Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контр. раб. для заочников Місцеві фінанси.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПВНЗ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ

ДОНЕЦЬКА ФІЛІЯ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з виконання контрольних РОбіт СТУДЕНТІВ заочної форми навчання

з дисципліни «місцеві ФІНАНСИ»

(для студентів напряму підготовки «Економіка та підприємництво»

спеціальності 7050104«Фінанси»)

Донецьк – 2009р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПВНЗ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ

ДОНЕЦЬКА ФІЛІЯ

КАФЕДРА ФІНАНСІВ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з виконання контрольних РОбіт СТУДЕНТІВ заочної форми навчання

з дисципліни «місцеві ФІНАНСИ»

(для студентів напряму підготовки «Економіка та підприємництво»

спеціальності 7050104«Фінанси»)

Затверджено на засіданні кафедри

фінансів і банківської справи

протокол № 1 від 28.08.2008 р.

Донецьк – 2009р.

Методичні рекомендації з виконання контрольних робіт студентів заочної форми навчання з дисципліни «Місцеві фінанси» (для студентів напряму підготовки «Економіка та підприємництво» спеціальності «Фінанси») // Укл. доц. Рубан Т.Є. – Донецьк, 2009р. – 21с.

Методичні рекомендації містять загальні положення, порядок вибору теми роботи та вимоги щодо її оформлення, тематику контрольних робіт за варіантами та перелік літератури

Укл.: доц. Рубан Т.Є.

ЗМІСТ

1. Загальні положення…………………………………………………………………….5

2. Вибір теми контрольної роботи та вимоги щодо її оформлення…………………...5

3. Перелік тем контрольної роботи та література………………………………………9

  1. Загальні положення

Навчальним планом перепідготовки студентів заочної форми навчання передбачене виконання контрольної роботи з дисципліни «Місцеві фінанси». Контрольна робота є важливого складового всього навчального процесу.

Метою виконання контрольної роботи з дисципліни «Місцеві фінанси» є розширення і поглиблення знань студентів в області теорії фінансів, розвиток навичок самостійної творчої діяльності в процесі дослідження обраної теми, придбання вміння аргументувати й обґрунтовувати власну точку зору, узагальнювати, систематизувати й аналізувати цифрові дані. Спираючись на отримані результати дослідження, виявити недоліки в досліджуваному механізмі і дати конкретні пропозиції і рекомендації щодо його вдосконалення.

Задачами виконання контрольної роботи є:

  • оволодіння економічною термінологією;

  • вивчення необхідних законів, декретів, постанов і ін. документів, що регламентують функціонування досліджуваного механізму;

  • вивчення різноманітних точок зору, концепцій і підходів щодо проблеми, яка досліджується;

  • виявлення динаміки, пропорцій і чинників, які впливають на досліджуваний механізм;

  • поєднання теоретичних положень з аналізом реальної фінансово-бюджетної і податкової політики.

2. Вибір теми контрольної роботи та

вимоги щодо її оформлення

Варіант контрольної роботи з запропонованої тематики закріплюється за студентом відповідно з порядковим номером в списку групи. Припускається, за узгодженням із викладачем, зміна теми, якщо вона пов'язана з характером роботи студента в суспільному виробництві або відповідає темі майбутньої дипломної роботи. Проте по одній темі дозволяється виконувати роботу тільки одному студенту в групі.

Студент має право запропонувати свою тему, яка з урахуванням згоди викладача може бути внесена в раніше затверджений список тем.

Контрольна робота як найважливіша форма навчального процесу повинна навчити студентів самостійному узагальненню і викладу інформаційних джерел (монографій, підручників, статей, опублікованих у періодичній пресі), статистичних і практичних матеріалів.

У контрольній роботі необхідно логічно і послідовно викласти основні положення, що розкривають зміст обраної теми, показати розуміння тих процесів, які відбуваються у фінансовій сфері, вміння працювати з літературними джерелами, законодавчими і нормативними матеріалами.

У контрольній роботі студент повинний показати:

  • знання і правильне розуміння закономірностей, які відбуваються у сфері місцевих фінансів;

  • уміння працювати з інформаційними джерелами, використовувати законодавчий і інструктивний матеріал, аналізувати цифрові дані і самостійно викладати свої думки з того або іншого питання;

  • уміння використовувати накопичені теоретичні знання в процесі аналізу й узагальнення конкретного цифрового матеріалу.

Контрольна робота виконується самостійно. Якщо в ній наводяться цитати з наукових статей або монографій, то необхідно посилатися на джерело з вказівкою автора роботи, її назви, місця і року видання, сторінки. Те ж саме відноситься і до цифрових даних. Якщо аналізується практичний матеріал, то варто зазначити об'єкт аналізу.

Починається контрольна робота з оформлення титульного листа, на якому у визначеному порядку розташовуються необхідні реквізити.

Потім йде основний зміст роботи, який повинен включати висновок та список використаної літератури. За бажанням студента контрольна робота може виконуватись за планом, розробленим їм самостійно.

В основній частині роботи студент повинний розглянути питання, які розкривають сутність теми, а також дискусійні і проблемні питання. Для визначення структури основної частини студент повинний вивчити навчальну літературу, монографії, нормативні документи, періодичні видання щодо теми, яка досліджується.

Проведення теоретичних досліджень вимагає від студентів володіння понятійним апаратом, знання новітніх теоретичних розробок щодо теми дослідження, а також закріплення їх у законодавчих і нормативних документах. При цьому важливо, якщо по даній проблемі є різноманітні точки зору, розглянути їх і висловити свою думку. Це дозволить студенту глибше проаналізувати суть даних фінансових відносин на практиці.

У висновку робляться стислі висновки за результатами дослідження.

Виконуючи контрольну роботу, студенту варто ознайомитися з відповідними законодавчими і нормативними матеріалами, монографіями і публікаціями в пресі щодо обраної теми.

Літературу й інші джерела, що використовуються, рекомендується наводити за алфавітом

На останній сторінці студент ставить свій підпис і дату закінчення роботи.

Обсяг контрольної роботи повинний складати 18 сторінок шкільного аркушу.