Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАКАЗ_КОНКУРС_ПРАВИЛА_2012.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Правила прийому на кафедру військової підготовки Сумського державного університету для проходження військової підготовки за програмою офіцерів запасу у 2012 році

1. Кафедра військової підготовки Сумського державного університету відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.02 №48 “Про затвердження Порядку проведення військової підготовки студентів вищих навчальних закладів за програмою підготовки офіцерів запасу” та сумісного наказу Міністерства оборони України і Міністерства освіти і науки України від 11.11.2004 n 531/857 “Про затвердження інструкції про організацію підготовки офіцерів запасу з числа студентів вищих навчальних закладів” здійснює військову підготовку студентів денної форми навчання за програмою офіцерів запасу за контрактом. План набору студентів за військово-обліковими спеціальностями щорічно визначається спільним наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

2. Перелік військово-облікових спеціальностей за якими проводиться військова підготовка за програмою офіцерів запасу:

2.1.

Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів наземної артилерії.

2.2.

Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів самохідної артилерії.

2.3.

Бойове застосування військових частин і підрозділів протитанкових керованих ракетних комплексів.

2.4.

Бойове застосування військових частин і підрозділів артилерійської розвідки.

2.5.

Бойове застосування військових частин і підрозділів, озброєних комплексами тактичних ракет.

3. Проведення конкурсного відбору покладається на вибіркову комісію, склад якої затверджується наказом ректора Сумського державного університету.

4. Військову підготовку проходять громадяни України, які є студентами ВНЗ денної форми навчання, придатні до військової служби за станом здоров'я, моральними, психологічними й діловими якостями, якщо їм на початок військової підготовки не виповнилося 25 років.

4. Студенти, які виявили бажання проходити військову підготовку за програмою офіцерів запасу, подають заяву на ім'я ректора Сумського державного університету (додаток 4) разом із ксерокопіями першої сторінки паспорта громадянина України, ідентифікаційного коду, приписного свідоцтва та довідки військово-лікарської комісії з відмітками про придатність до військової служби за станом здоров’я (навчання за програмою підготовки офіцерів запасу), які видані військовим комісаріатом, ксерокопією посвідчення водія (за наявності), (додатки 5-9).

5. Придатність студента до військової служби за станом здоров'я визначається на підставі:

- чоловіки: приписного свідоцтва та довідки військово-лікарської комісії з відмітками про придатність до військової служби за станом здоров’я (навчання за програмою підготовки офіцерів запасу), які видані військовим комісаріатом.,

- жінки: довідки військово-лікарської комісії з відміткою про придатність до військової служби за станом здоров’я (навчання за програмою підготовки офіцерів запасу), яка видана військовим комісаріатом.

6. Конкурсний відбір студентів включає:

оцінку рівня успішності навчання студентів;

професійно-психологічний відбір студентів;

оцінку рівня засвоєння студентами програми допризовної підготовки;

оцінку рівня фізичної підготовки студентів.

Рейтинг вступника відповідає сумі балів, набраних при оцінці рівня допризовної підготовки та рівня успішності навчання студента.

Рейтинг вступника обчислюється за формулою: P = Ру + Рдп,

де Ру  рівень успішності навчання студента, який оцінюється в балах

за підсумками складання ним екзаменаційних сесій у вищому навчальному закладі за попередні семестри, які передують початку військової підготовки, та визначається як добуток від множення середнього бала за складені іспити (заліки) на 100;

Рдп  сума балів, набраних при оцінці рівня допризовної підготовки.

7. Професійно-психологічний відбір студентів для зарахування на навчання за програмою офіцерів запасу на кафедрі військової підготовки здійснюється відповідно до вимог Інструкції про проведення військово-професійної орієнтації молоді та вступних випробувань у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 14.04.98 №152 (зі змінами), Інструкції з організації та проведення професійного психологічного відбору кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністра оборони України від 09.07.09 №355, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 22.09.09 за №893/16909 та Методичних рекомендацій з оцінки індивідуальних психологічних якостей кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, а також студентів вищих навчальних закладів для навчання за програмою підготовки офіцерів запасу, затверджених наказом Міністра оборони України від 22.03.2010 року №152ДСК.

