Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIChNA_ROBOTA_rr3.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Практична робота № 5 Пошук інформації в базі даних.

Мета: Ознайомлення із різними способами побудови та використання фільтрів та запитів. Набуття практичних навичок при конструюванні простих запитів.

Хід роботи

  1. Завантажити додаток Access, відкрити власну папку та завантажити базу даних Тур до Сіднея.

  2. Відкрити таблицю Вартість екскурсій. Відшукати записи, назва яких починається з букви «О». Для цього потрібно клацнути мишею в полі Вид екскурсії, вибрати Правка Þ Найти. В полі Образец ввести «О*» (букву «О» набирайте українською мовою). Значення інших полів: Поиск вВид екскурсії, Совпадение Поля целиком, ПросмотрВсе. Натискаючи кнопку Найти далее, переглянути відповідні записи. Закрити таблицю Вартість екскурсій.

  3. Для застосування фільтра по виділеному відкрити таблицю Вартість путівок. Вивести на екран (відфільтрувати) записи про п'ятизіркові готелі. Для цього у потрібному полі треба виділити мишею цифру «5» і виконати команду Записи Þ Фильтр Þ Фильтр по выделенному (або натиснути на панелі інструментів кнопку ). Переглянути дані. Відмінити фільтр командою Записи Þ Удалить фільтр або натиснувши піктограму . Закрити таблицю без збереження.

  4. Для застосування звичайного фільтра (фільтра за формою) потрібно відкрити таблицю Вартість путівок. Виконати команду Записи Þ Фильтр Þ Изменить фильтр . Клацнути на визначеному полі (наприклад, Готель) і вибрати будь-який готель у спливаючому меню (наприклад, Swiss-Grand 4*). Виконати команду Применить фильтр. В результаті одержимо відфільтрований запис за визначеним полем. Закрити таблицю без збереження.

  5. Відкрити таблицю Вартість екскурсій. Виконати команду Записи Þ Фильтр Þ Изменить фильтр. Клацнути на визначеному полі, (наприклад, Вид екскурсії) і вибрати будь-яку екскурсію у спливаючому меню, наприклад Кан­берра (12 годин). Через контекстне меню виконати коман­ду Применить фильтр. В результаті одержимо відфільтрований запис за визначеним полем. Закрити таблицю без збереження.

  6. При фільтруванні записів за декількома умовами застосовується розширений фільтр. Наприклад, необхідно вивести на екран інформацію про путівки на 8 днів, ціна для групи з 2-3 чоловік яких не більша за 1000. Для цього потрібно відкрити таблицю Вартість путівок і виконати команду Записи Þ Фильтр Þ Расширенный фільтр…. У вікні «...Фильтр1...» активізуйте табличку Вартість путівок. Двічі клацніть на полі Кількість днів і на полі Ціна групи (2-3 ч). Задайте в рядку Условие отбора умови: для поля Кількість днів=8, для поля Ціна групи (2-3 ч)<1000. Виконайте команду Фильтр Þ Применить фільтр або натисніть кнопку Применение фильтра . Закрити таблицю без збереження.

  7. Ліквідація фільтрів: Відкрийте таблицю Вартість путівок і відфільтруйте ті записи, кількість днів для яких дорівнює 11. Закрийте таблицю із збереженням. Знову відкрийте таблицю Вартість путівок. Виконайте команду Применить фильтр. Для ліквідації фільтра виконайте команди:

Записи Þ Фильтр Þ Изменить фильтр Þ вилучити 11 Þ Фильтр Þ Применить фильтр. Закрийте таблицю із збереженням.

  1. Створити запит Ціна путівки та екскурсії. Для цього у головному вікні бази даних виконати: Запроси Þ Создать Þ Конструктор Þ ОК. У вікні Добавление таблицы додати таблиці Вартість путівок і Вартість екскурсій. Закрити вікно Добавление таблицы.

Встановити курсор на поле Готель таблиці Вартість путівок і, утримуючи ліву кнопку миші, перетягнути його на перше поле бланка запиту. Аналогічним чином послідов­но перетягнути поле Кількість днів таблиці Вартість пу­тівок і поле Вид екскурсії таблиці Вартість екскурсій.

