Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Ц__НА КАП__ТАЛУ ТА МЕТОДИЧН__ П__ДХОДИ ДО УПР...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
586.24 Кб
Скачать

Підхід в.В. Ковальова

Підхід В.В. Ковальова щодо ефективного управління капіталом підприємства та його структурою базується на побудові балансових моделей оцінки фінансового стану підприємства, які отримали широке розповсюдження в літературі, їх інколи називають моделями В.В.Ковальова.

Цей методичний підхід побудований на визначенні наступних показників:

1. Власні обігові кошти (ВОК) підприємства визначаються за наступною формулою:

де ВК власний капітал;

ДП довгострокові зобов’язання;

ПА позаобігові активи.

Застосування цієї формули буде коректним лише за умови, що довгострокові кредити використовуються для здійснення виробничого розвитку підприємства.

2 Нормальні джерела фінансування запасів (НДФЗ):

де ВОК власні обігові кошти;

БкрОК банківські кредити для формування обігових коштів;

ТКрЗ кредиторська заборгованість товарного характеру.

Банківські кредити для формування обігових коштів і кредиторська заборгованість товарного характеру приймаються в розрахунок тільки в обсягах заборгованості, строк погашення якої минув.

3 Запаси й витрати (ЗВ):

,

де З запаси;

ВМП витрати майбутніх періодів.

Залежно від співвідношення розрахованих показників визначають такі типи фінансової стійкості:

Абсолютна фінансова стійкість: за умови, що

Підприємство є абсолютно незалежним від зовнішніх кредиторів, оскільки всі необхідні оборотні активи формуються за рахунок власних джерел фінансування.

Така ситуація на підприємстві трапляється рідко, її не можна вважати ідеальною, оскільки використання позик для формування оборотних активів є розповсюдженою політикою фінансування. За настання абсолютної фінансової стійкості підприємство не використовує переваг, які має зовнішнє фінансування, при цьому обмежуючи зростання обсягів своєї діяльності.

Нормальна фінансова стійкість: за умови, що

На підприємстві застосовується ефективна політика залучення і використання позикових коштів, виробничі потреби підприємства в повному обсязі забезпечуються різноманітними джерелами фінансування (ВОК, короткострокові банківські кредити й позики для покриття оборотних активів, розрахунки з кредиторами за товари, роботи, послуги),строк сплати яких не настав.

Критична фінансова стійкість: за умови, що

На підприємстві виникли певні проблеми з джерелами фінансування запасів і витрат. Для формування певної частини оборотних активів використовуються джерела фінансування які не можна вважати нормальними (позикові кошти, що отримані для інших цілей, кредиторська заборгованість не товарного характеру, кошти фондів спеціального призначення).

Катастрофічна фінансова стійкість:за умови, що , та підприємство має непогашені у встановлений термін кредити та позики.

Підприємство не може розрахуватися вчасно по всіх кредитах.

Таким чином, наявність цілої низки підходів щодо проблеми ефективності управління капіталом та його структурою обумовлена неоднозначним впливом структури капіталу на різноманітні аспекти його діяльності. Різні думки вчених з даного питання пояснюються виділенням окремих характеристик діяльності підприємства як критерію управління співвідношенням власних і позикових коштів.

Питання для самоперевірки

  1. Назвіть підходи щодо проблеми ефективності управління капіталом.

  2. Розкрийте поняття «середньозважена вартість капіталу».

  1. Розкрийте суть традиційного погляду на залежність вартості та структури капіталу.

  2. Як залежить вартість і структура капіталу згідно з теорєю Модільяні-Міллера?

  3. Охарактеризуйте цільову структуру капіталу згідно з компромісним підходом.