Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОСПІЧАТАТЬ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Типологія сімей

Типологія сімей - розподіл сімей в залежності від існування особливостей їх соціально-демографічного складу та функцій.

Історичні типи в залежності від характеру розподілу сімейних обов'язків та лідерства:

1) традиційна сім'я (її ознаки: спільне життя принаймні трьох поколінь (бабусі-дідусі, їхні дорослі діти з подружжям, онуки); економічна залежність жінки від чоловіка (чоловік - власник власності); чіткий поділ сімейних обов'язків (чоловік працює, дружина народжує і виховує дітей, старші діти доглядають за молодшими і т.д.); глава родини - чоловік);

2) нетрадиційна (експлуататорська) сім'я (її відмінності від традиційної сім'ї: жінки працюють нарівні з чоловіками (залучення жінок до суспільної праці відбулося під час переходу від аграрного суспільства до індустріального); роботу на виробництві жінка поєднує з домашніми обов'язками (звідси - експлуататорський характер) ;

3) егалітарна сім'я (сім'я рівних) (відрізняється справедливим розподілом домашніх обов'язків, демократичним характером відносин (всі важливі для сім'ї рішення приймаються всіма її членами), емоційною насиченістю відносин (почуттям любові, взаємної відповідальності один за одного і т.д.).

Історичні типи, засновані на виділенні функції, що переважає в сімейному діяльності:

1) патріархальна сім'я (основна функція - господарсько-економічна: спільне ведення господарства, переважно аграрного типу, досягнення економічного добробуту);

2) дітоцентриська сім'я (найважливіша функція - виховання дітей, підготовка їх до самостійного життя в сучасному суспільстві);

3) подружня сім'я (її основна функція - емоційне задоволення партнерів по шлюбу). На думку дослідників, останній тип, поки ще широко не поширений в суспільстві, характеризує родину майбутнього.

Типології по різних підставах:

1) залежно від складу сім'ї: нуклеарна - батьки і діти; розширена - батьки, діти та інші родичі; неповна - один з батьків відсутній;

2) по етапу життєвого циклу: молода сім'я; сім'я з первістком; сім'я з підлітком; сім'я «покинуте гніздо» (коли діти виростають і створюють свої сім'ї);

3) за соціальним складом: сім'я робітників; сім'я нових росіян; студентська сім'я та інші.

В основі сучасної типології сім'ї лежить ознака наявності та кількості шлюбних пар в ній. Найпростіша класифікація виділяє:

нуклеарні сім'ї, включають одну шлюбну пару з неповнолітніми дітьми або без дітей;

розширені сім'ї, що включають більше однієї шлюбної пари, або шлюбну пару та інших повнолітніх родичів;

неповні сім'ї, які не мають жодної шлюбної пари.

Таким чином, наявність шлюбної пари не є обов'язковою ознакою сім'ї, тому що значна частина сімей не включає шлюбних пар. У сучасному світі абсолютна більшість сімей - (близько 3 / 4) - нуклеарна; однак постійно зростає частка неповних сімей.

Слід зазначити, що хоча стійкі шлюбні пари як основна форма співжиття склалися, мабуть, дуже давно, тим не менш у більшості суспільств протягом багатьох тисячоліть пізнього привласнюючого і раннього виробляє господарства основою сімейної структури була не шлюбна пара, а рід. Шлюби також входили в родину, але становили хіба що її периферію.

Рід - це існуюча протягом життя як мінімум декількох поколінь соціальна група, що складається з прямих нащадків будь-якої особи з боку батька або / або матері, всередині якої заборонені шлюби. Рід має назву, легендарного або реального предка («тотем») і символи приналежності до роду.

Спадкування приналежності до роду може відбуватися по материнській лінії (матрилинейной рід), по батьківській лінії (патрилинейность рід). У патрилинейность пологах заборонені шлюби з родичами по батьківській лінії, в матрилинейной - по материнській. Спочатку територіальні громади формувалися на основі будь-якого роду. Подружжя членів даного роду обов'язково повинні бути з іншого роду. При матрилинейной системі спорідненості чоловіки йшли в іншу громаду, при патрилинейность - жінки.

У багатьох народів (наприклад, в індіанців Північної Америки в XIX ст., У слов'ян у V-VI ст.) Звичайними були великі будинки, основу населення яких становили члени одного роду з подружжям. Подружжя не вважалися повноправними членами роду, оскільки належали до іншого роду. Населення таких будинків складало єдину розширену сім'ю, що включає безліч шлюбних пар. Проте головним у такій сім'ї є не відношення властивості, як у сучасній подружньої сім'ї, а саме ставлення спорідненості.

Слід зазначити, що рід - освіта не біологічне, а саме соціальне, оскільки заборона вступу в шлюб з родичами по батьківській лінії не виключало поєднання, наприклад, з двоюрідною сестрою по материнській лінії. Виникнення родової організації швидше за все обумовлено необхідністю закріплення майна (угідь) за родовою групою та організації діяльності з обробки землі і випасу стад. Рід екзогамії - правило, згідно з яким забороняється укладати шлюби між чоловіками і жінками, які належать до цієї соціальної групи.

Ендогамія - це правило, згідно з яким передбачається, що всі шлюби укладаються тільки в рамках даної соціальної групи. Строго ендогамние групи в історії майже невідомі. Тому й ендогамія - скоріше теоретична абстракція. Більш загальний випадок - гомогамія - переважне вступ в шлюби в межах однієї соціальної групи або категорії. Ендогамія є граничним випадком гомогамія. Однак у літературі закріпився саме термін «ендогамія».