Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота для ЕФКз-09.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

Д О В И К О Н А Н Н Я К О Н Т Р О Л Ь Н О Ї Р О Б О Т И

З Д И С Ц И П Л І Н И « Ф І Н А Н С И П І Д П Р И Є М С Т В »

для студентів спеціальності «Фінанси»

всіх форм навчання

ДОНЕЦЬК 2012 р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

Д О В И К О Н А Н Н Я К О Н Т Р О Л Ь Н О Ї Р О Б О Т И

З Д И С Ц И П Л І Н И « Ф І Н А Н С И П І Д П Р И Є М С Т В »

для студентів спеціальності «Фінанси»

всіх форм навчання

Затверджено на засіданні кафедри

фінансів і банківської справи

протокол №1 від 30.08.2012 р.

Донецьк 2012 р.

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни “Фінанси підприємств” для студентів спеціальності «Фінанси» всіх форм навчання // Склали: ас. Ритікова К.А. – Донецьк, ДонНТУ, 2011.

Методичний посібник містить варіанти контрольної роботи, основні питання, які необхідно розкрити, наведені вимоги щодо оформлення контрольної роботи, а також перелік рекомендованої літератури, необхідної для виконання контрольної роботи.

1. Вибір варіанту контрольної роботи

Відповідно до навчального плану студенти спеціальності «Фінанси» виконують контрольну роботу з дисципліни “Фінанси підприємств”. Її ціль – поглибити вивчення даного курсу, виявити знання по теорії і практиці фінансів. Контрольна робота є обов'язковою частиною навчального процесу.

Студенти виконують контрольну роботу, виходячи з варіанта, що відповідає початковій букві прізвища студента:

Варіант 1 – Ж, Т, Щ

Варіант 2 – К, Ц

Варіант 3 – А, Н

Варіант 4 – Г, І, Р

Варіант 5 – Б, О, Я

Варіант 6 – В, П

Варіант 7 – Є, Е, У

Варіант 8 – М, Ш

Варіант 9 – И, Х, Ю

Варіант 10 – Д, Ї, С

Варіант 11 – Л, Ч

Варіант 12 – З, Ф.

2. Методичні вказівки до виконання контрольної роботи

Контрольна робота складається з 67 задач, які пов'язані між собою.

Задача 1

Розрахувати суму амортизаційних відрахувань, використовуючи дані таблиці 1.

Методичні вказівки

При розрахунку суми амортизаційних відрахувань потрібно керуватися ст. 8 Закону України «Про внесення змін в Закон України про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р., із змінами та доповненнями та «Податковим кодексом України».

У бухгалтерському та податковому обліках застосовуються такі методи амортизації:

1. Прямолінійний - за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується на очікуваний період часу використання об'єкта основних засобів. Сутність методу полягає в тому, що сума амортизації залежить тільки від терміну використання (експлуатації) об'єкта основних засобів.

2. Метод зменшення залишкової вартості - річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею і результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкта з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкта на його первісну вартість.

3. Метод прискореного зменшення залишкової вартості - річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється виходячи з терміну корисного використання об'єкта і подвоюється.

4. Кумулятивний - річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця очікуваного терміну використання об'єкта основного фонду, на суму числа його корисного використання.

5. Виробничий - місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного місячного обсягу продукції (робіт, послуг) та виробничої ставки амортизації. Виробнича ставка амортизації обчислюється діленням вартості, яка амортизується на загальний обсяг продукції, який підприємство очікує виробити (виконати) з використанням об'єкта основних засобів.