Встановити курсор на чергове поле і через контекстне меню виконати команду Построить. У вікні Построитель выражений створити формулу розрахунку ціни для групи, яка складається із 2-3 чоловік. Для цього необхідно у вікні Построителя выражений ввести з клавіатури заголовок розрахункового поля Ціна_гр 2-3 ч:. Далі курсором миші у лівому вікні Построителя выражений двічі клацнути папку Таблицы. Відкрити пап­ку Вартість путівок. Вибрати курсором показник Ціна групи (2-3 ч) і двічі клацнути. Виділити курсором текст <<Выражение>> і вилучити клавішею Del. Встановити курсор на кінець формули і ввести оператор “ + “. У лівому вікні Построителя выражений двічі клацнути папку Вартість ек­скурсій. Вибрати курсором показник Ціна групи (2-3 ч) і двічі клацнути. Натиснути кнопку ОК. В результаті по­будована формула буде мати вигляд:

Ціна_гр 2-3 ч: [Вартість путівок]![Ціна групи (2-3 ч)] + [Вартість екскурсій]![Ціна групи (2-3 ч)]

Аналогічним чином побудувати в чергових полях бланку запиту формули розрахунку інших показників.

У результаті формула розрахунку ціни для групи, яка складається із 4-5 чоловік, буде мати вигляд:

Ціна_гр 4-5 ч: [Вартість путівок]![Ціна групи (4-5 ч)] + [Вартість екскурсій]![Ціна групи (4-5 ч)]

Формула розрахунку ціни для групи, яка складається із 6-9 чоловік, буде мати вигляд:

Ціна_гр 6-9 ч: [Вартість путівок]![Ціна групи (6-9 ч)] + [Вартість екскурсії]![Ціна групи (6-9 ч)]

Формула розрахунку ціни для групи, яка складається із 10 - 15 чоловік, буде мати вигляд:

Ціна_гр 10-15ч:[Вартість путівок]![Ціна групи (10-15 ч)]+[Вартість екскурсій]![(Ціна групи (10-15 ч)]

Формула розрахунку ціни для групи, яка складається із 16 - 20 чоловік, буде мати вигляд:

Ціна_гр 16-20ч: [Вартість путівок]![Ціна групи (16-20ч)]+[Вартість екскурсій]![Ціна групи (16-20 ч)]

Закрити запит. Задати ім'я запиту Ціна путівки та екс­курсії. Відкрити створений за­пит та переглянути його. Закрити за­пит.

  1. Створити діалогову електронну форму Ціна путівки та екскурсії.

Для побудови форми потрібно активізувати закладку Форми Þ Создать Þ Вибрати режим Автоформа: у стовпчик, а у списку - ...источник данных – за­пит Ціна путівки та екскурсії Þ ОК. Зберегти форму з ім'ям Ціна путівки та екскурсії. Відкрити форму в режимі конструктора.

Створити навколо лівих частин полів втиснуті рамки, а текст розмістити по центру: для цього потрібно виділити курсором миші ліву частину поля Готель і натиснути піктограми Утопленное оформление та По центру . Передати формат лівої частини поля Готель на ліві частини інших полів: цього необхідно залишити виділеною ліву частині поля Готель, двічі клацнути на піктограмі Формат по образцу панелі інструментів Конструктор форм, після цього курсором миші клацнути на лівих частинах інших полів. Клацнути на кнопку Формат по образцу , щоб відмінити поточну дію. Закрити діалогове вікно Форма та зберегти форму Ціна путівки та екскурсії.

        1. Відкрити та переглянути створену форму. Клацнути курсором миші на полі Ціна_гр 2-3 ч. Через контекстне меню у вікні Фильтр для: клацнути курсором і ввести вираз <1000 і натиснути клавішу Enter. При цьому будуть відфільтровані записи, де загальна ціна путівки та екскурсії буде менше 1000. Через контекстне меню виконати команду Удалить фильтр і повторити запит для виразу > 1500. Переглянути відфільтровані записи. Виконати команду Удалить фільтр. Закрити форму.

        2. Закрити базу даних Тур до Сіднею та закінчити роботу з СУБД Access.

Контрольні запитання

  1. Як швидко знайти потрібний запис в базі даних?

  2. Яке призначення фільтрів? Що таке фільтр?

  3. Для чого призначена команда «Применить фильтр»?

  4. Які є типи фільтрів?

  5. Для чого призначений розширений фільтр?

  6. Що таке запит?

  7. Які є типи запитів?

  8. Що означає " * ", " ? ", " # " у виразах?

  9. Що таке ідентифікатор?

  10. Як відокремлюється ім’я таблиці від імені поля?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]