьохповерхового будинку. Розмір приміщення становить 4х3х3 м, тобто, довжина – 4 м, ширина – 3 м та висота – 3 м відповідно. Площа приміщення дорівнює 12 м2, об’єм – 36 м3На території планового економічного відділу розташовано 4 робочих місця. Площа, що припадає на одне робоче місце становить 3 м2, об’єм – 9 м3, що не в відповідає нормі (не менш 6м2 і 15м3 згідно СНиП П-90-81, СН 512-78 і ДСанПіН 3.3.2.007-98).

В оформленні приміщення враховані вимоги оформлення офісних приміщень. Кімната планового економічного відділу на підприємстві Березанської виправної колонії № 95 оформлена в бежевій гамі. Дерев'яна світло-коричнева мебель, світлі шпалери на стінах, що сприяє моральному клімату колективу. У відділі розміщаються 4 письмових столи, 1 шафа для документів, 1 шафа для одягу. Робочі місця розташовані уздовж стін. Таким чином працівники-економісти бачать один одного і можуть налагоджено працювати в команді без особливих зусиль, не відходячи від свого робочого місця.

У приміщенні відділу знаходяться 1 комп’ютер ІВМ РС АТ Pentium III, за яким працює начальник планового економічного відділу. При організації робочого місця оператора за дисплеєм передбачені наступні параметри: відстань від задньої стінки комп'ютера до стіни - 140 мм; відстань від підлоги до сидіння дорівнює 450 мм; відстань від сидіння стільця до нижнього краю робочої поверхні 320 мм; відстань від очей оператора до дисплея 540 мм; відстань між передньою поверхнею тіла оператора і краєм робочої поверхні столу - 70 мм; відстань від очей оператора до документації 600мм; висота робочої 780 поверхні мм. Всі вимоги до організації робочого місця дотримано.

Схема робочих місць планового економічного відділу подана на рис. 3.1.

4

Полотно 4 Прямая соединительная линия 3

Рис. 3.1. Схема робочих місць планового економічного відділу

1, 2 – вікна;

3, 4, 5, 6 – робочі місця економістів;

7 – кондиціонер;

8 – шафа для документів;

9 – шафа для одягу;

10 – вхідні двері.

Електронно-обчислювальна техніка розміщується на столі начальника планового економічного відділу. Поряд з комп’ютером знаходяться кімнатні рослини, що поглинають радіоактивне випромінювання.

3.2.1 Повітря робочої зони

У зимовий час для опалення приміщення планово-економічного відділу підприємства БВК №95 застосовується централізоване водяне опалення у вигляді багатосекційних алюмінієвих батарей.

Також приміщення обладнане кондиціонером, що забезпечує рух повітря в приміщенні і відповідність об'єму необхідного приточного повітря.

Відносна вологість повітря коливається в межах 50-55%, швидкість руху повітря складає 0,1 м/с. Температура повітря в приміщенні відділу складає + 20 - + 21С°, що відповідає нормативному значенню.

Значення параметрів, що характеризують санітарно-гігієнічні умови праці у плановому економічному відділі підприємства, представлені в табл.3.1

Таблиця 3.1

Параметри, що характеризують санітарно-гігієнічні умови праці у фінансовому відділі підприємства

Параметр

Фактичне значення

Норматив за ДСТ 12Л .005.88

Відповідність фактичного значення державному нормативу

1

Температура повітря, °С

20-21

22-24

відповідає

2

Відносна вологість, %

50-55

40-60

відповідає

3

Швидкість руху повітря, м/с

0,1

0,1

відповідає


3.2.2. Шум

Шум – це комплекс хаотичних звуків, різних за частотою та інтенсивністю, які викликають неприємні суб'єктивні відчуття. Дана категорія характеризується такими показниками, як інтенсивність та частота шуму. Інтенсивність шуму вимірюється в децибелах (дБ), а частота — в герцах (Гц). Рівень шуму у відділі не перевищує припустиму величину 60 дБА. Джерелом шуму є робота комп'ютера, принтера, сканера, телефонні дзвонки, розмови. РОЗРАХУНКИ + НОРМАТИНВІ ДОКУМЕНТИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]