Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-23.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
21.75 Кб
Скачать

17. Методи з'єднання пластикових труб

  1. При установці поліетиленових (ПЕ) труб зазвичай застосовують зварювання або компресійні фітинги. Зварювання в цьому випадку йде і в розтруб, і стик. При зварюванні в розтруб застосовується полімерний фітинг. Монтаж поліетиленових труб із застосуванням компресійних фітингів є найбільш зручним, тому що проходити може за любої погоди. Найголовніше — для цього не потрібно якихось спеціальних навичок.

  2. При прокладці каналізаційних систем установка поліпропіленових (ПП) труб вимагає використання гумових кілець. Якщо прокладається водопровід, використовується метод зварювання. Зварюючи ПП труби, слід використовувати для нагрівання і плавлення компактний зварювальний апарат. Розплавлені кінці труб міцно з’єднуються і фіксуються до повного їх охолодження. Застосовуючи для ущільнення гумові кільця, труби необхідно вставляти один в одного.

  3. Якщо ви займаєтеся монтажем труб з полівінілхлориду (ПВХ), скористайтеся фасонними частинами, укомплектованими гумовим кільцем ущільнювача. Встановлюючи труби з гладкою поверхнею і без розтруба, необхідно користуватися спеціальним клеєм і фітингами з ПВХ. Цим методом часто прокладають технологічні трубопроводи.

  4. Фітинги, застосовувані при установці пластикових труб, поділяються на прес-фітинги та різьбові. Вони допомагають досягати герметичності та надійності з’єднання, яке в міцності не поступається самим пластикових трубах. Також фітинги бувають пластиковими та металевими. Перші виготовляються з поліпропілену. Їх застосовують при установці систем гарячого і холодного водопостачання, опалювальних та каналізаційних систем. Фітинги з поліпропілену досить різноманітні і розрізняються за способами установки і призначенням. Поєднуючи труби за допомогою фітингів, мають ущільнювальні кільця, досить просто вставити трубу в фітінг.

  5. Є і ще один спосіб установки труб з пластику — електромуфтового зварювання. Використовується вона для з’єднання ПП труб. У цьому випадку застосовують особливі фітинги, які називаються електрозварні. Такий фітінг являє собою нагрівальний пристрій спіралевидної форми. Струм проходить через спіраль, нагріваючи її, після чого поліетилен нагрівається до температури плавлення, що дозволяє проводити зварювання фасонної частини з трубою.

18. Методи з'єднання метало пластикових труб

Перевагою підключення і з'єднання металопластикових труб є застосування спеціальних фітингів, додаткова нарізка різьблення при цьому не вимагається, а процес багато часу не займає. Проте труби з металопластику поводження з собою вимагають досить дбайливого і акуратного, при цьому технологія установки повинна дотримуватися вкрай суворо. Найбільш важливим є той факт, що встановлення металопластикових труб в переважній більшості потрібно прихована під штукатурку, така технологія навіть у найменшій мірі не допускає порушення герметичності. В даний час у продажу є величезний асортимент, як металопластикових труб, так і фітингів для них.

Встановлюючи черговий фітінг, неодмінно зверніть увагу на якість його різьблення. Фітинг не повинен мати ділянок з зірваної різьбленням, в крайньому випадку, допускається, коли в сумі довжина пошкодженої ділянки складає не більше 10% всієї різьби фітинга. Торці його неодмінно повинні бути перпендикулярними до поздовжньої осі деталі й володіти рівною, плоскою поверхнею. Різьблення повинні бути чистими не повинні містити задирок.

Герметичного з'єднання при застосуванні різьбових фітингів домагаються завдяки тиску, створюваному на розтискний кільці яке розмикається при закручуванні гайки. Передбачена спеціальна прокладка, щоб корпус фітинга міг з'єднатися з наконечником якомога щільніше. Щоб виконати ущільнення надійно і якісно, ​​на штуцері фітинга передбачені ущільнювальні кільця.Безпосередньо перед монтажем трубу необхідно развальцевать, щоб не пошкодити ці кільця, виконують цю операцію калібратором. Для з'єднання труби з фітингом використовують затискної хомут і гайки.

19. вимоги до встановлення запірної арматури

Запірна або запірно-регулювальна арматура повинна встановлюватися на штуцерах, безпосередньо приєднаних до посудини, або на трубопроводах, які підводять і відводять від посудини робоче середовище. При послідовному з'єднанні кількох посудин необхідність встановлення такої арматури між ними визначається розробником проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]