Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 6 ОНД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Доповідь

Досить поширеною формою оприлюднення результатів наукового дослідження є доповіді.

Доповідь – це одна з багатьох форм оприлюднення результатів наукової роботи, можливість за короткий термін «увійти» в наукове товариство за умови яскравого виступу. Це документ, у якому викладаються певні питання, даються висновки, пропозиції. Доповідь призначена для усного (публічного) прочитання та обговорення.

Розрізняють такі види доповідей:

1. Звітні (узагальнення стану справ, ходу роботи за певний час);

2. Поточні (інформація про хід роботи);

3. На теми наукових досліджень.

Наукова доповідь – це публічно виголошене повідомлення, розгорнутий виклад певної наукової проблеми (теми, питання), одна із форм оприлюднення результатів наукової роботи.

Структура тексту доповіді аналогічна плану статті.

Алгоритм тексту доповіді:

– вступ;

– основна частина;

– підсумкова частина.

У вступі зазначається проблемна ситуація, яка зумовила потребу публічного виступу, потім обґрунтовується основна ідея автора, наводяться аргументи, факти, теоретичні викладки і на кінець висновки і рекомендації.

Порівняно з науковою публікацією публічна доповідь має свої особливості. Є два методи написання доповіді.

1. Дослідник готує спочатку тези свого виступу і на основі їх пише доповідь на семінар чи конференцію, редагує і готує до опублікування у науковому збірнику, як доповідь чи статтю.

2. Дослідник пише доповідь, а потім у скороченому вигляді знайомить з нею аудиторію.

При написанні доповіді слід зважати на те, що значна, суттєва частина її надрукована в тезах, частина – на слайдах, плакатах, тому доповідач лише дає окремі коментарі до ілюстрованого матеріалу. Це дозволяє зекономити час виступу на 20-40%. Доцільним є посилання на попередні виступи, полемічний характер доповідей, що викликає інтерес у слухачів.

При формуванні змісту доповіді слід врахувати, що за 10 хвилин людина може прочитати текст надрукований на чотирьох сторінках машинописного тексту (через два інтервали). Обсяг доповіді становить 8-12 сторінок (до 30 хвилини).

Отже, доповідь чи повідомлення містять виклад основних наукових положень автора, їхнє практичне значення, висновки і пропозиції.

Тривалість доповіді -10...20 хв. У ряді випадків доповідь складають у вигляді тез, в яких коротко (1—2 сторінки) викладають основну ідею, суть доповіді і необхідну аргументацію. Основну ідею в доповіді необхідно виділити, але не потрібно деталізувати окремі її положення.

Тези (гр. «положення , твердження») - це коротко, точно, послідовно сформульовані основні ідеї, думки, положення наукової доповіді, повідомлення, статті або іншої наукової праці.

Тези доповіді умовно складаються з двох частин: вступної частини і власне тез. У вступній частині коротко висвітлюється те, що стало основою для написання тез. Зокрема, вказується актуальність теми, зв’язок її з науковими програмами, мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження. У основній частині описуються основні теоретико-методичні положення, результати дослідження.

Тези повинні бути короткими і чіткими, висвітлювати основні положення роботи. Разом з тим, окремі тези повинні бути логічно пов’язані між собою шляхом послідовного висвітлення, розкриття основної ідеї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]