Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Дисципліна: «Інформаційні технології та ТЗН»

Лабораторна робота № 11

Тема: Організація графічної інформації в MS Excel.

Мета: Навчитися будувати діаграми за табличними даними, готувати документи до друку та виводити на друк.

Засвоїти поняття:

  • Організація графічної інформації в Excel;

  • Діаграма;

  • Типи та види діаграм;

  • Елементи діаграми: область побудови діаграми, легенда, заголовки, ряд даних, осі значень і категорій, мітка даних, сітка, маркери.

Практичні завдання:

  1. Відкрийте та відформатуйте таблицю розміщену в книзі "Об’єми продаж" наступним чином:

      1. Додайте заливку до всього листа, при цьому саму таблицю залити білим кольором;

      2. Над таблицею розмістіть заголовок "Об’єми продаж" у вигляді об’єкту WordArt;

      3. Додайте заливку і до заголовків таблиці;

  1. За допомогою кнопки Автосумування обчисліть сумарні продажі кожного виду товарів за 1-й квартал в комірках C8:E8. Аналогічно заповніть області C12:E12, C16:E16 i C20:E20.

  1. У комірку C21 введіть формулу =СУММ(C5;C9;C13;C17) для знаходження річних продаж легкових автомобілів у магазині "Мрія". Використовуючи процедуру автозаповнення, скопіюйте цю формулу в область C21:E23.

  1. Скориставшись кнопкою Автосумування, знайдіть в області C24:E24 сумарні річні продажі для кожного виду товарів.

  1. Знайдіть суми за рядками у колонці "Разом" таблиці.

  1. До області числових даних таблиці застосуйте грошовий формат "Євро". Для цього виділіть область C5:F24, викличте контекстне меню, виконайте команду Формат ячеек, на вкладці Число виберіть формат Денежный, встановіть 0 знаків після коми та активізуйте Євро у списку грошових позначень.

  1. Застосуйте до таблиці підходяще обрамлення і залийте відтінками світлих кольорів колонку "Разом" та рядки "Разом".

  1. Побудуйте гістограму "Продажі за 1-й квартал" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область B4:E7 перейдіть до вкладки Вставка та виберіть відповідний тип діаграми. Введіть заголовок діаграми "Продажі за 1-й квартал" і виберіть розташування легенди внизу діаграми. Змініть колір фону для області побудови діаграми та області діаграми, використайте градієнтну заливку.

  1. Побудуйте кругову діаграму "Сумарні продажі за рік" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область C4:E4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область C24:E24. Задайте заголовок діаграми "Сумарні продажі за рік" і використайте для нього стиль WordArt, приберіть легенду, додайте Подписи даннях та виберіть опцію Имена категорий, збільшіть їх розмір. Для секторів діаграми, замініть тло секторів іншими кольорами. Змініть колір фону для області побудови діаграми та області діаграми. Використовуючи Формат ряда даных змініть Формат объемной фигуры задавши рельєф.

  1. Побудуйте кільцеву діаграму "Продажі за рік по магазинам" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область B21:B23 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область F21:F23. Введіть заголовок діаграми "Продажі за рік по магазинам", виберіть розташування легенди внизу діаграми і активізуйте Подписи данных та виберіть опцію Доля. Далі використовуючи кнопку Автофигуры панелі інструментів Рисование, за допомогою виносок створіть підписи "Мрія", "Десна", "Автосалон" до кілець діаграми.

  1. Побудуйте графік "Сезонні зміни продаж" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область C4:E4; C8:E8; C12:E12; C16:E16; C20:E20, використовуючи клавішу <Ctrl>. Введіть адресу області A5; A9; A13; A17; в поле Подписи оси Х вкладки Ряд. Відформатуйте підписи осей, змінивши розмір та шрифт. Задайте заголовок діаграми "Сезонні зміни продаж" та розташуйте легенду справа діаграми. Встановіть колір фону для області побудови діаграми та області діаграми. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі на 900000 та 1800000 відповідно.