Професійно-психологічний відбір базується на аналізі індивідуально-психологічних якостей і є системою заходів, що спрямовані на виявлення осіб, які за своїми психофізіологічними якостями та здібностями відповідають вимогам конкретної спеціальності.

Оцінка індивідуальних психологічних якостей включає оцінку рівня нервово-психiчної стiйкостi та оцінку спроможності навчатися.

Індивідуальні психологічні якості студента оцінюються як "пройшов професійний психологічний відбір" або "не пройшов професійний психологічний відбір".

Студенти, в яких при тестуванні індивідуальних психологічних якостей виявлена нервово-психічна нестійкість, а також ті, що не відповідають встановленим критеріям спроможності кандидатів до навчання за методикою спроможності до навчання, вважаються такими, що не пройшли професійний психологічний відбір та із числа кандидатів для вступу на кафедру військової підготовки відраховуються.

8. Рівень засвоєння студентами програми з допризовної підготовки оцінюється випробуванням, яке складається з двох частин: теоретичної та практичної.

Теоретична частина оцінюється за результатами тестування за наступними розділами:

військово-гуманітарна підготовка – перевіряється зріз знань з історії України та Збройних Сил, знання законів, які регламентують службу в Збройних Силах України;

статути Збройних Сил України – в обсязі програми допризовної підготовки, що вивчається в загальноосвітній школі;

вогнева підготовка включає теоретичні знання з ТТХ і устрою стрілецької зброї, ручних гранат та положень курсу стрільб;

тактична підготовка охоплює розділи основних видів бою та вмінь діяти в наступі та обороні;

основи військової топографії – перевіряється зріз знань щодо основних положень орієнтування на місцевості та знання термінів з військової топографії.

Усі питання не виходять за межі змісту підручника “Захист Вітчизни” для загальноосвітніх шкіл (додаток 10). Вступникам надається можливість вибрати правильний варіант відповіді з трьох, заданих у тестах. За кожним розділом знань у тесті дається шість запитань. Усього – 30 запитань. Правильна відповідь на одне запитання дає вступнику 3,33 бали. Максимальна оцінка – 100(99,99) балів.

Перевірка практичної частини випробування з допризовної підготовки складається з виконання прийомів стройової підготовки на плацу. Під час складання підлягають оцінці п’ять основних стройових прийомів, а саме:

стройова стійка;

повороти на місці та під час руху;

стройовий крок;

віддання військового вітання на місці та під час руху;

підхід до начальника та відхід від нього.

Перед початком оцінювання кандидатів на навчання перевіряється зовнішній вигляд, форма одягу (сорочка світлого кольору, брюки темного кольору, краватка, класичні черевики темного кольору).

Якщо кандидат на навчання до кафедри військової підготовки має неохайний зовнішній вигляд (не голений, не стрижений), загальна оцінка знижується на десять балів, має непрасований та брудний одяг (спортивна форма одягу) – загальна оцінка знижується ще на десять балів.

Техніка виконання кожного стройового прийому оцінюється:

у двадцять балів, якщо прийом виконаний чітко, без напруги, впевнено та в суворій відповідності з вимогами Стройового статуту;

у п’ятнадцять балів, якщо прийом виконаний чітко, без напруги, відповідно до вимог Стройового статуту, але при цьому була допущена хоча б одна помилка;

у десять балів, якщо прийом виконаний відповідно до вимог Стройового статуту, але недостатньо чітко, з напругою та при його виконанні була допущена одна помилка;

у п’ять балів, якщо прийом виконаний не за статутом або допущено дві та більше помилок.

Особа вважається такою, що пройшла випробування, якщо під час складання допризовної підготовки сума балів за дві частини (теоретичну та практичну) складала 100 і більше балів.

9. Рівень фізичної підготовки студентів визначається за результатами практичного виконання фізичних вправ і їх оцінки, відповідно до вимог Настанови з фізичної підготовки в Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 30.12.2009р. №685 (додаток 20 Настанови).

Випробування проводиться за трьома вправами: юнаки біг на 100 м, підтягування на перекладині, біг на 3 км; жінки біг на 100 м, комплексна силова вправа, біг на 1 км.

Усі вправи, призначені для перевірки, виконуються згідно з встановленим планом-графіком, затвердженим начальником кафедри, протягом одного дня. Для виконання вправ надається одна спроба. Повторне виконання фізичних вправ із метою підвищення оцінки не дозволяється. Під час перевірки вправи виконуються в послідовності: вправи на швидкість, силові вправи, вправи на загальну витривалість. В окремих випадках за рішенням перевіряючого послідовність виконання вправ може бути змінена.

Оцінка рівня фізичної підготовки студентів вибірковою комісією визначається як “залік” або “незалік”. Для отримання оцінки “залік” необхідно виконати кожну з трьох вправ, призначених для перевірки, не нижче оцінки “задовільно”, або одна оцінка “незадовільно”, крім вправи на витривалість, при наявності однієї оцінки не нижче “добре” (додаток 11).

Кандидати, які отримали загальну оцінку “незадовільно”, зарахуванню не підлягають.

Під час конкурсного відбору з фізичної підготовки студент повинен пред’явити паспорт громадянина України перед виконанням кожної контрольної вправи. Без наявності паспорту студент до виконання контрольних вправ не допускається.

10. Студенти, які успішно витримали конкурсний відбір відповідно до загальної кількості набраних балів розподіляються за рейтинговим списком згідно конкурсу на кожну військово-облікову спеціальність і відбірковою комісією рекомендуються на зарахування до кафедри військової підготовки.

Кількість студентів на кожну військово-облікову спеціальність, які згідно рейтингу рекомендуються до зарахування визначається на підставі щорічного плану набору, що затверджується спільним наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки молоді та спорту України.

11. Студенти, які рекомендовані відбірковою комісією до зарахування, наказом ректора Сумського державного університету зараховуються на навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

12. Студенти, які зараховані на кафедру військової підготовки, укладають з ректором Сумського державного університету контракт в порядку, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2012 року №48 та спільним наказом Міністерства оборони України та Міністерства освіти і науки України від 11.11.04 №531/857.

13. Апеляції студентів за результатами конкурсного відбору розглядає апеляційна комісія. Апеляція студента за результатами випробувань повинна подаватися не пізніше наступного робочого дня після оголошення оцінки за випробування.

14. Під час проходження конкурсного відбору студент повинен мати при собі паспорт громадянина України, приписне свідоцтво (тільки чоловікам) та довідку військово-лікарської комісії з відмітками про придатність до військової служби за станом здоров’я (навчання за програмою підготовки офіцерів запасу), які видані військовим комісаріатом, ксерокопію ідентифікаційного коду, посвідчення водія (за наявністю).

Без наявності зазначених документів студент не допускається до вступних випробувань.

15. Навчання на кафедрі військової підготовки здійснюється за рахунок коштів юридичних та фізичних осіб.

Плата за весь період навчання - 2 роки, (4 навчальні семестри) та 30 добовий навчальний збір складає:

  • для студентів СумДУ та ВНЗ, які знаходяться за межами м. Суми: 10000 гривень (2500 грн. щосеместру);

  • для студентів інших ВНЗ: 11000 гривень (2750 грн. щосеместру);

Оплата здійснюється посеместрово на початку кожного семестру навчання рівними частинами.

З питань щодо вступних випробувань звертатись за адресою: м. Суми, вул. Кірова, 165, “Кафедра військової підготовки СумДУ”.

Тел. ( 0542) 62-83-15

Web-сайт: www.sumdu.edu.ua – розділ “Структура” → “Кафедра військової підготовки СумДУ”. E-mail: kafedravp@mail.ru

Начальник кафедри військової підготовки

Сумського державного університету

полковник М.М.ЛЯПА

Додаток 2